Vess keresztet, és reméld a gyors halált

Könyvajánló - Chris Carter: A keresztes gyilkos

Egy brutális sorozatgyilkos hét áldozattal végzett a lehető legkegyetlenebb módszerekkel. Órákig kínozta, gyötörte őket. Végül utolérte a karma: elfogták és kivégezték. Két évvel később egy lenyúzott arcú fiatal lányt feszítettek ki és az ő jelét karcolták a tarkójára. Vajon a nyomozás során hibáztak és az a szociopata még mindig szabadon járkál vagy egy követője lépett a nyomdokaiba?

Chris Carter Robert Hunter sorozata levette a lábáról a sorozatgyilkosokkal foglalkozó krimi-thriller rajongókat. Immár hét részben olvashatunk Robert Hunter nyomozó különös kegyetlenséggel pusztító gyilkosok utáni hajszáiról. A sorozat második epizódjától a kötetek a General Press Kiadó gondozásában jelentek meg. A sorozat nyitókötete, A keresztes gyilkos már csak antikváriumokból volt levadászható egészen mostanáig, amikor is egy új, izgalmas borítót kapott és megjelent a General Press jóvoltából a legnagyobb örömömre.

Chris Carter nem aprózta el a kezdést, nagyon izgalmas felütéssel indul a történet: Hunter nyomozó rejtélyes telefonhívás nyomán megtalálja a társát, Garciát, egy üvegkalitkába zárva, keresztre feszítve. A fiatal nyomozó az életéért küzd. Hunternek pedig súlyos döntést kell meghoznia: kockáztatja a saját életét is, hogy megmentse társát vagy menti inkább csak saját magát.

Ezután az izgalmas kép után visszamegyünk kicsit az időben, amikor egy tetthelyre hívják a nyomozókat. Egy fiatal nőt találnak a semmi közepén, aki kegyetlen kínok között halt meg. Lenyúzták az arcát, kifeszítették és órákig kínozták mielőtt kihunyt belőle az élet.

Hunter nyomozó látott már durva dolgokat, évek óta a legkegyetlenebb sorozatgyilkosokra vadászik, de amikor közelebbről szemügyre veszi a lány holttestét egy pillanatra megfagy körülötte a levegő. Felfedez egy jelet a lány tarkójába vésve és a múlt sötét árnyai előmásznak a szekrényből.

Két évvel ezelőtt egy sorozatgyilkos ölt hasonló kegyetlen módszerekkel. Mindig megkínozta az áldozatait, de minden alkalommal más módszert választott a gyilkolásra. Egyetlen pont kötötte össze a gyilkosságokat: egy fordított kettőskereszt az áldozatok tarkójába vésve. De azt a nyomozást lezárták, a gyilkost ki is végeztek. Vajon most egy másolóval van dolguk vagy rossz embert tartóztattak le?

A nyomozás során megismerjük a zseniális nyomozót, Huntert, megtudjuk hogyan veszítette el a korábbi partnerét és azt is, miként próbálja évek óta megszerezni magának az FBI. Azt is látjuk hogyan próbál küzdeni az ellen, hogy új társat kapjon, de végül a fiatal tehetséges nyomozó, Garcia nem csupán a társává válik, hanem barátok lesznek.

Ez egy nagyon jól megírt történet. Filmszerűen peregnek az események és mindig történik valami. Carter nagyon jó író. Tudja miként keltsen feszültséget, hogyan tartsa fenn a figyelmet, az izgalmat, rendkívül brutális, de a történethez tökéletesen passzoló képekkel dolgozik. Nincs idő unatkozni, nincsenek felesleges üresjáratok. Az első oldaltól az utolsóig teljesen beszippantott a regény.

Ahogy haladunk előre a nyomozás során, láthatjuk ahogy a két kiváló nyomozó folyamatosan falakba ütközik. Amikor azt hiszik végre nyomon vannak, mindig történik valami. A pazar felütést fokozva pedig kapunk egy váratlan, izgalmas lezárást. Hallottam olyan kritikákat, hogy túl véres ez a regény. Szerintem nem. Csupán pont annyira, mint amit egy izgalmas sorozatgyilkosokra vadászó nyomozókról szóló krimi-thriller megkíván.

Kicsit megkavartam a dolgokat és a sorozat hatodik részét, az Egy gonosz elme című regényt olvastam először (az erről szóló ajánlómat ide kattintva olvashatjátok), ahol sokat jártunk a gyilkos fejében, amit imádtam. Ebben a regényben azonban a szerző még úgy döntött, hogy a végsőkig húzza az idegeinket, hogy csak az utolsó pillanatban tudjuk meg ki és miért követte el ezeket a szörnyű gyilkosságokat. Nálam ez a megoldás is nyert. Most esek neki a sorozat legújabb részének, A nevem: Halál című kötetnek. Izgatottan várom azt is. Érdekes lesz látni, hogy vajon miként fejlődtek, mennyire változtak meg a szereplők a hetedik részre.

139487427.jpgA kötetet a General Press Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Fordította: Markwarth Zsófia

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Szíve helyén sötétség

A kockavető

A legveszélyesebb fegyver az emberi elme

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes