A gonosz erdő meséi: egy izgalmas, vérfagyasztó fantasy

Könyvajanáló - Török Ábel: A gonosz erdő meséi

"Róka, az erdő rettegett gyilkosa bosszúra szomjazik. Egykori barátai elárulták, megcsonkították, és elkergették a trónról. Miközben ő tervet sző ellenük, a birodalomban lázadás készülődik, mert az uralkodót őrület kerítette hatalmába, a nép pedig megelégelte a zsarnokságot. Vajon ki lesz az, akin mindannyiuk sorsa megfordul? "

Az Animus Kiadó skandináv krimijeinek rajongói bizonyára már jól megjegyezték maguknak Török Ábel nevét, ugyanis olyan szuper fordítások fűzödnek a nevéhez, mint Bjørn Andreas Bull-Hansen Jomsviking sorozata (A viking, Vínland) és Jørn Lier Horst William Wisting sorozata. Aki ezeket a regényeket képes ilyen magabiztosan és jól fordítani, arról nálam kétség sem fért hozzá, hogy íróként is képes parádésat alkotni.

Külön örültem neki, hogy bemutatkozó regénye egy jó kis véresnek ígérkező fantasy. Szeretem az ilyet, szóval örömmel vetettem bele magam A gonosz erdő meséi című kötetbe. Már az első oldalak bebizonyították, hogy a sejtésem helytálló, amikor remek tájleírással mutatta meg nekünk a sötét, komor erdőt és Rókát, a vérszomjas, bosszúra éhes szörnyeteget, aki épp hazatér otthonába, miután ellenségei tőrbe csalták és az életére törtek.

"Ázott, vörös szőrű szörnyeteg feküdt az út mély sarában. Hosszú, rőt haja a teste alá gyűrődöt, végtagjai kicsavarodtak, szeme a koponyájába fordult. Nyitott ajkán nyál és vér keveredett, kihegyezett fogai sárgán villantak a sötét ínyében. Fehér bőrén vastag hegek éktelenkedtek, karmai alatt húscafatok száradtak. Farka hegye hiányzott, a csonkot böglyök marták. Emberszerűnek tűnt, mégis embertelen volt: elállatiasodott, korcs fajzat. Ő volt Róka."

Nem az a fajta mese ez, ahol a törpék boldogan fütyörésznek, hanem az a fajta világ, amit elképzelve borzongás fut végig az ember hátán. Izgalmas, érdekes, remek leírásokkal. Szinte láttam magam előtt a Rókát, amint a rothadó, foszló varjúfejet elégedetten tömte a pofájába. Undorító, de pont ezt vártam egy véres fantasytól. Oké, leszögezem, ez nem az a fajta mese, amit a gyereknek ad az ember, egyértelműen felnőtteknek íródott, de egy vagány, izgalmakra vágyó tinédzsernek is tökéletes olvasmány.

Na, de miről is szól? Adott a már említett Róka, a Vörös, aki sokáig tartotta rettegésben az erdőt és a környékén élőket. Miatta vérben úsztak az utcák, az erdő lényei mind bedeszkázták az ablakaikat, sötétedés után pedig már ki sem dugták az orrukat az otthonaikból. Közösen uralkodtak Kajmánnal, aki ádázul elárulta és ráuszította a gárdát. Bár a Róka valójában elmenekült, a király, Kajmán kihirdette, hogy fejét vették a szörnynek, aki rettegésben tartotta az erdőt. Róka hazatérte után álruhában megy be a faluba, hogy információkat gyűjtsön, és akkor szembesül ezzel a hazugsággal, ezért úgy dönt, hogy egy nyúlcsalád kölykeinek véres kivégézésével megmutatja, hogy bizony visszatért.

De nem igazán érdekli a falu népe. Célként lebeg a szeme előtt a bosszú, azokon, akik elárulták, akiket a barátainak tartott: Kajmánon, Borzon, Farkason és Disznón. A faluban hall a vajákosról, aki képes megjósolni a jövőt, ezért úgy dönt felkeresi. Érdekes dolgokat hall a vén boszorkánytól, hát útnak is indul, hogy beteljesítse a jóslatot és bosszút álljon az árulókon.

Közben megismerjük a birodalmat, a lakóit, az uralkodót, akivel egyre többen nem értenek egyet. Az erdő lényei éheznek, nyomorognak, koldulnak, az adók pedig csak nőnek. Egyre többen próbálnak kiállni, szervezkedni, lázadásokat szítani, hogy megdöntsék Kajmán uralmát. Ha pedig mindez nem lenne elég, egy járvány is pusztítja az erdőlakókat.

Aztán sorban megismerjük a történet fontos szereplőit. Jön Menyét, az aljas csaló, aki orvosnak adja ki magát és az anyját is eladná pár aranyért, ráadásul vérszomjas, megvadult gyilkos énje is időről időre előtör belőle mióta Róka megölte a családját. Majd Farkas, a gárda parancsnoka, akit egykor nagy becsben tartottak az udvarban, a király jobbkeze volt, de mára csak az aljamunka jutott neki, amit gyűlölt, és ezerszer megbánta, hogy nem vigyázott és hagyta, hogy Disznó kitúrja az őt megillető helyről. Utóbbi pedig a trónra ácsingózott és sorra tüntette el azokat, akik a tervében akadályozhatnák.  Ott van még a Borz, aki hercegként gyötri a népet és természetesen sok mással egyetemben, ő is a trónra ácsingózik. Végezetül pedig a sok hazug suttogástól paranoiássa vált Kajmán, az eszement király, aki bárkit képes megöletni, hogy a trónon maradjon pikkelyes hátsója.

Nagyon tetszett ez a könyv. Fejezetenként a szereplők nézetei között váltogatva jutunk el a bosszú kiforralásától a cselszövéseken, ármánykodásokon, lázadásszervezésen és a múlt szörnyetegének visszahozásán keresztül egy véres, beleket szaggató nagy leszámolásig. Nincs időnk unatkozni, folyamatosan változnak a felállások, a helyzetek, dől a vér és meglepő eredménnyel zárul ez a véres fantasy.

És a borítóról is muszáj említést tennem, mert szerintem eszméletlen jól sikerült. Bakos Fanni és Faniszló Ádám kiváló munkát végzett, és ezt sokan gondolják így. Ugyanis a közönségszavazáson a kiadó 2022-es legszebb borítójának szavazták. Biztosan fogunk még olvasni Török Ábeltől, mert, akinek ilyen fantáziája és írói készsége van, az nem tudja magában tartani a történeteket. Én pedig izgatottan várom, hogy mivel rukkol elő legközelebb.

322453574_1186142105672656_4535389940800023046_n.jpg

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A kötet a fenti képre kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

Képek: fb.com/animuskiado

A verem

Sziklasír

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes