Anomália

 Könyvajánló - Hervé Le Tellier: Anomália

2021. március 21-én az Air France 006-os Párizs-New York járata 240 utassal a fedélzetén hatalmas viharfelhőbe kerül, egy kicsit megrongálódik, de sikeresen leszáll. Ugyanaz a Boeing-787 ugyanazokkal az utasokkal 106 nap múlva ismét leszáll.

 


Mi történik, ha bekövetkezik a lehetetlen? Mi történik, amikor már nem lehet titokban tartani, ami történt, bár nem történhetett meg, a világ szembesül a felfoghatatlannal, és a regény szereplői szembesülnek önnön duplikátumaikkal?
Az ezerarcú regény a gép tizenegy utasának története. Köztük van Blake, a tiszteletre méltó családapa és bérgyilkos, Slimboy, a nigériai popsztár, aki nem akar tovább hazugságban élni, Joanna, az ambiciózus ügyvédnő, akinek saját gyengeségeivel kell szembesülnie és Victor Miesel író, aki az Anomália című regényen dolgozik.
Mindannyiuk életét felkavarja a megmagyarázhatatlan esemény, amelyre mindannyian másképp reagálnak. Mindannyian azt hitték, van egy titkos életük. De egyikük sem gondolta, mennyire igaza van. Az Anomália egy virtuóz, fanyar humorral átitatott regény, amelyben megkérdőjeleződnek a valóságról alkotott bizonyosságaink.
„Van valami, ami még a tudásnál, az intelligenciánál, a tehetségnél is csodálatosabb: az értetlenség.”

 2021. március 21-én egy repülő indul Párizsból New Yorkba, 240 utassal a fedélzeten. Ebben eddig még semmi különös nincs, az út egy kicsit rázós, viharfelhőbe repülnek és a repülőgép meg is rongálódik, de sikeresen leszállnak New Yorkban. Aztán 3 hónappal később ez megismétlődik: ugyanaz a 240 ember ugyanazon a gépen ugyanolya viharba kerül, majd leszállnak New Yorkban.

Lehet, hogy az életünk akkor kezdődik igazán, amikor megtudjuk, hogy nem is létezik….A tudatlanság jobb a tudásnál. Az ignorancia jó társ, az igazság viszont nem tesz boldoggá.

A 240 utasból tizenegyet szemelt ki Le Tellier, akiknek történetén keresztül bemutatja ezt a különös anomáliát, és akik találkoznak saját magukkal is. Mindenféle ember megjelenik mindenféle hétköznapi és kevésbé hétköznapi problémával, az egyik legérdekesebb köztük Victor, az író, aki épp az Anomália c. regényén dolgozik.

A Goncourt-díjas alkotás műfajilag eléggé behatárolhatatlan, megjelenik lapjain a sci-fi, a thriller a krimi és az utópia műfajának legváltozatosabb elemei, de közben szépirodalmi igénnyel és stílusban íródott regény. 



Érdekes, történetileg erősen darabolt és szétesőnek ható könyv, amelyben minden egyes szereplő külön életet él, és egészen egyedi módon meséli el a saját történetét, a saját megéléseit egyébként is, meg ezen az anomálián keresztül is. A történet így nem hat annyira egységesnek, mert sokkal fontosabbak az egyes részek önállóságai, különbségei, mint az, hogy aztán ebből egy összefüggő regény szülessen. Ebből a daraboltságból fakad, hogy tökéletesen elképzelhető filmként is ez a történet.

Hajlamosak vagyunk torzítani a valóságot, ha vesztésre állunk. A legkisebb aggodalmunkra is választ akarunk, és olyannak akarjuk látni a világot, hogy ne kelljen megkérdőjeleznünk az értékeinket, az érzéseinket, a cselekedeteinket.

Nemrégiben olvastam egy interjút a szerzővel, amiben többek között erről a könyvről is kérdezik, és így már több minden a helyére került a könyv kapcsán. Végig egy kettős érzés volt bennem: egyrészt hogy ez zseniális, mársrészt hogy ez egy kihagyott ziccer. Még mindig nem vagyok biztos benne, melyik a kettő közül, de talán ahogy műfajilag kb. mindenhová besorolható, úgy mindkettő egyszerre igaz rá. A minap hallgattam egy beszélgetést, ami arról szólt, hogy néha fontos, hogy ismerjük egy-egy mű szerzőjének helyzetét, a mű keletkezési szituációját, mert így egészen más megvilágításba kerül az egész szöveg. És tényleg így van. Ugyanakkor fontos, hogy maga a mű önmagában megfogja az olvasót, mindenféle magyarázat és háttérismeret nélkül is. Az Anomália számomra kétségkívül ilyen volt, de mégis jó volt egy ki betekintést kapni a miértekbe.

Hervé le Tellier (1957) matematikus-nyelvész, tudományos újságíró, regényíró. Eddig mintegy harminc kötetet publikált. Magyarul ez az első regénye, amely Gulyás Adrienn fordításában, a Park Kiadó gondozásában jelent meg.

Köszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes