Kultúrpara

2022. július 31., vasárnap

Greta James, az elsüllyeszthetetlen

 Gyönyörű történet a szeretetről és a gyászról, egy kies, gyönyörű tájon való utazás közben. Greta James-nek nem csupán saját magát kell újra megtalálnia, de a közös hangot is édesapjával, miután elvesztették kettejük között a tolmácsot, azt az embert, akit mindketten a legjobban szerettek: Greta édesanyját.



Vannak ​utazások, amelyeknek nem vághatsz neki egyedül.

Árnyaltan dolgozza ki gyász és sebezhetőség témáit ez a megkapó, lendületes irodalmi alkotás. Greta James az ismertség küszöbén álló, feltörekvő zenész, szinte már rocksztár, de nevetségessé tette magát a színpadon. Közvetlenül édesanyja váratlan halála után és a karrierje szempontjából sorsdöntő, második albuma megjelenése előtt. A kínos jelenetről készült felvétel virális lesz, Greta lemondja a további élő fellépéseket, a pályafutása kockán forog.

Szülei negyvenedik házassági évfordulójukra lefoglaltak egy alaszkai hajókirándulást, amelyre most neki kell elkísérnie megözvegyült édesapját – enyhén szólva nincs hozzá túl sok kedve. Az utazás mégis jól alakul: a hajón Greta megismerkedik Ben Wilderrel, a megnyerő történésszel, aki Jack London: A vadon szava című könyvéről tart előadást a hajó utasainak. Önelemzés, kérdések és megnyugvás: ahhoz, hogy továbblépjünk, meg kell értenünk, kik vagyunk – mondja ez a bölcs és szerethetően kifinomult regény.

 Greta zenész, a világsiker küszöbén áll. Még nem hatalmas világsztár, de már jelent meg egész jó fogadtatású lemeze, volt koncertkörútja Európában és Amerikában is, de még nem tudja szinte mindenki, ki ő. Legnagyobb támogatója és legelszántabb rajongója az édesanyja volt mindig is, aki elkísérte több koncertjére, és egy táblával ott állt mindig a közönség magjában: Greta anyukája. 

Aztán egy napon Helen, az édesanyja hirtelen, váratlanul meghal. Greta éppen Berlinben van, azonnal felszáll egy gépre, és hazaindul, amikor megtudja, hogy kórházba került, a gépen el is kezd írni egy dalt, ami a szeretetről és a reményről szól, ám a repülő leszállása előtt 20 perccel Helen meghal, Greta pedig többé nem is találkozik vele. Egy héttel később egy fellépésen, ahol elénekelné a Csillagvizsgáló c. dalt, amely még félkész, befejezetlen, összeomlik a színpadon. A videó hamar elterjed, de az emberekből inkább együttérzést vált ki, persze a kritikusok azonnal lehúzzák a dalt is és Gretát is. A lánynak pihenésre van szüksége.

Három hónappal később járunk, amikor Conrad, az édesapja épp az alaszkai hajókörútra készül, ami Helem vágyálma volt, hosszú ideig spóroltak rá, és rábeszélte a barátaikat is, hogy menjenek el együtt. Asher, Greta bátyja nem akarja, hogy édesapja egyedül vágjon neki az útnak - Conrad pedig nem szeretné lemondani sem, hiszen ez volt a felesége álma. Greta, akinek a koncertjeit és a lemezének a megjelenését azóta is halasztották, végül az utolsó pillanatban úgy dönt, elkíséri az apját és a barátait az útra. Ez pedig egészen váratlan felfedezéseket tartogat számára.

A lány és az apja sosem jöttek ki igazán, bár Conrad vette Greta első gitárját, sosem hitte volna, hogy a lány ennyire komolyan kezd a zenével foglalkozni. Ráadásul mára azt szeretné, ha olyan életet élne, mint a bátyja, Asher: jó munka, egy férj, gyerekek. De Greta álma nem ez - őt a zene varázsolta el, és tehetséges gitáros, ami nőként kifejezetten egy nehéz dolog. Már nem gitározni, hanem elfogadtatni magad. Helen viszont mindig is támogatta és megértette Gretát - a halálával pedig úgy tűnik, hogy elvesztették a kapcsot egymás között az édesapjával.


Jennifer E. Smith

Ez az út azonban közelebb hozza őket is egymáshoz, és egy kicsit helyrebillenti Gretát is, aki rájön, hogy a szeretet nem mindig egyszerű dolog, különösen nem az családon belül. A szeretet néha fájdalmas, néha bonyolult, és néha rögös az út a felismerésig. A kötet a történetet tekintve lehetne egy laza nyári romantikus sztori is, és van benne ilyen szál is, mégis a megpendülő gyásszal, Greta érvényesülésével, mint női zenész, és az édesapjával való viszonyával együtt egy összetettebb, komolyabb kérdéseket is feszegető mű. Könnyed nyelvezetű, gyorsan olvasható, de megfelelő helyzetben a szívedig hatoló történet. Meglepődtem, hogy KULT Könyvek között kapott helyet, de könnyed KULT könyvnek teljesen jó. A fordító ugyanaz a Katona Ágnes volt, aki az év egyik legjobb könyvét, a Papírpalotát is fordította. Egy dolog zavart végig: ha egy dalról volt szó, az végig nótaként szerepelt, és kifejezetten idegennek hat, amikor egy tizenkét éves kislány mondja, hogy "ez tudom melyik nóta!"... Ettől eltekintve könnyed, gördülékeny szöveg, ami kifejezetten megérintett és nagyon tetszett. 

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a kép kedvezményes áron. 



Kövess minket Facebookon!

2022. július 30., szombat

Egy vérszomjas gyilkos, aki áldozatai testrészein éli ki művész hajlamait

Könyvajánló - Chris Carter: A halál szobrásza

"Azért vagyok itt, hogy műalkotást készítsek belőled."

Chris Carter Robert Hunter című sorozata vérfagyasztó, sokkoló, brutális gyilkosokat vonultat fel. A thriller-krimi műfaj rajongóit könnyedén szippantja be a sorozat. Carter eszméletlen jó író. Beszippant a stílusa, a filmszerűen pörgő jelenetek nem eresztenek. A sorozat névadója, Robert Hunter nyomozó és társa, Carlos Garcia pedig parádés karakterek. Szerethetőek, izgalmasak és könyvről könyvre haladva egyre jobban megismerjük a zseniális Hunter nyomozót és azt, ami az álmatlanságokkal küzdő nyomozó fejében van. A nyolc megjelent kötetből hetet más olvastam, de szerencsére még ezen túl is érkeznek kötetek. A címekre kattintva kaphattok egy kis ízelítőt az általam olvasott kötetekből:

A keresztes gyilkos #1

Kivégzés #2

Vadász #3

Egy gonosz elme #6

A nevem: Halál #7

A hívás #8

Mint a korábbi posztjaim mutatják, nem éppen sorban olvastam őket. Szerencsére ez eddig nem okozott problémát. Most pedig elérkeztem a negyedik részhez, ami ismét hozott váratlan fordulatokat, izgalmakat, feszültséget és a Chris Cartertől már megszokott vérszomjas szörnyeteget. Olyan kis békésen indul a móka: a fiatal hallgató, a leendő ápolónő, aki gyakornoki idejét tölti egy végstádiumú rákkal küzdő ügyész, Derek Nicholson vendégházában hétvégente. Aznapi ápolói teendői után nyugovóra tér a vendégházban. Aztán jön a vérfagyasztó reggel.

A férfit nem egyszerűen megölték, hanem mérnöki precizitással megtervezett módon, kegyetlen kínzásokkal kísérve végezte ki a gyilkosa. Először lefűrészelte az ujjait, a nyelvét, majd a karját és közben igyekezett minél tovább életben tartani, hogy a lehető legtovább nyújtsa a szenvedéseit. De vajon miért tesz valaki ilyet egy már egyébként is állandó fájdalmakkal küzdő férfivel, akinek csak hetei vannak hátra?

A dolog abszurditása, hogy a levágott a testrészekből még arra is volt ideje, hogy egy amorfnak tűnő szobrot is készítsen drótok és pillanatragasztó segítségével. Kedvenc szörnyvadász párosomnak, Hunternek és Garciának ezúttal sincs könnyű dolga. Brutális, véres gyilkosság és semmi nyom.

Ezúttal a srácok kapnak egy kis segítséget az ügyészségtől egy tehetséges fiatal nő személyében, aki ráadásul egy újabb szeletet mutat meg Hunter gyerekkori énjéből. A srácéból, akit igazságérzete már gyerekként is arra sarkallt, hogy kiálljon másokért. Még akkor is, ha ezért jókora verés jár.

Aztán jön a második gyilkosság, ami ugyanolyan véres és kegyetlen, mint az első és újabb szobrot is találnak. Látjuk, ahogy igyekeznek megfejteni a szobrok üzenetét, próbálnak kapcsolatot keresni a két áldozat között. De a nyomozókon egyre nagyobb a nyomás. Főleg, mert a második áldozat egy volt közülük. Ha valaki megöl egy zsarut, akkor a város minden zsaruja ott terem, hogy felkoncolja a tettest...

Újabb szuper kötet, nagyon beteg, izgalmas, fordulatos, eszes thriller. Chris Carter tudja mi a dörgés és elkényezteti a műfaj rajongóit ezzel a sorozattal. Van még pár rész, remélem mások is annyira szeretik a sorozatot, mint én, így a kiadó sorban hozhatja a többit is. Csak most tettem le ezt a kötetet, de már nagyon várom a többit!

2949265.jpegA kötetet a General Press Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Fordította: Őri Péter

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Főkép: fb.com/generalpress

Mi lesz egy atomháború után?

Van titok, ami jobb, ha örökre rejtve marad

2022. július 29., péntek

A nagy grillkönyv - Parázs és füst


Ne kezdjen senki felelőtlenül grillezéshez, mert nagy bukta lehet a vége. Nem azért, mintha atomfizika lenne, hanem azért, mert ennek is megvan az alaposan körbejárható tudománya. Stiller Tamás Parázs és füst című könyve nagyon fontos gyakorlati és elméleti tudást tartalmazó kiadvány a Central Könyvektől, amely a konyhám gasztronómiai tárgyú köteteinél feltétlenül helyet kér magának: alapdarab.




Könyvajánló - Stiller Tamás: Parázs és füst - A nagy grillkönyv

Itt a nyár, ebben a kánikulában, aki csak teheti, nem süt, főz benn a házban, lakásban, ha akad egy tenyérnyi, erre alkalmas terasza, vagy árnyékos kertrészlete, csak felállít egy gyárilag tervezett vagy maradékanyagokból tákolt grillt, és ott űzi az ipart, egyrészt kímélve élettere hőmérsékletét, másrészt élvezve a társaságot, amit összerántott valamit megünnepelni. Grillezni ezer jó oka lehet bárkinek, élvezni az ízeket, a pörkanyagokból felszabadult aromát, bíbelődni hússal, zöldséggel, forgatni, figyelni, közben beszélgetni, bontani egy sört, egy könnyű fehér bort, most, hogy írom ezeket a sorokat, magam is rákívántam valami hidegre, habzóra, egy szelet bármivel - a hőség legalábbis adott hozzá (a cikk írásakor július 22-e van, kinn 40 átkozott fok).

Bizton állítom, hogy a legtöbb belefogni szándékozott tevékenységhez nem árt érteni is valamicskét - ha felkészületlenül grillezésre adjuk a fejünket, igen csúnyán meg tudnak tréfálni bennünket a gondolom formán mímelt gyakorlati tennivalók. Nem azt mondom, hogy grillezni kvantumfizika vagy elméleti matematika, de azt feltétlenül, hogy érdemes utána nézni, mi hogyan is adja magát ebben a témában. Ahogy Stiller Tamás fogalmazott: >>Nagyon, de nagyon sok faszenet kell elhasználni és nagyon, de nagyon sok húst megsütni ahhoz, hogy valaki elmondhassa: "én már tízből nyolcszor jól sütöm meg a steaket."<<

Ehhez jelent nagy segítséget Stiller Tamás Parázs és füst című munkája, amely alcíme szerint A nagy grillkönyv, és valóban az. Itt tematika szerint kerülnek kibontásra ától-zéig a grillezés alapjai, az eszköz- és módszertanról itt minden egy helyen, rendszerezve találhatók meg. A kötet durván egy ötöde a grillezés alapjaival foglalkozik (részletesen és behatóan), olyan kérdésekre adva feleletet, mint:

- grillválasztás ismérvei (Számít-e a méret? Értékeled-e a minőséget? Fa-gáz-elektromos legyen-e? Hányszor használod évente?),
- grilleszközök (grillcsipesz, begyújtókémény, csepptálcák, és
egyéb, komolyabb eszközök),
- a grillezés alapjai (pácolás, alapanyagválasztás szempontjai),
- elérni a kívánt hőfokot hogyan éred el a készülékben,
- grillezési aranyszabályok,
- karbantartás.


A 45. oldal után következik a szó szerint vett receptkönyv, ahol kolbászokat, grill szendvicseket, tartine-okokat alternatív köreteket, burgereket, grillezett szárnyasokat, marha- és sertés húsokat, halakat és tenger gyümölcseit, valamint (igen!) desszerteket és sós finomságokat találhatunk részletes elkészítési leírásokkal. Sőt, a könyv szerzője kitér ilyesmikre, mint harcsa- és pulykakolbász, a házi füstölés alapjai, steakimádó szendvics, kovászos kenyérlángos, lazacburger, sült cékla, párolt kelbimbó, kapros fokhagymás sült burgonya, csirkeszárny mézes szójás mázzal, marhaquesadila, házi majonéz, sertés oldalas grillen sütésének többoldalas fortélya, grillezett zöldségek, petrezselymes-vajas garnéla spagettivel, epres forrócsoki, parasztkenyér öntöttvas wokban, sajtos-magos, vendégváró almás leveles - igen, javarészt ezek mind grillen elkészítve! Nem kevesebbet ígér a kötet, minthogy a könyv részletes és hozzáértőn aprólékos leírásai alapján te magad, otthon, az erkélyen vagy a kialakított kerthelyiségben simán meg fogod tudni csinálni mindezeket. Igaz, ahogy feljebb is említettem vagy inkább idéztem Stiller Tamástól, nem árt néhány főpróbát tartani, mielőtt magabízóan vendégeket is hívsz hozzá. 

A Parázs és füst című grillkönyv igényes kiadású, komoly gasztrofotókkal ellátott és még inkább sok praktikummal megfűszerezett kötet a témában érdeklődők számára. Nem nagyolja, nem maszatolja el azokat az apróságokat a receptekben, "amiket úgyis mindenki tud", mert honnan tudnák, ezek a leírások, praktikák nagyon fontosak a gyakorlati kivitelezéshez és ahhoz, hogy valóban ízletes, átsült vagy megfelelő állagúra sült ételt adjon ki kezéből a grillrács kezelője. Alapos és átfogó tudást ad át az olvasóknak a grillfajták, a tűz kezelése, a különféle szükséges eszközök felsorolásával és a grillkészülékek karbantartásával kapcsolatban, ami már önmagában fél siker a zamatos étkekhez - ezt pedig tovább fokozza a receptek elkészítési módjának aprólékos ecsetelésével. A nyálcsorgató, professzionálisan elkészített fotók Busák Attila szakértelmét dicsérik.

A Parázs és füst című kiadvány mindenképpen bebetonozott helyet kap gasztrokönyveim polcán, ez biztos. Hasznos, alapos, hazánkban is beszerezhető alapanyagok mind eszköz, mind ételek hozzávalói frontján, igényes kivitelben, zsizsegő "azonnal meg akarom csinálni ezt (vagy azt) a receptet" érzéssel, ízléses szakmai fotókkal - KELL kategória a konyhámban.


Szóval olvassátok!

Fülszöveg

Az ​emberiség és a tűz kapcsolata közel nyolcszázezer éves múltra tekint vissza, némi túlzással állíthatjuk, hogy a tűz felett elkészített ennivaló, azaz a grillezés technikája az egyik legősibb ételkészítési módszer. Mégis, mindannyian belefutottunk már kiszárított csirkehúsba, keményre sütött steakekbe vagy elégetett zöldségekbe, a legnagyobb igyekezetünk ellenére is.
Stiller Tamás könyve olyan átfogó, étvágygerjesztő fotókkal gazdagon illusztrált kiadvány, melynek segítségével kezdők és haladók egyaránt elsajátíthatják az alaptechnikákat, illetve fejleszthetik grill- és barbecue-fogásaikat, legyen szó házilag készített szendvicsről, emeletes hamburgerről, zamatos szárnyassültről, ínycsiklandó halételről vagy komoly marhasteakről. Hétköznapi gyors vacsorák, hétvégi lakomák, vegetáriánus ételek, igazi partikaják, valamint a több időt igénylő, lassan készített komolyabb húsfélék receptjeit is megtaláljuk a könyvben. A közel 70 recept mellett számtalan eszköztippet és praktikát tartalmazó kötet elméleti és gyakorlati tanácsokkal vezet be minket a grill&barbecue világába. A siker rövid és hosszú távon is garantált!

Stiller Tamás (a képen) kreatív séf és online marketing tanácsadó gasztronómiai vállalkozások számára. A Chef a családban elnevezésű weblapja (chef.hu) 2009-ben indult útjára azzal a céllal, hogy egyéneket tanítson meg önálló recept írásra.
A szerző megtalálható több más, akár országos jelentőségű programban is, marketing tanácsadóként komoly vállalkozásokat mondhat ügyfeleinek, és a YouTube-on is szerepet vállal az ismeretterjesztésben. (Bővebb információk munkásságáról: Kezdőlap - Stiller Tamás (stillertamas.hu)


Köszönöm a lehetőséget a Central Könyveknek!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

  • Central Könyvek
  • 220 oldal
  • Kötés: kemény táblakötés
  • ISBN: 9789633249888
  • Nyelv: Magyar
  • Megjelenés éve: 2022












2022. július 28., csütörtök

Egy könyv, amit senki nem tud elolvasni

 1961-ben megjelent egy különleges könyv, amelyet azóta sem tudott élő ember teljességében végigolvasni. Pedig nem rejtjeles írás, nem is 100 milliárd oldal, és még csak nem is rég kihalt vagy ismeretlen, kitalált nyelven íródott.



A francia iró, esszéista és matematikus, Raymond Queneau adta ki a különleges, mindössze 10 oldalas kötetet 1961-ben. A könyv szonetteket tartalmaz, még hozzá rendkívül sokat, a címe: Cent mille milliard de poémes, vagyis Százezer milliárd költemény. A 10 oldalon szonettek vannak, a 14 soros költemények mindegyike hasonló rímre végződik, de soronként mind a 10 oldal "fel van vágva", és bárhogyan lehet kombinálni ezeket a szonetteket, elvileg minden módon rímelő és valamennyire értelmes költemény születik. Annyiféle kombináció van, hogy képtelenség végigolvasni mindet elejétől a végéig, akkor is, ha 0-24 órában csak olvasunk, és semmi mást nem csinálunk. 



A kötet egy érdekes és leleményes irodalmi, nyelvi és matematikai játék is egyben, mivel Raymond Queneau képzett matematikus is volt, emellett a francia avantgarde, azon belül is a szürrealizmus egyik nagy alakja. 1903-ban született Le Havre-ban, 1920-ban már a Sorbonne-ra járt, majd filozófiatörténeti diplomát szerzett. Egyes művei a matematika szempontjából is érdekesek, sok közülük elővetítette a számítástechnika alapjait is. Két legismertebb műve talán a Zazie a metrón, amelyből film is készült, valamint a Stílusgyakorlatok, amely egy rövid, egyszerű történet, de százféle stílusban megírva. Utóbbi művéből sikeres színpadi adaptáció is van. A Cent mille milliard de poémes sosem jelent meg magyarul, de mint a címe is jelzi, a tízoldalas, egyenként tizennégysoros szonettekből tíz a tizennegyediket, vagyis kerek százezermilliárd szonettvariácót tartalmaz. Queneau saját becslése szerint nagyjából kétszázmillió évbe telne elolvasni mindet. Csoda, hogy még senkinek sem sikerült?


Akit érdekel a kötet, Amazonon beszerezhető eredeti nyelven, és néha felbukkan angolul is.

Kövess minket Facebookon!

2022. július 27., szerda

A halál éjszakája Penzbergben

Könyvajánló - Kirsten Boie: Telihold ​volt aznap

A német kisváros, Penzberg tragédiája a második világháború idején, amikor tizenhat embert mészároltak le a Birodalomba vetett elvakult hit miatt.

fokep_11.jpeg

A második világháború alatt a nácik rengeteg szörnyűséget, számos bűncselekményt követtek el. Az egyik ilyen hírhedt esemény "A gyilkosságok éjszakája" (Penzberger Mordnacht) vagy, ahogy angolul mondják, a penzbergi mészárlás 1945. április 28-án. Kirsten Boie Telihold volt aznap című könyvében ezt a rémes eseményt mutatja be úgy, hogy a fiatalabb olvasók számára is érthető és érezhető legyen, hogy mit kellett átélnie a kisváros lakóinak a nácik elnyomása alatt, s közben kapunk reményt keltő szeleteket is olyan emberek által, akik még a legsötétebb órákban is azt teszik, ami helyes. Még akkor is, ha az életüket kockáztatják valaki megmentéséért.

A kötet egy nappal a gyilkosságok előtti estén, 27-én kezdődik. Elsőként megismerünk három tinédzsert, három teljesen különböző gondolkodással a nácik irányítása alá vett kisvárosból. Marie, akit elsősorban szülei biztonsága érdekel és persze az alakuló kis románca a németeknek lehasaló rendőrfőnök fiával, Schorsch-sal. Aztán ott van Gustl, akinek sikerült átmosni az agyát, szentül hisz a Führerben, a Német Birodalomban, az árja fajban, s botor kölyökként csatlakozott egy a Birodalom számára szabotázsakciókat és aljasságokat elkövető szabadcsapathoz, a Vérfarkasokhoz.

A kötet április 29 reggeléig írja le az eseményeket több mint egy tucat szereplő szemüvegén keresztül. 28-án reggel a Müncheni Birodalmi Rádión a szokásos propaganda helyett a Bajor Felszabadítási Akciócsoport sugárzását adják, ahol arról beszélnek, hogy a háború véget ér, a szövetséges csapatok már a városok közelében vannak, hogy véget fessenek a Führer uralmának.

A kisvárosban felbolydul az élet. A város erővel leváltott polgármestere és több olyan férfi indul el, hogy visszavegyék a várost az új birodalmi bábpolgármestertől, valamint igyekeznek megmenteni a bányát az esetleges felrobbantástól, ami várható, ha megtudja a Wehrmacht, hogy az amerikaiak a küszöbön járnak. A város őrségére itt hagyott Bentrott százados nyitott rá, hogy békén hagyja őket, mert már számolgat, hogy miként lehet megúszni, hogy éveken keresztül a Birodalmat szolgálta. De sajnos a dolog nem sül el jól, amikor a még épp a városon átutazó Ohm ezredes meghallja, hogy mi történt és azonnal halálra is ítéli azt a maroknyi embert, köztük a polgármestert és Marie apját is, akik részt vettek a "lázadás" elindításában.

Az tragédia emlékére állított szobor és a meggyilkolt tizenhat áldozat emléklapja

De itt még mindig nem ér véget a történet. A legvéresebb események még hátra vannak, ugyanis a kivégzés után az ezredes iderendeli a Vérfarkasokat, hogy kötélre vesse azokat, akik talán lázadást szíthatnának. Semmi meghallgatás, semmi bíróság, kapnak egy listát és elkezdik begyűjteni és felkötni az embereket.

Megrendítő, szomorú, dühítő történet, amelybe sikerült a két tinin keresztül egy kis romantikát is csempészni, és a fiatalos nyelvezetnek, valamint a röpke, egy oldalas nézőpontoknak köszönhetően a tizenévesek is kicsit jobban megérthetik a történet által, hogy miféle szörnyűségeket kellett átélnie az embereknek Németországban is a Birodalom uralma idején.

covers_736235.jpegA kötet a Kolibri Kiadó új sorozata, a #POV, azaz a Point of View részeként jelent meg, amellyel a kiadó célja, hogy a fiatal olvasók más szemszögekből ismerhessék meg a világ egy-egy szegletét, eseményét. Köszönöm a lehetőséget a kiadónak!

Kedvezményes áron megrendelhető a Kolibri Kiadó honlapján a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon!

Egy nyár K-pop gyakornokként 

Anne Frank naplója képregénybe csomagolva

2022. július 26., kedd

Szinglik asztala

Elmenni valahová, ahol nem biztos, hogy ott kellene lennünk - még akkor sem, ha meghívtak -, borítékolhatóan szinte mindig csalódás. Nem ismerni igazi valóját annak a személynek, akiről pedig azt gondoljuk, hogy nyitott könyv előttünk a viselkedése: több, mint kínos.  Többet látni eseménybe, személybe, mint ami és aki: igazi pech. Szinglik asztala - ezzel a címmel tett az olvasók elé új történetet Tasmina Perry, amely kötet a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg nemrég.

Könyvajánló - Tasmina Perry: Szinglik asztala

A két főhős, Sophie Wallis és Adam Stowe Vanessa és Tim esküvőjére hivatalosak, Sophie több évtized távolából az extársa a vőlegénynek, Adam pedig volt osztálytársa és barátja szintén a vőlegénynek. Az esküvő helyszíne egy vidéki kastélyhotel, ahol Sophie és Adam a másodvonalba tartozó, nem túl fontos vendégeknek járó, a főeseménytől távolabbi helyen kaptak elszállásolást, szánalmas kis lyukakban. Hiába, a szingli asztalhoz ültetetteknek ebben sem jár első osztályú elrendezés.

Sophie Wallis élete huszonévesen tört derékba egy szörnyű baleset következtében, és hogy nem bottal jár vagy kerekesszékben ül, valamint mozgástartalma 90%-át visszanyerte, az kizárólag a gyógytornászok áldozatos munkája és az ő rettenetesen konok kitartásának ötvözete. Az csak hab a tortán, hogy még a folyamat elején elhagyta őt a jelenlegi rendezvény sztárja, a vőlegény, akivel egy párt alkottak, méghozzá a legnagyobb egyetértésben. Sophie közel két évtizede dédelgeti ezt a sérelmet, ezerszer kiszínezett és simára csiszolt helyzetgyakorlatokban játszotta le, milyen lesz, amikor először találkoznak, és revansot vehet mindezért. Emellett kishitű, nulla önértékeléssel, az életében mindent a balesetnek rendel alá, és aszerint minősíti, hogy mi lehetett volna, ha nem éri a tragikus eset, el sem tudja hinni, hogy vannak értékei, hogy hasonló elégedettséget érhet el élete jól megválasztott területein, mint egészségesebb társai. Csak tudni kell, milyen hegyet akarunk megmászni, és azt hogy. Mindettől függetlenül Sophie-ban van valami született és tanult előkelőség, a gazdag és elegáns embereknek az a nyugodt magabiztossága, amelyik figyelmet követelt és azonnal tekintélyt biztosított számára.

Adam Stowe mellett viszont elrohant az élet. A jóképű, lezser és nagy dumás fickó, aki imádja az esküvőket, az ingyen kaját, ingyen piát, a szép lányokat a szingli asztaloknál, eleve képtelen megemészteni, hogy már nem az első számú csáberő a társaságban. Fénykorában - amikor a nyomtatott sajtó (ahol dolgozik) még nem volt válságban, mint napjainkra - hivatásából kifolyólag olyan eseti luxusholmikban, helyekben és gasztronómiában volt része, amit se akkor, se most nem tudna megfizetni, a jelenben pedig ezek a lehetőségek egyszerűen nem állnak rendelkezésére. Felületes, hiú és közel a negyvenhez egyre inkább lecsúszottnak érzi magát, aki már hiába próbál felvágni a fiatal lányok előtt, a valamikor nagynevű nyomtatott médiája már nem tétel a piaci versenyben, ugyanakkor határozottan előnyére szolgál az, hogy mindenkinek jót akar, ismerik szavatartósságáról, hivatásához nagyon ért, alapvetően jóindulatú és képes jól is cselekedni, ha megfelelően viszonyulnak személyéhez.

Ezt a két embert ereszti össze a szerző, hogy elbukdácsoljanak saját vélt vagy valós igazságaikban, és ahhoz, hogy felismerjék, a jövő jót is hozhat, mindent át kell értékelniük a múltjukban, le kell dönteni korlátaikat a megfelelő jövőképük kialakítása érdekében. Ráadásul  a vőlegényről azt hinni, hogy jól ismerik, óriási tévedés. Az egyik későn kapcsol és képtelen helyén kezelni a változásokat, a másik sértett és bosszúszomjas, ugyanakkor sóvár és álomvilágban él volt partnerével kapcsolatban.  Mind a kettő éppen most kapta meg az úgynevezett AHA élményét, ami arra készteti őket, hogy átgondolják egész életük eddigi vezérlő fonalát. Ki mit áldoz fel, és milyen felismerésekre jutnak? Ehhez bizony el kell olvasni a művet.

Mindenképpen le kell szögezni, nem könnyű olvasmány, nem habos-babos romantikus regény, hanem kicsit kesernyés, de a végére mindenképpen építőjellegű tartalom készteti gondolkodásra az olvasót. Emellett érdekes, humoros, számos remek helyzetkomikummal és pszichológiai jellegű felismeréssel, valamint kiváló dramaturgiával teli regény, amit bizony örömmel abszolváltam. Igazi fejlődésregény, ami azt bizonyítja, negyvenévesen sem késő felébredni rossz szokásainkból, gondolatmeneteinken igenis lehet és érdemes változtatni. Az őszinte kommunikáció - mint mindig - eredményre vezet akkor is, ha nem kifejezetten azt a végkifejletet reméltük tőle, mint ami bekövetkezett. 

Tanulság? Mindenkinek jár az igazság pillanata, még ha fáj is, még ha későn is - és hogy kinek mi az igazság, lassan már nem számít, csak az, hogy mit kezd vele. Intrika, szenvedély, csillogás - ez valóban az év könyve, ahogy az egyik méltatója írta róla.

Olvassátok!

Fülszöveg

Adam Stowe alig várja a legjobb barátja lagziját. Adam jóképű és jó a szövege, a lakodalmon ingyen van az ital, és a szinglik asztalánál bőven vannak szép nők – ebből tehát nem lehet baj, vagy mégis?

Sophie Wallis kevésbé izgatott a hétvégével kapcsolatban. A vőlegény az expasija, és a Nagy Nap Sophie-t csak arra emlékezteti, hogy szakítottak, és a lány életében egy csomó minden elromlott.
Adam és Sophie megindulnak az önismeret útján. Miközben a lánybúcsún, a legénybúcsún és az esküvőn sorra pattannak ki a titkok, Sophie-nak és Adamnek szembe kell nézniük a múltjukkal, és meg kell kérdőjelezniük, amit addigi életükről hittek.

Tasmina Perry (a képen) megannyi Sunday Times Bestseller szerzője, könyvei milliós példányszámban keltek el világszerte. Kiadónknál megjelent könyvei: A család barátja, Ház medencével, A lánykérés, A legutolsó csók.
J. L. Butler álnéven thrillereket is ír.
„Senki más nem ráz össze ilyen ínycsiklandozó koktélt intrikából, szenvedélyből és csillogásból.” Hello Magazine


Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

A képek a 21. Század Kiadó oldalairól származnak.

Cím: Szinglik asztala
Eredeti cím: The Singles Table
Szerző: Tasmina Perry
Fordító: Simonyi Ágnes
Kiadó: 21. Század Kiadó
Megjelenés: 2022. február 16.
Kötés: Kartonált

ISBN: 9789635681273

2022. július 25., hétfő

Szerelem és romok földje

 Könyvajánló - Oddný Eir Ævarsdóttir: Szerelem és romok földje

Lassan szövődő filozofikus naplóregény, amely elgondolkodtat a kapcsolatainkról egymással és az anyafölddel egyaránt.




Az új kapcsolatát bizonytalan léptekkel felfedező írónő nem csupán szerelmi és családi életének alapjait kérdőjelezi meg, de a szülőföldhöz fűződő viszonyát is átértékeli. Kérdései éppannyira lényegesek, mint a rájuk adott válaszok. Hogyan teremthetünk otthont a szerelemnek? Hogyan alakítsuk úgy a személyes terünket, hogy közben fenntartjuk az intimitást és a partnerünk iránti vágyat? Hogyan térhetünk vissza a természetbe úgy, hogy ez a visszatérés nem a múltba, hanem a jövőbe mutat? A folyamatosan és intenzíven gondolkodó szerző naplója az apró részletektől a nagy kérdésekig terjed, gyönyörű mintázatot szőve a filozófia, a történelem, a régészet, az ökológia és az erotika elemeiből. Ez az egészen új, meghitt nyelvet használó mű megmutatja, hogy miként maradhatunk meg embernek a modern világban.

Ebben a gyönyörű, merengő kötetben naplóbejegyzések formájában gondolkodhatunk együtt Oddný Eir Ævarsdóttirral minden olyasmiről, amelyek mindannyiunkat foglalkoztatnak. Szerelem, szeretet, szülőföld, természet, egészség, vallások, család, emberi kapcsolatok, anyaság, ökológia, erotika, történelem, hagyományok... és miközben gondolatban bejárjuk a saját elménk rejtett és kevésbé rejtett zugait e kérdések mentén, az esszéjellegű kötet lapjain némi kontinentális kitérővel végig a gyönyörű Izland földjét látjuk: a fővárost, Reykyavíkot, a lávamezőket, az ezeréves völgyeket, ahol Európában elsők között tartottak parlamentáris gyűléseket. 

Rendkívül mélyen megismerhetjük Izland egyedi hagyományvilágát, a naplóbejegyzések kvázi fejezetekként működnek, a fejezetek címei pedig legtöbbször egy-egy ünnepnaphoz vagy hagyományhoz kötődnek, megismerhetjük közelebbről az ételeiket, étkezési szokásaikat, a kulturális életüket, ráadásul mindegyikhez vannak lábjegyzetek is, amelyek érdekes történelmi adalékokkal szolgálnak. Nagyon szeretem, amikor ennyire mély betekintést kapunk egy másik világ kultúrájába, mindezt ennyire alaposan. Szeretném ezért külön kiemelni a fordító, Patat Bence gyönyörű nyelvezetű munkáját, és a Typotex Kiadó munkatársainak alaposságát egyaránt. 

Bizonyára lesznek tudományos cikkek a világ összes ünnepnapjának eredetéről. És nekem is össze kellene állítanom a magam almanachját, amit aztán követni tudok. Az első csók, az első szerelmi bánat, az első lelkiismeret-furdalás, az első függetlenségi nyilatkozat, az első egész gondolat.

Kifejezetten jólesett ebben a hőségben a szöveg lassú, csendes, merengő folyása, a temérdek gondolat, amelyet megosztott velünk a szerző, és amely továbbgondolkodásra késztet. Megpendített bennem olyan gondolatokat, amelyek engem is rendkívül foglalkoztatnak: az emberi kapcsolatok, az ember helye a természetben, a jövő fenntarthatósága, hogyan váljunk egyre jobbá egyénként és fajként egyaránt? Nem hiszem, hogy ez utóbbira megtaláljuk időben a választ, attól tartok, vár még ránk a közeljövőben egy nagy kataklizma, és még azután sem biztos, hogy a túlélők társadalma képes lesz tanulni belőle és összefogni. De amikor nagy többségben a saját emberi, családi kapcsolatainkban sem tudunk rendet tenni, akkor mégis hogy várható el, hogy globálisan rádöbbenjünk arra: ez az egy földünk van, ez az egy bolygónk, amelyen mindannyian egy fajként élünk, és együtt, nem egymás ellen kéne tenni értünk és érte?

 Oddný Eir Ævarsdóttir 1972-ben született Izlandon, a Sorbonne-on végzett. Bátyjával közösen vezetik az Apaflasa kiadóvállalatot. A Szerelem és romok földje c. könyvét 2011-ben jelölték az Izlandi Irodalmi Díjra, 2012-ben elnyerte az izlandi női irodalmi díjat, 2014-ben pedig az Európai Unió Irodalmi Díját. 

Köszönöm a lehetőséget a Typotex Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!


2022. július 24., vasárnap

Norvégia, a vadregényes, nagy múltú, de a modern korral haladó ország

Könyvajánló - Norvégia (Marco Polo)

Irány Norvégia, a fjordok, a hegyek, a tágas fennsíkok, a fényjátékok és a hygge-életérzés otthona! (Oké, hygge a dánoknál van, ennek megfelelője a norvég friluftsliv. Na, de most őszintén: ezt még kimondani is nehéz, nemhogy leírni, bocsi.)

norvegia.jpg

A Corvina Kiadó égisze alatt újabb Marco Polo kötet érkezett hozzánk, ami ezúttal Norvégia kalandos vidékeire kalauzolja el az olvasót és segít megtervezni egy szuper kis utazást. A kötet ezúttal is hozza tőle megszokott jól átlátható formát. Látnivalók, toplisták a legolcsóbb, esőben is szép, tipikusan norvég helyszínekről. Érdekességeket olvashatunk az országról. Tippeket kapunk, hogy hol és mit vásároljunk, közben segít eligazodni a gasztronómia norvég útvesztőiben és a sportoláshoz is nyújt szuper ötleteket.

A látnivalók régiókra bontva kaptak helyet a kötetben, amiket izgalmas élménytúra ötletek követnek, majd praktikus tanácsok, az ország ünnepei, eseményei és még a térképek mellett egy röpke szótárnak is jutott hely, hogy bátran merjünk megszólalni az lakók nyelvén. A könyvet pedig egy jópofa "Vajon mennyit tudsz Norvégiáról?" kvíz zárja. Most pedig kedvcsinálónak hozom nektek a "Best of  - Tipikusan norvég" rovat öt látnivalóját.

17_may_oslo_eastern_norway_photo_visitoslo_tomasz_majewski_2_1_e3e62ed8-7a1f-4477-91de-8aac249ecc71.jpeg

Elsőként jöjjön az Alkotmány Napjának ünnepe, mely május 17. Ilyenkor Oslóban mindenki pezseg. A családok közösen reggeliznek, együtt ünnepel mindenki az országban, de a fővárosban egy ágyúdörgést követően mintegy száz iskola diákja vonul fel zenekarral, pirosba és kékbe öltözve, zászlókat lengetve, énekelve, trombitálva ünneplik a szabadságot. A felvonulás keresztül halad a belvároson egy megállóval a Királyi Palota előtt, ahol az királyi család integetve várja a résztvevőket.

A kora kereszténység idejéből maradt régi fatemplomokból szép számmal akad Norvégiában, de kiemelkedik közülük a Borgund Stavkirke Lærdal. Ez a 12. század végén épült jellegzetes dongatemplom igazi mesébe illő látvány nyújt. Csodaszép faragványok díszítik, az oromzaton pedig még sárkányfejeket is láthatunk. Mindenképpen érdemes megcsodálni, ha valaki Nyugat-Norvégiában jár.

Ha valaki igazán különleges látványra vágyik, akkor Lysefjordnál csodás tengeröböl csak rá vár. Itt mindenképpen érdemes felmenni a Preikestolen ("Prédikálószék") sziklaplatóra, ahol olyan a panoráma, hogy garantáltan mindenki állát a földről kell kapargatni. Nem volt még szerencsém hozzá, de feltétlenül bakancslistás. Engem a fotók alapján egyértelműen megnyertek maguknak. A szikla 604 méter magasan fekszik, de csupán kétórás (nem nehéz) túrát kell vállalni ezért a pazar panorámáért.

Norvégiában a sísport mekkájának meghatározó eleme a Holmenkollen-sánc. Ha a síelés nem is vonz, a kilátásért is megéri elmenni. Odafentről gyönyörű a látvány a várossal, a fjorddal és a környező erdőkkel. Ráadásul ismerkedhetünk a sport történelmével is az itt található Símúzeumban.

Utolsóként jöjjön a Peer Gynt Vegen, amely egy 60 km-es hegyi út amely 1000 méter magasságig emelkedik felfelé. Út közben megállhatunk Jotunheimen gyönyörködni a kilátásban, sőt, errefelé még jávorszarvast is látni. Augusztustól pedig a Peer Gynt Fesztivál keretein belül szabadtéri színházi előadásokat nézhetünk meg az álomszerű díszletet nyújtó Gålåvatnet-tó partján.

2997990.jpegA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

A világ legkisebb metropolisza, Amszterdam

Egy igazi mediterrán sziget, Kréta

Kalandozások Skócia mesés tájain

A mosoly országa, Thaiföld

2022. július 23., szombat

Ismerkedj meg a piszkos génjeiddel!

Géntisztítás, az úttörő módszer, amelyre napjainkban érdemes odafigyelni. A kérdés természetesen bonyolultabb, mint elsőre gondolnánk, ugyanakkor néhány egyszerű, hétköznapi szokás elhagyásával vagy éppen beemelésével sokat lendíthetünk személyes sorsunkon. Mottó: "A génjeid nem határozzák meg a sorsodat!"

Könyvajánló - dr. Ben Lynch: Piszkos gének

Géntisztítás? Átlagember nemigen hallott még róla, már azért sem, mert úttörő módszerről van szó. "A génjeid nem határozzák meg a sorsodat!" - ezzel a mondattal kezdődik dr. Ben Lynch Piszkos gének című könyve, amelynek alcíme Egészségjavítás és betegség-megelőzés a géntisztítás úttörő módszerével. Van bennünk egy úgynevezett X faktor, amelynek az a lényege, hogy manipulálni képes az adott személy genetikai örökségét és a betegségek helyett lehetséges az egészséget választani. "A titok nyitja a metiláció: egy biokémiai folyamat, amely a testben megy végbe. Bizonyos gének metiláció révén ki tudják kapcsolni az elhízásra és a betegségekre való genetikai hajlamot."

Mindenki örül, ugye? De vajon hogy néz ki ez a valóságban? 

A szerző meggyőződése, hogy genetikai sorsunk nincs kőbe vésve. Egy évtizednyi kutatás, kísérletezés és világszerte számtalan kliens sikeres kezelése révén sikerült összeállítani az úgynevezett tiszta gének protokollt, ami egy olyan program, amellyel optimalizálható az egészséges élet. Ahogy ő fogalmaz, nem kell feltétlenül behódolnunk a DNS-ünk előírásainak, valójában a génjeinkkel közösen fáradozunk azon, hogy a szervezet egyensúlya helyreálljon és optimális egészségre tegyünk szert, mégpedig az étrend és az életmód megváltoztatásával. 

Miután a szerző megtapasztalta a kutatások eredményezte változásokat (évekig szenvedett különböző betegségekben), azt szeretné, ha más is elsajátíthatná a kialakított program révén saját útját az egészségesebb élet felé: mit kellene enni, milyen táplálékkiegészítők válhatnak be, milyen életmódváltásra van szüksége a betegséggel küzdő embernek. A kötet első része a génekkel foglalkozik, sok alapvető kérdést feltéve segít az egyénnek beazonosítani problémáinak gyökerét. Rengeteg életmódi és étkezési tanács olvasható benne, komplett receptekkel együtt. Sokoldalú, komplex megoldásokat kínál az egészségesebb, hosszabb élet reményében, válaszokat ad a mi-miért és miért éppen úgy személyre szabható kérdéseiben - ami nagy szó! 

Ben Lynch az epigenetika egyik legismertebb szakértőjének vallja magát, aki kutatásai mellett betegeket gyógyít, saját blogot vezet és minden lehetséges konferencián előad a témában. Ezt a könyvet azért írta, hogy számos emberen segíteni tudjon kutatásai, mások eredményei és a tudomány mai állása szerint. Megítélése szerint a Piszkos gének című művében - annak ellenére, hogy számítása szerint még legalább 10 évnyi kutatómunka szükséges a teljességhez - már most olyan gyakorlati életben használható programot tud kínálni olvasóinak, amelyet laikusok felhasználói szinten képesek megérteni és elsajátítani. 

Az emberi testben található több tízezer gén közül Ben Lynch hétre irányítja rá a figyelmet, amelyekre leginkább sikerrel hathatunk ahhoz, hogy nagyot javítsunk egészségi állapotunkon. Természetesen ez nem ad hoc folyamat, hanem egy egész életen át követendő program, amelyben a megfelelő étrend, testmozgás, alvás helyet kell hogy kapjon. A könyv tartalmaz teszteket, amelyeket kiértékelve, az olvasó képes személyre szabni a feladatokat.

Ha tudni szeretnéd, hogyan azonosíthatjuk és optimalizálhatjuk piszkos génjeinket célzott és személyre szabott egészségügyi tervvel, táplálkozással, stresszoldással, környezeti méregtelenítéssel, egyéb holisztikus és természetes eszközökkel, és tenni akarsz a hosszabb, egészségesebb életért, akkor hajrá! Egyszerre tudományos, olvasmányos és közérthető, nem kevesebbet ígér, mint azt, hogy a génjeinkben kódolt betegségek elől hozzáértő és megfontolt cselekvési programmal van menekvés. 

Olvassátok!

Fülszöveg

Miután ​évekig szenvedett megmagyarázhatatlan egészségügyi problémáktól, dr. Ben Lynch felfedezte a kiváltó okot: a „piszkos” géneket. A génjeink „születhetnek piszkosnak”, de gyakran egyszerűen csak „piszkosan viselkednek”, válaszul a környezetünkre, az étrendünkre vagy az életmódunkra. Akármelyik is az ok, a pszkos gének élethosszig tartó, életveszélyes és krónikus egészségügyi problémákat okozhatnak, mint amilyenek a szív- és érrendszeri betegségek, autoimmun betegségek, depresszió, cukorbetegség vagy a rák. 

Sokan gondolják úgy, hogy a génjeinkben kódolt betegségek elől nincs menekvés – dr. Lynch azonban felszámol ezzel a hiedelemmel, és saját és több száz, sikeresen meggyógyított páciense tapasztalatai alapján megmutatja, hogy képesek lehetünk újraírni a genetikai sorsunkat. Megtanítja, hogyan azonosíthatjuk és optimalizálhatjuk mindkét típusú piszkos génjeinket célzott és személyre szabott egészségügyi tervvel, táplálkozással, stresszoldással, környezeti méregtelenítéssel és egyéb holisztikus és természetes eszközökkel. A Piszkos gének segítségével képesek leszünk valóban tenni a hosszabb, egészségesebb életért!

DR. BEN LYNCH (a képen) a Washingtoni Egyetemen szerzett diplomát sejt- és molekuláris biológiából, ezt követően pedig a Bastyr Egyetemen doktorált természetgyógyászatból. Jelenleg kutatásokat végez, publikál, valamint világszerte előadásokat tart. Többet is megtudhatsz munkásságáról a www.drbenlynch.com oldalon.


Köszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok
Cím: Piszkos gének
Szerző: Dr. Ben Lynch
Kiadó: Jaffa Kiadó
Oldalak száma: 320
Megjelenés: 2022. május 20.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634755586

Méret: 235 mm x 165 mm x 200 mm