Kilátók és miniszobrok Budapesten

Könyvajánló - Tittel Kinga: Kilátók és miniszobrok

Tittel Kinga Mesélő zsebkönyv sorozata legújabb részében megmutatja a főváros madártávlatból és békaperspektívából Kilátók és miniszobrok című kötetében.

Tittel Kinga kiváló mesélő. De nem hétköznapi mesékkel szórakoztatja a gyerekeket, hanem megismerteti őket a főváros hídjaival, nevezetes látnivalóival és azok érdekes, izgalmas történeteivel. Engem is levett a lábamról az előző három kötetével, így biztos voltam benne, hogy legújabb írásában, a Kilátók és miniszobrok című könyvében sem fogok csalódni. Ismerkedjünk meg Budapesttel madártávlatból és békaperspektívából. Ezúttal is gyönyörű fotók és Kecskés Juditnak köszönhetően hangulatos illusztrációk színesítik a kötetet.

Ha még nem ismered a korábbi műveit, íme egy kis ízelítő:

Mesélő Budapest

A Várnegyed titkai

A Duna kincsei

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én imádom a kilátókat, tornyokat. Ezek tetején minden olyan távoli, mégis gyönyörű és a világ minden baja lényegtelen apróságnak tűnik, amikor elveszünk egy mesés panorámában.

Miközben megismerjük a Szent István Bazilika kupolájából nyíló gyönyörű kilátást, számos érdekességet olvashatunk Budapest legnagyobb templomáról. Ezt követően olvashatunk az Erzsébet híd pesti hídfőjénél álló Nagyboldogasszony Főplébánia-templomról, megismerjük a legendás “angyalszobrász” történetét és kalandra indulunk többek között a Vajdahunyad várba és a Mátyás-templomba is.

Megszoktuk, hogy általában a városi kilátóhelyeket templomtornyok és magas épületek (ilyen lesz majd például a most épülő MOL Campus is), óriáskerekek szolgáltatnak, de akadnak azért a városban is klasszikus kilátók, mint például a XVI. Kerületi 22 méter magas, acélszerkezetes Reformátorok tere kilátó. De pazar kilátópontot találunk még a Gül Baba türbéjénél, a Buzogánytoronynál vagy az I. kerületben álló Bécsi kapu tetejéről, amiről kevesen tudják, hogy fel lehet rá menni. Ez nekem is újdonság volt, ezt a mulasztást nekem is pótolnom kell. Mindemellett persze nem maradhattak ki a kötetből az olyan ismert kilátóhelyek sem, mint a Gellérthegy, a Citadella, az Erzsébet-kilátó, a Margitszigeti Víztorony vagy a Guckler Károly-kilátó.

img-3845.jpg

A kötet készítése közben Tittel Kinga együttműködött a neves szobrásszal, Kolodko Mihállyal, akinek a nevét sokan megismerhették az elmúlt pár évben. A főváros különböző pontjain bukkannak fel bájos, vicces vagy épp komoly mondanivalóval bíró szobrai. A kötetben helyet kapott az idén tavaszig megjelent összes alkotása, melyeket szép sorban érdemes megszemlélni egy-egy városi séta alkalmával.

Azt gondoltam, hogy már minddel találkoztam, de amikor megláttam a kis térképet rajta a 24 szoborral, rá kellett jönnöm, hogy itt is van mit pótolnom. A legtöbben ismerik a Széll Kálmán téren ácsorgó Mekk Eleket, a Budavári Palotából leskelődő Kockásfülű nyulat, a budai rakpartról nézelődő Főkukacot vagy a repülőtéren ücsörgő Liszt Ferencet.

Olvashatunk a művész életéről, hogy miként vették át a megrendelésre készült alkotások a “gerilla szobrok” helyét az ismertség után. Na, de nem teljesen, mert bőven helyez ki új alkotásokat engedély nélkül, gerilla módjára továbbra is. Arról is mesél a művész, hogy mit jelent számára az alkotás és milyen izgatottan várja, hogy miként találja meg az alkotás a közönséget.

Ezt követően pedig Minden szobor pontos helye és keletkezésének története helyet kapott a kötetben. Még azoké is, amelyeket azóta elloptak vagy egyéb okból került eltávolításra. Többek között megismerjük első budapesti szobrának, a Harry Houdini szobornak a történetét, és az első “gerilla” szobor, a népszerű Főkukacról mintázott szobor keletkezésének okait is. Tudtátok, hogy azért a Főkukac mellett döntött elsőként, mert rajzfilmek segítségével tökéletesítette magyartudását. Majd, hogy összekösse szülővárosát, Ungvárt és új otthonát, Budapestet, mindkét városban elhelyezett egy példányt A nagy ho-ho-ho horgász egyik főszereplőjéről.

Kolodko igyekszik mosolyt csalni az arcunkra szobraival, de nem mind vidám és bohókás. Ott van például a Szomorú tank a Duna parton, mely az 56-os forradalomnak állít emléket, de talán azt is kevesen tudják, hogy a Brexitet követően a brit nagykövetség hetven év után elköltözött a  Harmicad utca 6. szám alól és az épület azóta elhagyatottan áll. A bejárat melletti márványfalon olvasható Nagy-Britannia felirat, mellett egykor egy címer is helyet foglalt. Ennek a címernek a helyén pihen a legendás Mr. Bean Teddy mackójának miniszobra mementóul, hogy egykor az Egyesült Királyság még az Európai unió tagja volt.

Ismét egy izgalmas kalandra invitál minket Tittel Kinga legújabb könyvével. A fő célközönsége a gyerekek, de felnőtt fejjel is érdekes olvasmány. Én már el is terveztem egy miniszobor-túrát és még akad egy-két hely, ami eddig kimaradt és megér egy sétát a városban.

tittelk_kilatokesminiszobrok_72.jpgA kötetet a Kolibri Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Főkép forrásai: fb.com/kolibrikiado és fb.com/kinga.tittel

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes