A méhészinas, avagy a királynő zárkázása

Üde, agyafúrt detektívtörténet az idősödő Sherlock Holmes és a nyurga, szemüveges bakfis, Mary Russel közös nyomozásairól, amely érdekfeszítő frissességgel zavarja végig az olvasót a huszadik század eleji angol vidéken, a Nagy háború kelletlen kulisszái között játszódó cselekményeken, sőt, Jeruzsálembe is eljutnak hőseink. Két zseni ha találkozik... és még Watson is képbe kerül itt-ott. 


Könyvajánló

Laurie R. King: A méhészinas

A méhészinas, avagy a királynő zárkázása (igen, zárkázása, én is kétszer néztem meg, hogy biztosan jól citálom-e a címet)  - és van értelme a tartalomhoz képest a címnek, ha végig elolvassa az ember a művet. Például feltétlenül párhuzam húzható a cselekmény és aközött, hogy két királynő egy kasban mindig az egyik halálával jár - és ez biztos.

Nézzük, honnan is indul a kötet cselekménye! A szerző a jelenben (igen, a szerző!) kap a UPS-től egy túlméretezett csomagot, amelyet kibontva mindenféle fura, helyenként vagyont érő tárgyakat emel ki belőle - és egy 1923-ból származó kéziratot. Egy fiatal lány, Mary Russel írásáról van szó, aki Sherlock Holmsról értekezik, de messzemenőkig eltérve a Watson-féle kánontól. (Óhatatlanul felmerül a kérdés: melyik a valódi Sherlock? Aztán a regény vége felé csak legyintettem: bocsi, de nem mindegy? Ez is egy remek kis történet (mert az) egy lehetséges változóval a híres nyomozó életét illetően.)

Mary Russel tehát 15 éves, amikor belebotlik egy őszülő, ötvenes férfiba, aki szövetsapkában, ősrégi tweed nagykabátban, rendes cipőben kuporgott a lába előtt, mellette kopott, katonai hátizsák hevert a füvön, és éppen a méheket nézte. A felpaprikázódott Mary (aki szinte felesett benne) végül is leül mellé ... méhészinasnak. Hamar rájön, hogy a Legenda (igaz, visszavonult, öregedő) ül előtte, és kíváncsi, ő mit tud kihozni egy róla (is) szóló regénnyel, aki maga is olyan sziporkázóan elmés, okos és agyafúrt, mint Holms. És amikor nagy elmék találkoznak... A csikófogait elhullató Sherlock Holmes innentől a bakfis Mary első számú barátja, tanítója, pótapja és idővel bizalmasa lesz. Nem telik el hét anélkül, hogy Mary ne töltene el legalább egy napot a házában, de néha hármat-négyet is egyfolytában, amikor segít a neves nyomozónak valamilyen kísérletében vagy projektjében. Idővel  be tudják fejezni egymás mondatait, fel nem tett kérdésekre is képesek válaszolni. 

Laurie R. King sorozatának magyarul megjelent darabjai (Sherlock Holmes és Mary Russel nyomoz)

Az első közös ügyük, amikor a környékbeli háztulajdonos kizárólag tiszta időben lesz rosszul... aztán meg cigánynak állnak egy elrabolt kislány miatt Cardiff környékén, míg egy merényletkísérlet mindkettőjüket el akarja tenni láb alól (Holmesnál bomba a méhkasban, Marynél ajtókilincsen), néhány lövés, egy kigyulladt konflis, röpke pár hét elvonulás az ellenféltől (annak bizonytalanságba ejtése céljából), kis ügyintézés addig is Holmes bátyja ügyében (hogy ne unatkozzanak). Pihengetés közben kísérleteznek különböző anyagok gyulladáspontjának kiderítésével, de miután a hajóskapitány ettől kifejezetten idegállapotba került (a tengeren hajóztak Jeruzsálem felé), ezért haladéktalanul áttértek a némileg biztonságosabb sakkozásra (igaz, a fekete futó, majd a fehér király a tengerbe esett, amelyeket onnantól egy sótartó és egy jókora, olajos anyacsavar helyettesített). Ebből a partiból származott később a megoldás, miszerint néha az embernek fel kell áldoznia a királynőjét, hogy megnyerje a játékot - jelentsen ez bármit is a könyv további részére nézve...

A mű üdítő, friss, tiszta, kalandos, agyafúrt, olvastatja magát, miközben csipkelődések, szurkapiszkák színesítik a képet, vagy laza szemforgatások a náluknál lassabb észjárású emberek reménytelen értetlenségeire. Humoros helyzetek, csavaros észjárás és gyors helyzetfelismerések váltogatják egymást a két zseni együttműködése során, ahol a felkészültségen és türelmen túl a kitartás hozza meg a nyomozás eredményét. A hasonló elmék találkozása felpezsdíti mind a két ember egyhangú mindennapjait, amiből az olvasó csak profitálhat a szórakozás mellett. Modernebb stílus jellemzi a történetet, mint az eddigiek, a nyurga, szemüveges lány már Oxfordban tanul(hat), nem csak a férfiaké a világ, már a különböző élethelyzetek magaslatán felsejlenek a merész lányok, asszonyok is. Az elkövető kiléte - ahogy egy magára valamit is adó detektívregényben kell - az utolsó lapokig titokban marad.

Kedvem támadt az összes Sherlock Holmes filmet újra megnézni... Benedict Cumberbatch-csel kezdve, és Enola Holms-szal folytatva:)

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Sussex, 1915

Sherlock Holmes távol London zajától, visszavonultan él vidéki birtokán, és a méheket tanulmányozza, amikor egy fiatal lány a szó szoros értelmében belebotlik a dombvidéken. A tizenöt éves, nyúlánk, kissé szemtelen, tudálékos és nemrégiben elárvult Mary Russell éles esze még Sherlock Holmest is elbűvöli. Ez a nagyon modern, huszadik századi lány nemcsak tanul a viktoriánus detektívtől, de tehetséges védence és méltó társa is lesz. Első közös megbízatásukként hamarosan Walesbe hívják őket, hogy segítsenek a Scotland Yardnak megtalálni egy amerikai szenátor elrabolt kislányát. A nemzetközi jelentőségű ügy mélyen kötődik Holmes múltjához.

Ebben a nagyszerű eszmefuttatásokkal, álcákkal és vészhelyzetekkel teli regényben időutazást teszünk: megtudjuk, hogyan indult a zseniális detektív és Mary Russell figyelemre méltó munka- és párkapcsolata az első világháború árnyékában.


Laurie R. King a New York Times bestseller szerzője, 30 regény és egyéb mű, köztük a Mary Russell-Sherlock Holmes történetek szerzője (nem mellesleg a teológia doktora).

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Kossuth Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a Kossuth Kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: A méhészinas - Avagy a királynő zárkázása
Szerző: Laurie R. King
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalak száma: 448
Megjelenés: 2022. február 23.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635446667
Méret: 205 mm x 130 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes