Egy MI, aki megpróbálja megmenteni az emberi fajt

Könyvajánló - M.G. Wheaton: Emily ​örök

Vajon mi tesz minket emberré? Az érzelmeink vagy az intelligenciánk? Vajon mi történne, ha kiderülne, hogy az emberiségnek már csak hetei vannak hátra?

emily-orok-2.png

Mit tennél, ha csak néhány hét választana el a világvégétől? Mark Wheaton első regényében, az Emily örök című disztópiában pontosan ez a helyzet. A tudósok azt gondolták, hogy a Napnak még évmilliárdjai vannak, de kiderült, hogy pár hét és megszűnik működni.

A regény narrátora Emily Eternal, aki egy mesterséges intelligencia, de önmagát csak mesterséges tudatként emlegeti. A tudósok úgy fejlesztették ki, hogy képes legyen az embereknek segíteni a traumák feldolgozásában. Egy chip segítségével képesek az emberek látni, ráadásul az egyetemen, ahol "megszületett" szabadon mozoghat a hálózatok, kamerák segítségével, csupán egy kis késéssel látja az eseményeket.

Fejezetről fejezetre egyre jobban megismerjük Emilyt, aki képes átvenni az emberek érzelmeit, így kicsit olyan, mintha neki is lennének érzései. Amitől pedig különleges lesz, hogy képes kötődni, sőt még vágyakozni, szeretni is. Emellett képes gondolatokat átadni, irányítani és módosítani azokat. Hogy ezzel ne éljen vissza, értékrendet, tudatot kapott alkotóitól, de most egy olyan feladatot kapott, amit egyelőre úgy fest képtelen megoldani. Egy olyan probléma ez, ahol a siker esélye rendkívül csekély.

Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy miután kiderül, hogy hamarosan itt a világvége, akkor az emberből előjön a szörnyeteg. Pánik, káosz, erőszak, de olyanok is vannak, akik azért hagynak ott csapot, papot, hogy a családjukkal töltsék a hátralevő idejüket. Az egyetemen azonban megoldást keresnek, ám mielőtt bármire jutnának, megtámadják a labort és menekülésre kényszerülnek.

Versenyt futnak az idővel. A végső terv, hogy egy információs kapszulában megmentik az emberiség tudását és génállományát. De vajon két ember és egy mesterséges intelligencia megtalálja a megoldást a faj megmentésére?

Az alapötlet nagyon tetszett. Érdekes eljátszani a gondolattal, hogy mi történne, ha egy MI-re bíznánk az emberi érzelem és biológia működésének megfejtését. A forgatókönyvíró, Mark Wheaton egyedi, új hang a sci-fi világában. Az nem kérdés, hogy Wheaton jó író. Filmszerűen pergő események, fordulatos cselekmény, könnyedén, gyorsan olvasható regényt írt a szerző, de a történeten még lehetett volna kicsit csiszolni. Nekem sok volt a szerelmi szál, az évődés és kicsit kevés a pusztuló világból. Első regénynek ígéretes, reméljük a következő erősebb lesz.

6693050_5.jpgKöszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!

A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Hová tartozunk valójában?

A szanatórium

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes