Keserédes családi történet az amerikai Délről

Lírai és kifinomult történetet tett le az olvasók elé Pamela Terry, aki A szőlő édes íze című könyvével debütál az irodalmi életben. A Next21 Kiadó gondozásában megjelent kötet címével és fedlapja illusztrációjával ellentétben nem könnyed romantikus regény, sokkal inkább keserédes családi dráma önazonosságról, elfojtásról, nyomasztó titkokról. A kiadó szerint: "A szőlő édes íze rendkívüli utazás érzékszerveinknek - mind földrajzilag, mind érzelmileg. Pamela Terry drámai, fájdalmas, mégis szívmelengető és humoros elegyet kínál, egy igazi családtörténetet, ahol a bátorság elnyeri jutalmát."

Könyvajánló - Pamela Terry: A szőlő édes íze

A kötet kinézete és címe alapján megtévesztő tartalommal bír: egyáltalán nem könnyed, nem romantikus és nem is nagyon vidám, és ez így van rendben. Hamar beleragad az ember a lapok olvasgatásába, hiszen eleve azzal kezdődik a történet, hogy a főhős, Lila Bruce Breedlove még kislány, amikor legfiatalabb testvére, a még nagyon kicsi Abigail viccből elgáncsolja anyjukat, akinek a medence vizébe kellett volna esnie, majd rettenetes mérgesen, de mégis nevetve letolni lánykáját. De a mama nem a medencébe esett bele, hanem előbb csattant a feje egy kövön, és csak újjáélesztés után tért magához. Lila anyja halálának éjszakáján arról álmodik, hogy ismét a szőlőtőkék között kuporog, mint akkor, amikor Abby felbuktatta az anyjukat, és ő azt hitte, hogy meghalt. De most valóban meghalt az anya, pontosan ott, a szőlő tőkék között.

A rossz hír fogadása után Lila kötelességének érzi hazautazni, dacára annak, hogy szülővárosában sohasem érezte magát otthon. A fülledt déli államban fekvő Wesleyan település számára semmi szépséget sem tartogatott, egyszerűen taszító közegnek számított, pláne apja korai halála után. Amikor megnézte az Oz a nagy varázslót a tévében, egyszerűen nem értette, hogyan vágyhat vissza Dorothy Kansasbe, a mágikusan gyönyörű helyről a szürke, poros otthoni környezetbe - nevetségesnek tűnt számára. Így aztán nem csoda, hogy első adandó alkalommal olyan messzire költözött el onnan, amilyen messze csak tudott. 

A szőlő édes íze című kiadvány a Next21 Kiadó egyéb sikerkönyveivel

De a haláleset újra összehozza a testvéreket, hiszen hárman vannak, de csak Abigail maradt az anyjához nagyon közel. Akármerről nézik, anyjuk halálának körülményei legalábbis gyanúsak. Ahogy vizsgálódni kezdenek, egyre több családi titkokról hull le a lepel, amelyek alapjaiban rengetik meg a család múltját. Egyszerűen nem tehetik meg, hogy annyiban hagyják az addig felderített tényeket, még akkor sem, ha egész addigi életüket lehúzhatják a csudába. Mert a szőlőtőkék alól elásott levelek bukkannak napvilágra, és a tartalmuk... a tartalmuk egészen Skóciáig hajszolja őket.

Nos, az amerikai Délen minden más kicsit, mint máshol. Fülledtebbek az éjszakák, éneklősek a hangsúlyok, édesebbek a levegőben úszó illatok, és sok minden csak a látszatról szól. Sehol máshol nem tudják jobban, mint itt, hogy mikor mi illik, és hogyan illik, legyen szó családról, otthonról, megélhetésről, vallásról, vagy a ruha hosszáról. Miután elkezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből, egyre érdekesebb rejtélyekbe botlanak bele az olvasók, amelyeket a déli szokások, tájleírások lazítanak, persze csak akkor, ha eleve érdeklik őket a helyhez fűződő szokások.

Az igazság ravasz, állapítja meg a szerző az Epilógusban, ritkán könnyű rátalálni. Keresni kell, néha akár ki is ásni, és akár egy fordulatos társasjátékban, könnyen vissza lehet esni a rajtvonalra. A testvérek keserves tapasztalatok árán tanulják meg, hogy micsoda szakadék képes tátongani a pénzben mérhető érték és a valódi jelentőség között, arról nem is szólva, hogy amennyiben az ember örömmel éli saját életét, az valójában a megbocsátás egyik formája. Ezeket az igazságokat bármelyik olvasó is megtapasztalhatja, ha kicsit odafigyelve alkalmazni tudja saját problémája feldolgozása közben.

Családi dráma a fő vonulata ennek a műnek, amely ennek ellenére olvasmányos, szerethető, fordulatos, humoros, mégis megfelelően intellektuális, nem magyarázza túl a történéseket, és a téma iránti kellő affinitás esetén le se nagyon akarja tenni az olvasó. 

Fülszöveg

Az ​igaz szerelem mindent túlél. 

„Megindító regény, amelyben az amerikai Dél elevenedik meg. Az Ahol a folyami rákok énekelnek rajongóinak. Emlékezetes történet, amely még sokáig velünk marad.” – Susan Wiggs, A tóparti történetek sorozat #1 New York Times bestsellerszerzőjétől. 

Lila Bruce Breedlove igazán soha nem érezte otthon magát szülővárosában, Wesleyanben – különösen nem édesapja korai halála után. Hiszen Lila akkor még csak kislány volt. Gimnázium után ő is és a fivére, Henry is északra mentek, élték a saját életüket. A húguk, Abigail ellenben otthon maradt, hogy támogassa erős, beszédes, kicsattanó és végtelenül szeretetteljes édesanyjukat. A szívük mélyén Lila és Henry mindig is tudták, hogy egyszer még napirendre fog kerülni a gyerekkorral és kisvárosukkal. 

Amikor idős édesanyjuk hirtelen – és gyanús körülmények között – életét veszti a ház mögötti szőlőlugasban, Lila és Henry hazautaznak. Miközben Geneva halálának körülményeit vizsgálják, döbbenetes titkokra derül fény. Ezek alapjaiban rengetik meg a család múltját, további kutakodásra késztetve őket, ami által további életük egészen más irányt vesz.

"Egy szippantásra felfaltam. Ritkán kerül ilyen minőségű írás a kezembe. Impresszív! Pamela Terry az irodalmi világ feltörekvő új csillaga." - Debbie Macomber, Az első hó és A fagyöngy alatt című #1 New York Times bestsellerek szerzője

"Káprázatos debütálás! A szőlő édes íze csupa öröm - lírai, igazán kivételes, letehetetlen történet." - Susan Mallery, a Buchanan-testvérek és a Sütikirálynő sorozatok #1 New York Times bestsellerszerzője

"A szőlő édes íze rendkívüli utazás érzékszerveinknek - mind földrajzilag, mind érzelmileg. Pamela Terry drámai, fájdalmas, mégis szívmelengető és humoros elegyet kínál, amelyet érzékletesen szép nyelven jelenít meg. Igazi családtörténet, ahol a bátorság elnyeri jutalmát... többször is érdemes elolvasni." - Karen White, a Hazatérés és a Köztes idő című New York Times bestsellerek szerzője

"Megindító történet - eszünkbe vési, milyen nagy érték is a család, milyen fontos a szerelem és a megbocsátás. Pamela Terry jó érzékkel tárja fel a szív titokzatos útjait. Humorral ír, elegánsan, témái egyetemesek, emberiek és változatosak." - Patti Callahan Henry, a Favorite Daughter című New York Times bestseller szerzője

"Egy kis Sült zöld paradicsom némi Thomas Wolfe-fal és William Faulknerrel vegyítve." - BookPage

"Életteli tájleírások, déli sárm, igazi szerető család - ez a regény minden olvasót felderít. Különösen a Mary Kay Andrews és Kristin Hannah-féle családi drámák kedvelőinek ajánljuk." - Library Journal

A kötetet a Next21 Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon

Cím: A szőlő édes íze
Eredeti cím: The Sweet Taste of Muscadine
Szerző: Pamela Terry
Fordító: Lévai Márta
Kiadó: Next21 Kiadó
Megjelenés: 2021. augusztus 05.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9786158185127
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes