Isteni átverések

Könyvajánló – Neil Gaiman: Északi mitológia

„Egy ​új klasszikus: a jól ismert skandináv mítoszok a történetmesélés nagymestere, Neil Gaiman elképesztő átiratában. Az ősi történetekből Gaiman regényszerű ívet kovácsol, kezdve a kilenc világ legendás megteremtésével, majd sorra veszi a félistenek, törpék és óriások tetteit.”

Kicsoda Neil Gaiman? Jó, jó, csak hülyéskedek. A világon szinte mindenki hallott már róla vagy egyik képregénye, vagy valamelyik klassz sci-fi, fantasy regénye kapcsán, de forgatókönyvíróként is bizonyított már a nagyérdeműnek. Rendkívül sikeres, számos díj bezsebelője, aki minden korosztályt képes megszólítani műveiben.

Rengeteg különböző történet szülőatyja, aki ebben a kötetben a skandináv mitológia olyan történeteit próbálja elmesélni, melyek egy letűnt kort idéznek. Elvisz minket egy dermesztő világba úgy, hogy a mondavilág prózai és verses elemeit is felhasználta. És miről szólnak ezek a történetek?

 „...mintha egy utazásról szólnának, a világegyetem keletkezését jelző jégből és tűzből a világ végét jelző tűzbe és jégbe. Útközben találkozunk olyan figurákkal, akikre ráismernénk, ha látnánk, és olyanokkal, akikről szeretnénk sokkal többet megtudni...”

A kötetben történeteket olvashatunk néhány ismertebb istenről, mint például Odin, Thor vagy Loki, de felbukkannak kevésbé ismert istenek, istennők is ezekben a mítoszokban megtöltve humorral, élettel. Ezeket jól keretezi, hogy a nyitó történet felvázolja, hogyan születtek meg az istenek és teremtették meg a világot, végül a számos kalandot pedig a Ragnarökkel zárja le, mely az istenek alkonya, az új idők kezdete.

Az első történetben elmeséli nekünk, hogy a kezdetek előtt nem volt semmi, „csak a formátlan-alaktalan ködvilág és a szakadatlanul égő tűzvilág”, egészen addig míg megjelent egy emberalak a jég és tűz találkozásánál, ő volt Ymir, az óriás, akinek halálával megszületett a világ. Odin és testvérei Ymir testének maradványaiból teremtették a hegyeket, a vizeket, az égboltot, szempilláiból pedig határvonalat építettek maguk és a megmaradt óriások közé, a határon belül megszületett Midgard. De túl üres volt, tele élettel, mégis élettelenül. Ezért két farönkből alkották az első két embert, akik mindnyájunk apja és lánya lettek.

„Végezetül nevet adtak a két embernek: a férfi lett Ask, azaz Kőrisfa, a nő Embla, vagyis Szilfa.”

Aztán megismerteti velünk a kilenc világot. Minden faj külön-külön világban él. Van világa az Áz és a Ván isteneknek, a fénytündéreknek, a törpéknek, az embereknek, az óriásoknak, emellett létezik a sötét ködvilág, a lángvilág és Hel, ahova azok kerülnek, akik nem csatában hunytak el.

Sok izgalmas kaland kel új életre ebben az átiratban. Megtudhatod hogyan áldozta fel szemét Odin a végtelen bölcsességért. De azt is miként lett Thor új fegyvere a pöröly, egy másik történet pedig elmeséli hogyan lopták el tőle. Azt hiszem ez lett az egyik személyes kedvencem, jókat mosolyogtam közben. Kiderül, hogy egy troll lopta el, aki Freya kezét követeli a pörölyért cserébe. Ahhoz, hogy vissza tudják szerezni, Thor-t menyasszonyi ruhába öltöztetik, hogy átverjék a tolvajt.

„Szóval ez lenne a világ legszebb asszonya? Szerintem nem nagy szám. És amikor felemelte a szoknyáját, láttam a bokáját. Olyan vastag volt, mint egy tuskó.”

Ezeket a történeteket olvasva érthető, hogy miért félték ezeket az isteneket az emberek. Sokszor viselkednek gonoszan, aljasan, folyamatosan átvernek másokat. Persze ők sem ússzák meg szárazon, őket is átverik párszor. Sokszor a szívük győz az agyukkal szembeni csatákban. Szenvedélyességük és „ki, ha én nem” stílusuk nem egyszer bajba sodorja őket. Az igazság hozzá tartozik az is, hogy Loki elég sokszor zűrt csinál, de valahogy mindig kimászik az általa okozott gubancból. A legtöbb történetben kulcsszerepe van árulásnak, becstelenségnek, gyilkosságnak. Érdekes, izgalmas, humoros. Gaiman rajongóknak kötelező. :)

A kötetet az Agave Könyvek Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk! 

eszaki_mitologia.jpgA képre kattintva megrendelheted a kiadótól kedvezményes áron!

Kövess minket a Facebookon is!

Tudtad, hogy "vannak helyek, ahol kettéhasad a valóság"? Nem? Akkor kattints! 

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes