A Várnegyed titkai

Könyvajánló - Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

"Tudod-e, honnan ered a Savanyúleves bástya elnevezés? Kíváncsi vagy, hol található Buda egyetlen megmaradt utcahídja, vagy milyen titkot rejt a pizsamacsíkos ház udvarán található japánkert? A Várnegyed titkaiból mindezt, és még rengeteg érdekességet tudhatsz meg."

fokep_48.jpg

Tittel Kinga már sokak szívébe belopta magát Mesélő Budapest című kötetével, mely egy igazi különleges családi útikönyv. Segítségével játékosan, kalandozva és gyönyörű fotók, illusztrációk, térképek segítségével ismerhetjük meg fővárosunk szépségeit, ismert és kevésbé ismert látnivalóit és azok múltját. A kötetről készült ajánlómat a címre kattintva olvashatjátok:

Mesélő Budapest

A kötet kedvező fogadtatása inspirálta a szerzőt és a kiadót, hogy készítsenek további izgalmas és érdekes köteteket, így született meg a Mesélő Budapest zsebkönyvsorozat első kötete, mely a Várnegyed kincseibe, látnivalóiba és rejtett zugaiba nyújt betekintést. Teszi ezt az előző kötetben megszokott igényes stílusban, érdekességekkel körítve és ismét Kecskés Judit hangulatos illusztrációi kíséretében.

A bevezetésben kapunk egy kis történelmi összefoglalót aztán irány a Várhegy különlegessége, a Barlangrendszer.

"Szinte mindenki tudja, hogy a Várhegy olyan, mint egy nagy lyukas sajt. A mélye titkokat rejt: a lábunk alatt egy több mint 10 km hosszú barlangrendszer húzódik, amelynek üregeit több ezer évvel ezelőtt vájtak ki a meleg vizű források."

Ezután megismerjük a Bécsi kapu teret és történetét, majd irány az Európa-liget. Útközben számos szobrot csodálhatunk meg, többek között Kodály Zoltán szobrát vagy a Babits Mihály sétányon a névadó költő domborművét. Megtudunk néhány érdekességet a Budavári Evangélikus Templomról, az Országos Levéltárról mielőtt tovább haladnánk a Kapisztrán térre, ahol Kapisztrán János három méteres bronzszobra egy nándorfehérvári csatajelenetben ábrázolja a szerzetest.

És, ha már Várnegyed, nem maradhat ki a Hadtörténeti Múzeum sem. Ha már itt tartunk! Észrevettétek, hogy a múzeum várfal felőli oldalán ágyúgolyók vannak a falban? Azokat még 1849-ben a magyar hadsereg lőtte ki. Tudod hol van az utolsó Budai pasa sírja? És azt, hogy melyik a Savanyú-bástya és, hogy mit rejt a Sziklakórház?

Ha pedig a budai zsidóság első zsinagógájára vagy kíváncsi, akkor látogass el a Palota út 1-be. Bár sajnálatos módon csak a pár négyzetméteres rituális fürdő látogatható a föld alá temetett zsinagógából. Ahol sok fővárosi lakos sem járt még szerintem az a Labirintus, melynek bejárata az Úri utcában található. Az utcában járva pedig járjunk nyitott szemmel, emléktáblák, puttók, szobrok és még középkori falmaradvány is vár ránk.

A kötetben még olvashatunk érdekességeket többek között a Fortuna utcáról, a Vörös Sün Házról és pár nagyon is jól ismert épületről, mint a Mátyás-templom, a Halászbástya és a Dísz téren található Houdini Ház. Kapott egy fejezetet a Szent György tér és a környéke az Öreg huszárral, a Sándor Palotával, a Turul-szoborral, aztán eljutunk a Királyi Palotába és környékére.

A zegzugos utcákat járva eljutunk végül a Várkert Bazárba és a Clark Ádám térre, majd zsebkönyvünk végén egy jópofa kincsvadászatra bukkanjunk. A Várnegyed különböző szobrainak, domborzati alkotásainak, címereinek és rejtélyes kopogtatóinak felkutatása jó kis program lehet egy családi városnézés során.

Tittel Kinga ezúttal is egy klassz kötetet hozott a főváros kedvelőinek vagy azoknak, akik egy klassz kis útikönyvvel vágnának neki a Várnegyed megismerésének, mert Budapest ismét mesél...

tittelk_avarnegyedtitkai_72.jpgA kötetet a Kolibri Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Főkép forrása: fb.com/kolibrikiado

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes