Gaiman kalauza a vikingek világában

Könyvajánló - Neil Gaiman és P. Craig Russell: Északi mitológia I. kötet

Kalandozás a vikingek világában a kiváló mesélő, Gaiman történetein keresztül egy parádés képregényben.

fokep_106.jpg

Neil Gaiman Északi mitológia című könyve a világon mindenhol tarolt, ezért kétségem sem fért hozzá, hogy egy kiemelkedő rajzolóval, a többszörös Eisner-díjas P. Craig Russell-lel és még jó pár neves rajzolóval (többek között David Rubín, Mike Mignola, David Mack) az oldalán ne lenne parádés a kötetből készült képregény.

Mivel a könyvet és a benne helyet kapó viking mondavilágba kalauzoló novellákat már ismertem, izgatottan vártam mennyit ad majd hozzá a történetekhez a képi világ. A szerző tiszteletét akarta leróni és imádatát akarta megmutatni az olvasóknak az Északi mitológia című gyűjteménnyel, ami sikerült is neki. A képregény szinte szóról szóra követi a könyvet és ez az I. kötet a történetek mintegy felét hozta el nekünk rajzok kíséretében.

A kötet az északi mítosz isteneinek teremtésével indul, hiszen a kezdetek előtt nem volt csak a köd- és a tűzvilág, ezután megismerkedünk a kilenc teremtett világgal. Gaimannek nem volt könnyű dolga, hiszen a popkultúra szerves részévé váltak a skandináv istenek, mint Odin, Thor, Loki és társaik, de neki sikerült úgy elhozni a 21. század olvasóinak ezek a mondákat, hogy a hangvétel megmaradjon a mítoszok világában, mégis aktuális és szórakoztató legyen, ráadásul a világépítése rendkívül érzékletesre sikerült.

Sorban jönnek a különböző skandináv történetek, ezek hol humorosak, hol isteneket dicsőítők, hol pedig klasszikusok vagy épp sötétre sikerült darabok. Aki ismeri a novellákat a Északi mitológia könyvből, annak a történetek már nem fognak újdonsággal szolgálni, de a rajzok miatt megéri elveszni újra a skandináv istenségek történeteiben, például amelyikben Odin feláldozza szemét a végtelen bölcsességért, de azt is megtudhatod, hogy miként készültek az istenek legendás fegyverei és itt a lehetőség, hogy ismét jót derülhess Freya szokatlan esküvőjén, ahol egy ravasz csellel próbálják megakadályozni a frigyét egy orkkal. Ehhez nem kell más, mint Thor női ruhában, Loki pedig szolgálólányként az orkok földjén.

Az amúgy is sokszínű történeteket még jobban feldobja, hogy mindegyik történetet más-más kiváló művész rajzolta, az eltérő képi világok pedig még izgalmasabbá teszik a kötetet. Minden történetnél tökéletesen adják vissza az eseményeket és a karaktereket, különösen tetszett, hogy Loki sokszínű egyéniségét sikerült jól visszaadni. Hisz ő a csínytevés mestere, az igazi bajkeverő, aki általában menti a saját irháját, miközben azért képes másokon is segíteni, néha még áldozatot is hozni és persze ő a gonosz, aki pórul jár a sztori végén.

Gaiman otthon van a mítoszok világában és ezt ezúttal is bebizonyította. Kiváló mesélő, aki elviszi az olvasókat a zord északi vizekre. Nálam még plusz pont jár, amiért a kötet végén találhatók brilliáns borítóvariánsok. Engem ezek a műalkotások egyértelműen levettek a lábamról. Gyönyörűek lettek, íme kettő ízelítőül:

A Fumax Kiadóra pedig ezúttal sem lehet panaszunk. Hozták a tőlük már megszokott színvonalat: stabil, masszív, igényes kötet szép színekkel és jó fordítással. Ez a kötet bármelyik skandináv mitológiát, a képregényeket vagy Gaimant kedvelőnél 10 pontos ajándék lehet a karácsonyfa alatt.

3455205_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Írta: Neil Gaiman
Rajzolta: P. Craig Russell
Fordította: Pék Zoltán
Képregényre rendezte: Totth Benedek
Formátum:  keménytáblás
Méret: 192 x 284 mm
Oldalszám: 152 oldal
Színes képregény
ISBN 978-963-470-208-5

Ismét egy szuper Neil Gaiman képregény született, a Smaragdzöld tanulmány

A csínytevés istene erősebb és agyafúrtabb, mint valaha...

Thor: A mennydörgés istene

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes