Genezis

 Könyvajánló - Guido Tonelli: Genezis

A nagy kérdések, amelyekkel a fizika találja szemben magát, ott vannak mindannyiunkban, az őseredeti kíváncsiság pedig még ott izzik valamennyiünk lelkében.

 

Olaszországban ​ez a könyv meghódította a bestsellerlistákat, s ez meggyőző bizonyítéka annak, hogy egy bonyolult kérdéskört, mint amilyen az asztrofizikai kozmológia, elő lehet adni úgy is, hogy abból egy kalandos utazás elbeszélése bontakozzék ki – az idők szédítő mélységeibe, vissza mindennek a kezdetéig. Tonelli lebilincselő érzékletességgel meséli el a teremtéstörténet modern változatát, azt a hihetetlen eseménysort, ahogyan a vákuumállapotból létrejött a csillagok, a bolygók és más égitestek sokasága, végül pedig megszülettünk mi, emberek.
A mítosznak és a tudománynak végső soron ugyanaz a szerepe: lehetővé teszi, hogy az emberi lény, aki minden ízében ennek az univerzumnak a része, megértse helyét. Ezért kísérik a fizikai leírásokat filozófiai, művészeti és irodalmi utalások. Mindenképpen újszerű megközelítés ez azok számára, akik a középiskolai fizikaórák óta nem foglalkoztak ezzel a lenyűgöző tudományággal.

Mindig is úgy gondoltam, hogy a valóság, amelyet a tudomány képvisel, sokkal érdekesebb, sokkal művészibb, sokkal csodálatosabb és magával ragadóbb, mint bármilyen mese vagy mítosz. Ezt továbbra is így gondolom: nincs lenyűgözőbb a valóságnál, azzal együtt, hogy nagyon szeretem a meséket, mítoszokat is. Egyik nap szóba kerültek a vallások, spirituális dolgok egy csoportban, és hogy ki miben hisz. Tök jó beszélgetés alakult ki belőle, mindenki ezerféle dologban hisz, én mégis azon az állásponton vagyok, hogy mindenre van racionális magyarázat, maximum (még) nem ismerjük azt. 

Guido Tonelli könyve egyedülálló a maga nemében: szakterületének alapjait úgy meséli el, hogy közben összeveti mesékkel, mítoszokkal és legendákkal, műveltsége és széleskörű ismeretei magával ragadóak és lenyűgözőek, úgy tudja mesélni, magyarázni a szakterületét, ahogy nagyon kevesen.

Alapvető probléma, hogy míg 200-300 éve bárkiből lehetett "tudós", akinek volt ideje és pénze utazni, az időjárást, a földet, állatokat, stb. vizsgálni, mára olyan szintre jutott a tudomány, hogy az egyszerű ember, aki néhány évet tanult fizikát, kémiát maximum, egy kukkot nem ért belőle. Nem csoda, hogy virágoznak az áltudományos hülyeségek - ők egyszerű kinyilatkoztatásokat tesznek, meghatározzák az ellenséget (mert minden konspirációs és áltudományos világnézet meghatároz egyet), és szimpla jelszavakkal egyszerű magyarázatokat adnak, miközben a tudomány mindig kételkedik, a válasz nem mindig egzakt, függ sok dologtól, stb. Hát kinek van ideje, kinek van ereje, kinek van agykapacitása mindezt belátni és felfogni? Arról nem is beszélve, hogy már csak természetüknél fogva is ezek az áltudományos dolgok hirdetői sokkal ügyesebben használják a közösségi oldalak nyújtotta teret.




Nos, ha valaki szeretne ezekből egy kicsit kipillantani, és visszatérni a valóság talajára, akkor Guido Tonellinél jobb mesélőt nem is találhat. Kvantumfluktuáció, elemi részecskék működése és szerkezete, inflációs elmélet, kozmológia, szingularitás, mindez egybefűzve emberi mítoszokkal és mesékkel, irodalmi, művészeti és történelmi utalásokkal, szimbólumokkal. Figyelem, kedves olvasó: bár a könyv nem nagy, nem is vastag, a benne lévő tudásanyag igen széles, és sok esetben mélyebbre visz, mint a legtöbb ismeretterjesztő. Éppen ezért bonyolult, a megértéséhez nagyon oda kell figyelni, és ezt nem könnyítik meg a kilométerhosszú körmondatok sem, - amiknek készítésében amúgy én is tök jó vagyok... De megéri! Sok szempontból különleges, egyedülálló munka a Genezis.

Igaz, az egyenletek nem rendelkeznek a költői nyelv felidéző erejével, de a modern kozmológia elgondolásai hallatán még ma is eláll a lélegzetünk.

Guido Tonelli kísérleti fizikus, a pisai egyetem tanára, a Genfben működő Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN kutatója. Főként a szuperszimmetrikus részecskék kutatásában vett részt, továbbá a részecskék standard modelljével kapcsolatos precíziós méréseket végzett. 2012-ben részese volt a Higgs-bozon felfedezésének, amiért 2013-ban többedmagával elnyerte az Alapfizikai díjat. Olaszországban magas állami kitüntetések birtokosa. Olaszul és más nyelveken számos, nagy sikert aratott tudományos-ismeretterjesztő könyve jelent meg. Magyarul ez az első kötete, amelyet Balázs István fordított. 

Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes