Kultúrpara

2021. augusztus 31., kedd

A könyvnyomtatás kezdete

 Az 1400-as évek elejére olyan igény merült fel Európában, ami korábban nem volt: megnőtt a könyvek iránti érdeklődés. A kontinens sok részén, Franciaországtól a Németalföldi területeken át Itáliáig sokan gondolkodtak azon, hogy is lehetne gyorsabban és olcsóbban könyveket készíteni. A "győztes" végül Gutenberg lett.


Johannes Gutenberg, teljes nevén Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg (1400?-1468) neve mára halhatatlan lett, köszönhetően az európai könyvnyomtatáshoz kapcsolódó találmányainak, melyekkel könnyebbé és gyorsabbá tette a könyv készítését, lehetővé téve a sorozatgyártást. A Gutenberg-Biblia, az ún. 42 soros Biblia az 1450-es évek közepén készült el Mainzban, Gutenberg szülővárosában. 

Persze könyvnyomtatás létezett már korábban is, a 11. századtól Kínában is egyfajta nyomtatási eljárással dolgoztak, de ez Európában jórészt ismeretlen volt. Gutenberget tartják az egyedüli és kizárólagos feltalálójának sokféle eszköznek és eljárásnak, de ez nem ennyire egyértelmű. Procopius Waldfoghel cseh ötvös, aki Avignonban élt, Johannes Mentelin strasbourgi nyomdász és Laurens Janszoon Coster nevéhez sok egyedi eredmény fűződik, ahogy jelentős munkát végzett a tours-i királyi pénzverde vésnöke, Nicolas Jenson, akit 1458-ban Mainzba küldtek, hogy tanulmányozza Gutenberg eljárásait. Később ő alkotta meg Velencében a mai napig is használatos "roman" betűtípust. 


Korábban a kódexeket papírra írták, díszítették, majd kézzel lemásolták, ferdítették, fordították. Gutenberg arra jött rá, hogy ha képes lenne fémből betűket és alakzatokat előállítani, akkor azokat többször is fel lehetne használni, csak annyi volt a dolguk, hogy elkészítsék az oldal "inverzét" fémből, a betűket bekenjék festékkel, és papírra vagy pergamenre nyomják - máris készen volt egy oldal! A valóságban persze ennél bonyolultabb volt a dolog, mert rengeteg munkába és időbe, anyagi erőforrásba telt, amíg képesek voltak egy kézzel másolt kódex szintjére emelni a nyomat színvonalát. Gutenberg 20-30 éven át kísérletezett, amíg végül megjelent a 42 soros Bibliája. Miután Strasbourgból hazatért szülővárosába, egy tehetős polgár, Johann Fust támogatásával és egy Párizsban tanult írnok, Peter Schöffer segédletével belevágott a munkába. Eljárásuk során a legfinomabb pergament használták, és a nyomtatásra is nagyon odafigyeltek, így a 42 soros Biblia tökéletesen képes bemutatni az akkori északnémet betűtípusokat. Fáradozásuk nem volt hiábavaló, Gutenberg neve és találmánya fennmaradt, és egy művészettörténész azt mondta, hogy ez az egyetlen művészeti ág, ahol ismeretlen a fejlődés. Az első kinyomtatott könyv minden utódjánál jobb. 

Az első köteteket 1454-ben a frankfurti vásáron árulták, elég drága ingóság volt, de nagyon hamar elfogyott, a találmány pedig igazi szenzációvá vált. A 42 soros Biblia és a nyomtatási eljárás gyorsan elterjedt egész Európában, nevét pedig értelemszerűen onnan kapta, hogy egy oldalra 42 sor került, és két hasábban szedték. Az első kiadás nagyjából 180 példányban készült el, ebből 50 a mai napig megmaradt.

2021. augusztus 30., hétfő

Gyulladáscsökkentő étrend és életmód

Modern korunk járványa a gyulladás - állapítják meg a szerzők, Rubin Eszter és Farkas-Boross Zita a Gyulladáscsökkentő étrend és életmód című könyvükben, amely a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg a közelmúltban. A jó hír az, hogy számos emésztési panasszal küszködő sikeres és fenntartható állapotjavulást ér el, ha e könyvben taglaltak szerint táplálkozik és él.

Könyvajánló - Rubin Eszter, Farkas-Boross Zita: Gyulladáscsökkentő étrend és életmód

A Gyulladáscsökkentő étrend és életmód című kötet nem titkoltan az IBS és a SIBO szindrómákra kínál megoldást, de a többi krónikus gyulladásban szenvedő is hasznos, alkalmazható tanácsokra talál benne ételekre, követendő életmódra egyaránt. Miről is van szó? Az étrendi tanácsok lényege az, hogy minél több, megfelelő minőségű és mennyiségű olyan táplálékot vegyen magához a betegséggel küzdő ember, amelyeket az emésztőrendszer könnyedén lebont, és a bennük található szénhidrátok jobban felszívódnak. 

A szerzők: Rubin Eszter és Farkas-Boross Zita

Ha képesek vagyunk betartani a mikor, mit és mennyit hármas alapszabályát, az nemcsak az egészségmegőrzéshez járul hozzá, hanem a már kialakult betegségeket is képes tünetmentesen tartani. A szerzők olyan alapanyagokat válogattak könyvükbe, amely különböző kutatási eredmények alapján megfelelnek egy szakmailag már bizonyított kritériumrendszernek. Rubin Eszter és Farkas-Boross Zita ezt megfejelte azzal, hogy a keményítők lebontását is figyelembe véve állította össze a recepteket. Kerülték továbbá a fő allergizáló és intoleranciát okozó összetevőket tartalmazó alapanyagokat, a tejet, a tojásfehérjét és a glutént. Nem győzik azonban hangsúlyozni, hogy mindenkinek saját eredményei alapján kell elhagyni vagy alkalmazni a műben szereplő receptek hozzávalóiból. 

A kötet egyik receptje: steak radicchioval
(A kép Rubin Eszter Facebook oldaláról származik)

Természetesen csak az étkezést górcső alá venni nem elegendő a komplexitáshoz, az életmód átvilágítása és annak fényében a megállapított szükséges változtatás nélkülözhetetlen a gyógyulás megvalósulásához. Érdemes kerülni a nagy mennyiségű finomított szénhidrát és cukorbevitelt (igen, ezt már mindenki tudja, csak nem követi), a vacsora ne legyen bőséges, ne kapkodva együnk, ne terheljük az agyunkat folyamatos információáradattal, és az isten szerelmére, lassítsunk már egy kicsit. Nem dughatjuk homokba a fejünket saját egészségünkkel kapcsolatban: nem lehet mástól várni  megoldást életminőségünk javításában. Felül kell vizsgálni étkezési ritmusunkat, stresszkezelési módszereinket és olyan életmódtényezőket, mint a regeneráció vagy az alvás kérdése.

Ez a könyv ehhez ad mankót. Az első ~100 oldal a mi-miért-hogyanra ad válaszokat a témában, a következő ~200 oldal pedig nagyon-nagyon hasznos recepteket tartalmaz, sok-sok ínycsiklandó fotóval. Ha IBS vagy SIBO szindrómában szenvedsz, a mű kötelező olvasmány. Ha csak simán tennél valamit magadért egyéb krónikus gyulladásokkal kapcsolatban, akkor pedig erősen ajánlott.



Köszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak!

A kötet elérhető kedvezményes áron a borítóra kattintva.

Kövess minket Facebookon!

Cím: Gyulladáscsökkentő étrend és életmód
Szerző: Rubin Eszter, Farkas-Boross Zita
Kiadó: Jaffa Kiadó
Oldalak száma: 320
Megjelenés: 2021. június 07.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634754695

Méret: 235 mm x 165 mm x 2 mm

2021. augusztus 29., vasárnap

Kalandozás a sakk varázslatos világában Polgár Judittal

Könyvajánló - Polgár Judit: Legyél te is bajnok!

Legtöbbször észre sem vesszük, de az élet számos területén jelen van a sakk. Polgár Judit ebben a kiváló könyvében pedig megmutatja, hogy hol találjuk.

Bármerre járjunk a világban akadnak olyan kiemelkedő sakkozók, akiknek a nevét ismerik. Ilyen a legendás Gari Kaszparov, Bobby Fischer vagy Anatolij Karpov. Szerencsések vagyunk, ugyanis a nagy nevek között akadnak olyan magyar kiválóságok is, mint például Polgár Judit, aki a sakktörténet legjobb női sakkozója. Világrekord, hogy 1989-től 2015-ös visszavonulásáig a felnőtt női világranglista első helyét birtokolta, de az abszolút listán is feljutott a 8. helyig, és az is világcsúcs volt, hogy a nemzetközi nagymester címet férfi versenyeken játszva 15 évesen sikerült megszereznie.

A sakk egy rendkívül érdekes és izgalmas sport, melynek szabályai tökéletesen alkalmazhatók a mindennapokban. Polgár Judit öt évesen kezdett el sakkozni és mindent elért ebben a sportban, amit csak lehet. Azóta több könyvet is írt már gyerekeknek. Aki ismeri a játékot, az pontosan tudja, hogy nem a szabályok elsajátítása a nehéz, hanem a tökéletes stratégia kidolgozása. Ezúttal a Legyél te is bajnok! című könyvében a szerző azoknak nyújt útmutatást, akik a figurákat, az alapszabályokat már ismerik.

A kötet elején megismerteti a fiatal olvasókat a sakkírással, mely segítségével könnyű leírni és követni egy-egy játszmát. Aztán olvashatunk többek között vakpartikról, bábuk erejéről, képességükről, mattolásról, döntésekről, az idő fontosságáról, taktikai látásmódról és végjátékról. Bevezet a sakkelméletbe, segít, hogy az olvasó egyre jobbá váljon. Rengeteg példát láthatunk a kötetben és érdekes gyakorlófeladatok segítenek, hogy egyre jobb sakkozókká váljunk.

Amitől pedig szerintem még jobbá válik ez a kötet, hogy a hasznos tudás átadása mellett a szerző személyes történeteivel is szórakoztat minket és megmutatja, hogy az elmélet miként alkalmazható a gyakorlatban.

"Tizenegy évesen én is megmutattam, milyen erős vagyok valójában. Brüsszelben versenyeztem, és egy komplikált, négy órán át tartó játszmában, életemben először, megvertem egy felnőtt nagymestert. Nagyon nehezen emésztette meg a vereséget, mérgében a liftajtóba verte a fejét. Nem csoda, egy kislány legyőzte.
Ha nálad idősebbekkel vitatkozol, gyakran félresöpörnek azzal, hogy "Ugyan, kicsi vagy még!", de a sakkban mérhető, amikor igazad van."

Rendkívül közvetlen, könnyed hangnemben ír Judit, ami pillanatok alatt képes magával ragadni egy gyereket. Érthető, érdekes, játékosan tanít. A kötet nem csupán arra jó, hogy elindítsuk a gyereket a sakkmesteri cím felé, hanem például segít fejleszteni a memóriáját. Izgalmas gyakorlójátékkal, rejtvényekkel, villámkérdésekkel teszi interaktívvá a könyvet. Mindezt tökéletesen egészítik ki Varsányi Orsolya illusztrációi és Polgár Judit története, fotói.

Nehéz belőni egy minimum korhatárt ehhez a könyvhöz. A kiadó 10-14 éves gyerekeknek ajánlja a kötetet, de ismerősi körben akad olyan 7 éves, aki folyamatosan bújja, amióta a kezébe vette ezt a könyvet. Ha az apróság már tud olvasni, ismeri a sakk alapszabályait, nyitott a tanulásra, fejlődésre, játékra, akkor akár már hét évesen is örömét leli majd ebben a könyvben. De most csak nektek elárulom, én felnőtt fejjel is élveztem ezt a kötetet. :)

polgarj_legyelteisbajnok_72.jpgKöszönöm a lehetőséget a Kolibri Kiadónak és a Bookline Könyveknek!

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Kövess minket a Facebookon is!

2021. augusztus 28., szombat

A fordult szív

A gyűlölet öl, még hozzá korokon, nemzedékeken keresztül, és az e jelben végrehajtott erőszakos cselekményeknek maguktól soha nem lesz végük - ebben a mondatban foglalható össze Stefan Hertmans A fordult szív című regénye, amely a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg a könyvpiacon.

Könyvajánló - Stefan Hertmans: A fordult szív

Kevés olyan jól megírt történet van zsidógyülöletről, erőszakról, amely képes a ma valóságát rávetíteni egy évezreddel ezelőtt történtekre, mint Stefan Hertmans A fordult szív című könyve. Nem könnyű olvasmány a helyenként horrorba forduló cselekmény, amely egy zsidó fiú és egy keresztény lány szerelmét dolgozza fel.

A helyszín Franciaország, aztán Provence majd Jeruzsálem, illetve az idevezető utak helységei, a mű eseményei a 11. században és az akörüli idők keresztes hadjárataiban játszódnak. A történet magva egy régesrégi levéltöredék a kairói Ben Ezra zsinagógában fennmaradt iratokból, amelyben Moniou rabbija egy prozelita asszony tragikus sorsáról számol be. Ez képezi a szerző forrását, amelyet a lehető legalaposabban górcső alá vett: kutatásai során odáig elment, hogy újrajárta a fiatal lány, majd az asszony útját Franciaországból Provence-ba, majd onnan Jeruzsálembe. Természetesen semmi nyomát sem lelhette fel Vigdis Adelais Gudbrandrnak (alias Szarának, alias Hamutalnak), a gazdag normann lányból zsidóvá lett nőnek, de az akkori és a mai kor egymásravetülését képes volt rögzíteni, ami maga is árulkodó arra nézve, hogy a gyűlölet micsoda rombolást képes véghez vinni.

A kötet főhőse gazdag családból származik, és képtelen ellenállni a zsidó fiúnak - ami önmagában is botrány abban a keresztény családban. A két fiatal Franciaországból menekül, végül Provence-ban telepednek le, ahol a később bekövetkezett progrom alatt a férj életét veszti, Hamutal pedig kénytelen Jeruzsálem felé követni elrablott gyermekeit, a kereszteshadak nyomában.

Hertmans a kortárs flamand irodalom egyik legjelentősebb képviselője. Közel negyven kötet szerzője, számos rangos irodalmi elismerés kitüntetettje. Nagy sikerű történelmi regényét, a Háború és terpentint mintegy húsz nyelvre fordították le, és jelölték a Nemzetközi Man Booker-díjra is. A regényt Fenyves Miklós fordította, a borító Féder Márta munkája. (Forrás: Helikon Kiadó)

A cselekmény így leírva rettenetesen unalmasan és szárazan hangzik, de nem akaródzik szavakba önteni azt a rengeteg szenvedést, éhezést, rettegést, tragédiák sorát, amit a két fiatalnak ki kell állnia. Erős idegzetűeknek javaslom csak a mű olvasását, mert ahogy már írtam, helyenként horrisztikus eseményeken kell túllendülnie a kötetet kézbe vevő személynek.

Lehetett volna ez a mű annak a régi kornak Rómeó és Júliája is, de Stefan Hertmans nem véletlenül készült két évtizedet A fordult szív megírására: olyan realisztikus történetet gyötört ki magából, amelyre simán rá tudta vetíteni a mai kirekesztés és zsidógyűlölet vonásait. Ha összehasonlítjuk a két kort, csak a modern kütyüinkben különbözünk tőlük, de ugyanúgy zsidózunk, kirekesztünk és háborúzunk, csak éppen nem keresztes hadjáratnak címkézik fel az adott fegyveres konfliktust. 

Errefelé nem az óra szerint telnek a napok. Bámulhat az ember egy napfoltot, nézheti, amint odébb halad a rücskös padlókövön, egy bizonyos fajta fehér fény, amely reszketni látszik, majd késő délután felkúszik a falon, mielőtt elenyészne. Semmi sem történik, ez minden - de ezt nem lehet nem észvenni. Az idő itt a maga útját járja.

A regény nem kegyelmez főhősének, és így az olvasónak sem. Folyik és vér és egyéb erőszakoskodásokból származó testnedvek (mindenki értse úgy, ahogy akarja), Hamutal pedig valószínüleg pár éven belül hetedíziglen megbánta (de visszakozni már nem lehet), hogy annak idején nem hallgatott környezete intelmeire: zsidó fiút szeretni keresztényként akkor és ott biztos szenvedést jelentett. A konvenciókat felrúgni muszáj, amikor fiatal az ember, de nem minden konvenció és főleg nem minden kor és élethelyzet olyan békés, hogy eltűrje ezt. Az igaz szerelem jól hangzik, de az a kor, amiben kiteljesíteni szerették volna, csak mártírokat gyártott / gyárthatott a lázadókból. Van-e hibás? Persze, az elvakult hit, a gyűlölködés, az emberek babonáinak felerősítése, kihasználása - ám nagyon őszintén, ezzel a fejjel, amivel ma gondolkodok, sosem vállalnék fel olyan kapcsolatot, ami nekem kényelmetlenséget okozhatna. Nincs az a szerelem és nincs az a férfi (hálistennek!) - ahhoz már túl sok kenyeret ettem életemben. De a fiatalok? Azoknak hajrá! Kerül, amibe kerül. Hiszen úgy sem fognak hinni az idősebb generáció intésének, hogy oké, de gondold át... ó, nem, minden korban meg kell fizetni a tanulópénzt, egyedül csak a mértéke kérdéses.

A kötetet a Helikon Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Cím: A fordult szív
Szerző: Stefan Hermans
Fordító: Fenyves Miklós
Kiadó: Helikon Kiadó
Oldalak száma: 416
Megjelenés: 2021. május 03.
Kötés: Keménytáblás

ISBN: 9789634793687


2021. augusztus 27., péntek

Elég jól vagyok, de lehetnék egy kicsit még jobban is

 Könyvajánló: Lydia Davis: Elég jól vagyok, de lehetnék egy kicsit még jobban is

Lydia Davis legújabb magyarul megjelenő kötetében ismét a banális keveredik az abszurddal, félreértések, szorongások és mániák szervezik a szereplők életét. Davis mindenben meglátja az irodalmat, legyen az az elhunyt hobbijait felsoroló gyászjelentés, a szavak, amelyeket a házunkban lévő tárgyakból hallunk ki használat közben, vagy épp egy nőstény macska nem túl eseménydús élete. A kötet néhány novelláját Davis saját, valamint barátai és családtagjai álmai inspirálták, tizenhárom történet pedig Gustave Flaubert leveleinek felhasználásával készült. Olyanok ezek a novellák, mint a csoki a Kis történet egy kis doboz csokoládéról című történetben: gazdag ízvilágúak, keserűek, édesek és furcsák egyszerre.

 

Lydia Davis harmadik magyar nyelven megjelent könyvében is novellák olvashatóak, az egészen reálistól a meglehetősen szürreális, abszurd történetekig; az egymondatosaktól a több oldalas történetekig. Bevallom, utólag visszagondolva - eltelt már jó néhány hét az olvasás óta, még év elején kezdtem, és apránként haladtam vele - leginkább a rövid, egymondatos "történetek" voltak maradandóak. Emlékszünk még a néhány évvel ezelőtt Dragomán György által "meghonosított" Zanzajátékra, amikor egy-egy regényt egészen pontosan hat szóban kellett jellemezni? Az eredeti állítóla Ernest Hemingway ötlete volt, amikor egy beszélgetés során a kocsmában felvetődött, hogy lehet-e egy egész történetet elmesélni pontosan hat szóban. Ekkor jött a következő: "For sale: Baby shoes, never worn." (Babacipő eladó, sosem hordták.) Ez az egyetlen rövidke mondat noha nem meséli el, mi történt, nem meséli el, kik a szereplők, mégis nagyon sokat elmond a helyzetükről: volt egy kisgyerekük, aki vagy halva született, vagy néhány naposan meghalt, és a cipőcskéjét, amit sosem hordott, vagy érzelmi okokból, vagy mert anyagilag megszorultak, eladnák. Egy komplett regényt lehetne köríteni eköré az egyetlen, hat szóból álló mondat köré.

2021. augusztus 26., csütörtök

Mozdulj ki! Irány a Haláp tanösvény és a mesés panoráma élvezete!

Kirándulás a szabadban 14. rész

Irány egy vulkán krátere a halápi tanösvényen!

Ezúttal csak egy kisebb kirándulásra invitállak titeket a Balaton tőszomszédságába. A Tapalcai-medence tanúhegyeinek legbányászottabb tagja a Halápi-hegy. Egészen az 1990-es évekig termelték ki a bazaltot, míg végül csupán az eredeti öt százaléka maradt. A bazaltsapka eltűntetésével azonban elérték, hogy mi ma az egykor aktív vulkán kráterében sétálhatunk.

A hegyen kijelöltek egy tanösvényt, ahol tíz pontban mesélnek a hegy élővilágáról, bányászatáról. Zalahalápról egészen a tanösvény kezdetéig fel lehetne menni autóval, ahol egy tágas, több tucat autó számára kialakított ingyenes parkolóban hagyhatjuk a járművek. Innen felfelé indulva a murvás úton már látjuk is az első állomást, a tanösvény üdvözlő tábláját, ahonnan egy három kilométeres körút vár ránk.

A terep nem nehéz, akár sportcipőben is bejárható, de mindig jó választás egy kényelmes túracipő. Az út egy részét árnyéktól mentes ösvényeken tesszük meg, ezért napos időben célszerű egy kalap, baseball sapka, nehogy napszúrást kapjunk. Emelkedők nem nagyon vannak, kisgyerekkel is könnyedén bejárható túra, egyedül a kilátópontnál vár ránk egy kis nehézség, amikor is szembesülünk a több helyen 25-30 centi magas lépcsőfokokkal. De megéri, mert mesés körpanoráma vár ránk odafenn.

A tíz állomás:

1. Indítótábla
2. Zalaháp község és tájhasználat
3. Növényvilág
4. Állatvilág
5. Mikroklíma
6. Bányászat, tájtörténet
7. Geológia, vulkanizmus
8. Bazalt, kőzet, ásványok
9. Bányászat környezeti hatásai
10. Tapolcai-medence és tájkép

Eltévedni szinte lehetetlen, mert sok helyen már messziről látjuk a következő állomás tábláját, ahol pedig nem, ott ilyen helyes kis táblák mutatják, hogy jó ösvényen járunk-e:

A 20. század intenzív bazaltbányászata alatt a hegy jelentős részét elhordták, így amikor a bányaüregben járunk megcsodálhatjuk az oszlopos bazaltot, a táblákból pedig rengeteg érdekességet megtudhatunk a hegyről, bányászatról, geológiáról, vulkanizmusról, valamint arról, hogy a bányászat milyen hatással volt a növény- és állatvilágra.

img_1236.jpg

img_1235.jpg

A kirándulás csúcsa azonban (szerintem legalábbis) mégiscsak a hegytető. Ahol az utolsó lépcsők előtt találunk pados pihenőket és már innen is mesés a kilátás. Mielőtt a kilátóponthoz felmennénk érdemes megnézni a hegy anyagából készült modern szobrokat, bazalt alakokat, melyek izgalmas pluszt adnak a kiránduláshoz. A szobrok Rhea Marmentini és Balanyi Zoltán művészek alkotásai.

img_1242.jpg

img_1253.jpg

Már csupán néhány fa- és bazaltlépcső és már a csúcsról élvezhetjük a lenyűgöző panorámát. Egy-másfél óra alatt kényelmesen bejárható a túra, de akár órákat is el lehet tölteni itt. Gyönyörködni a kilátásban, kőrakást emelni vagy piknikezni egy jót. 

Kövess bennünket Facebookon!

A sorozat előző 13 részét az alábbi linkekre kattintva olvashatjátok:

1. Irány a Gerecse legmagasabb pontja, a Gerecse-tető!

2, Irány a Budai-hegység legnagyobb vízesése!

3. Irány a Velencei-hegység, a Pákozdi ingókövek!

4. Irány a Pilis! Vár rád a Dömörkapu, a Sikárosi-rét és a Lajos-forrás!

5. Irány a Vértes! Vár rád egy gánti körtúra!

6. Irány a Bükk déli része! Vár rád a Kő-völgyi tanösvény, a kaptárkövek és a Felső-szoros!

7. Irány a Vértes! Vár rád egy izgalmas "nyolcas" Várgesztes mesés erdejében!

8. Irány a Nagy Cser! Vár rád a Diósi tanösvény!

9. Irány Hollókő és az Isten tenyere kilátó!

10. Irány a Mária-szakadék vidéke, a Körtvélyesi kilátó és a Vitány vár!

11. Irány a Velencei-hegység, a sukorói körtúra!

12. Irány a Tátika várrom a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban!

13. Irány a Guckler Károly tanösvény és kilátó!

2021. augusztus 25., szerda

Osztálytalálkozó - az apró boldogságokban hiszek

Könnyed szívvel kezdtem Rényi Ádám Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek című művének olvasásába (hiba volt, ezt előre és áperten leszögezem, nem az olvasás, a könnyedség): árnyékban negyven fok, a lesötétített hálómban csak huszonöt: mi bajom lehet, ha villanyfénynél olvasok egy kicsit? Hosszan válogattam a recenzióra váró kötetek közül, ki is csíptem hármat, hogy na, majd ezekből egyet... és maradtam az Osztálytalálkozónál. Novellák, ez kell nekem! És mindjárt bele is csaptam a lecsóba a címadó novellával. Mosolyogtam, bólogattam, ciccegtem, hogy igen, iiigen, így szokott ez lenni, majd az utolsó bekezdésen is túllendülve - miközben tanácstalanul (és elképedten) forgattam a könyvet és a szemeimet - csak annyit bírtam suttogni, hogy b+, Rényi.

Könyvajánló - Rényi Ádám: Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek

Miután Rényi Ádám az alaphangot megadta a fenti novellával, egyre óvatosabban nyúltam a többi darabhoz, mert ugye, ezzel a szerzővel innentől vigyázni kell. Beetet, hogy aztán gyomron térdeljen. Igen, gyomron, engem, az olvasót. Óvatos tisztelettel folytattam tehát a mű abszolválását, mert kérem szépen, ugye ezek után mit lehet tudni, amikor az abszurd a szürrealizmussal parolázik?

„Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik. Mindenki előadja, hogy bejött neki az élet. Álomállás, álomcég, álomfizetés, álomutazás, álomférj, álomfeleség, álomgyerek.”
„Úgy olvastam a hirdetésben, hogy előny, de nem feltétel a strómani tapasztalat.”
„Waldorfba jár, mesélte büszkén a telefonba, amikor tavaly karácsonykor utoljára beszélt az apjával. Tibor azt hitte, a fiáék Ausztriába költöztek, kereste is a térképen Waldorfot, de kiderült, az valami iskolatípus.”
„Jogállamban élünk, senki nem követelheti öntől a halálát, csak ajánlhatjuk.”

A Víkend snapszervégződésén finoman mosolyogtam, a Találkozás egy öregemberrel méltánytalansága meghökkentett (a közelmúlt korrajzának jelentős aspektusa), a Barna löty-työs zérókóla kút a fürdőszoba csapjából pedig hát... nem semmi. Amolyan hofigézás, amikor az anyósa leengedte a kádból a benzint. A Három csengetés új esélyének asszonyát valamikori özvegyként tökéletesen át tudom érezni, sőt, cselekedetét meg is tudom érteni (isten bocsássa meg nekem), #Lovecouple négyszázhuszonnyolcezres követőtábora egyértelműen kötelez, hogy mire, az más kérdés, Bűn és bűnhődés, akinek hőse nem kompatibilis a kötöttpályás tömegközlekedési szerelvényekkel, a Jelentéktelen eset hőse valóban jelentéktelen esetet produkál, igaz, hogy azt már nem szándéka szerint. Mondjuk, az FFP2 jelzésű maszkok megleptek... 

A szerző, Rényi Ádám

Valamennyi novellahős mai ember, mai problémákkal, meglepő végkifejletekkel. Szinte mindegyik visszanyúl múltbéli emlékeihez, hogy valami maradandót tudjon adni az olvasónak, amit nem is muszáj hasznosítani, elég, ha csak tud róla, hogy ilyen is létezik. Mint a Hálátlanok kék ruhás hölgye, aki partnerét hallgatva el-elsírja magát. Ha valaki hallaná az öregúr tirádáit, biztosan felháborodna, de... de nagyon sok minden történik a világban, és valami azért, mert nem találkoztunk soha a jelenséggel, még létezik.

Van, amikor oldalakon keresztül nem lehet tudni, kiről vagy miről beszél a szereplő, az asszonyról vagy egy hajóról (Dr. Zimmermann nagy napja), az Apróhirdetés oligarchája szembeköpi a pályakezdő idealizmusát, a Kampó főhőse sem azt fogja tenni, amire a baljós cím és szöveg utal, engem mégis a hideg rázott tőle. Mert ugye van az az infantilizmus, amiből nincs kilábalás, de mégis sajnálja az ember a főhőst, mert hát ő is csak ember...

Mintha a szerző önmagát is idézőjelbe tenné a novellák során: ha kell, magamat is kigúnyolom. Ne vegyetek komolyan... Vagy vegyetek véresen komolyan: mind a kettő helyén lehet. Emberi apróságokról, kispolgári csökevényekről ír, mit ír, köp szembe velük, hogy látod, látod? Ilyen az ember. Ilyen is. Egyszerre társadalomkritika, családi ökörségtár, félreértések vígjátéka, bosszúállók kézikönyve. Én pedig egyetértően bólogatok, hogy tudtam én ezt eddig is, csak így csokorba, apropó, könyvbe szedve mellbevágó. Drasztikus. Drámai még akkor is, amikor röhögök egy-egy szituáción. De leginkább újra meg újra felhördülök, és önmagamat ismételem, hogy b+ Rényi. Már egészen rááll a szám, a kultúrlény elveszett e könyv által, hogy aztán mégis újraszülessen decens hatvanasként. Ahogy lehet. Dehát ilyen az élet, nem, még akkor is, ha ennél nagyobb közhely nem létezik.

Nem lehet nem olvasni, viszont lehet ciccegni rajta. Meg szörnyülködni. És mindenekelőtt megérteni, hogy te sem vagy más annyira. Ha mégis, ne mondd el nekem - ne ábrándíts ki.




A kötetet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Cím: Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek
Szerző: Rényi Ádám
Kiadó: 21. Század Kiadó
Megjelenés: 2021. április 23.
Kötés: Keménytáblás

ISBN: 9789635680917

2021. augusztus 24., kedd

A lány és a csillagok

 Könyvajánló - Mark Lawrence: A lány és a csillagok (A Jég Könyve 1.)

... mert csak a legmélyebb sötétségben ragyognak fel a csillagok...

A ​jégen, a Fekete Sziklától keletre van egy verem, amelybe a gyarlott gyermekeket vetik le.

Az Abeth végtelen jégmezein nincs helye magányos embereknek. Még együttesen is épphogy csak lehetséges életben maradni, önmagában senkinek sincs rá esélye.

Ahhoz, hogy valaki elviselhesse a hideget, hogy kibírja a több hónapig tartó éjszakát, amikor szinte maga a levegő is megfagy, különleges vérvonal kell. Ettől különbözni végzetes, a változatosság pedig veszélyt hordoz magában. Márpedig Yaz nem olyan, mint a többiek.

Ezért elszakítják mindentől: elveszik tőle a családját, a fiút, akivel élete hátralévő napjait szerette volna tölteni, és egyedül kell utat törnie egy olyan, alapjaiban különböző, rejtélyekkel és veszedelemmel teli világban, amelyről még csak nem is sejtette, hogy létezik.

Szembesül azzal, hogy az Abeth világa sokkal ősibb és furcsább, mint képzelte volna. Ráébred, hogy a gyengeségei egy másfajta erő jelei. És megtanulja, hogy miként szálljon szembe a túlélés kegyetlen törvényeivel, amelyek kezdettől fogva uralták törzsének életét.

Csak a legmélyebb sötétségben ragyognak fel a csillagok.

A hazánkban is kiemelkedő népszerűségű fantasy szerző, Mark Lawrence várva várt új regénye, A Jég könyve trilógia első kötete.

Ez a könyv ugyanabban a világban játszódik, mint Az Ős Könyve trilógia, csak épp a jéggel borított felén. Egy olyan különleges, kihalófélben lévő bolygó ez, ahol egy mesterséges hold fókuszálja a csillag fényét, amelyet aztán a bolygó egyenlítője mentén szór szét, egyre keskenyebb és keskenyebb sáv az, ahol még van élet. Ám a több méter vastag jéggel borított világban és a jég alatt is élnek emberek: különös, szívós népek, ahol csak egyféle ember a biztonságos, ezért aki ettől eltér, kivetik maguk közül. A világot, noha mesterséges holddal marad életben és fellelhetőek a technológia nyomai, mégis középkorias életet élő emberek lakják. Érzésem szerint a történet a távoli jövőben, egy génmódosított embercsoportokkal benépesített idegen bolygón, zajlik, több ezer évvel a bolygó benépesítése után, amikor valamiért már megszakadt rég a kapcsolat az anyabolygó és új lakhely között (talán mert kipusztult), és az ősök tudása is feledésbe merült.

De térjünk vissza ehhez a regényhez. A (talán génmódosításból eredeztethető) gerantok, hunskák és marjalok a jéggel borított fagyos részen is élnek, de ott különbözni sokkal veszélyesebb, mint a bolygó egyre keskenyebb élhető felén. A kötet sajnos kevésbé magával ragadó, mint pl. a Vörös nővér, a világ maga ugyanaz, a felépítése is nagyon jó, és érdekes megismerni egy egészen más nép életvitelét és történetét, mégis a szereplők, akiket Lawrence az élre választott, gyengék és hiteltelenek. Yaz is szerethető, de túl sok. A harci leírások rendkívül részletesek és túlságosan hosszúak, maga a könyv is érzésem szerint túl hosszú, ugyanezt a történetet sokkal jobb stílusban el lehet mesélni rövidebben. Lawrence a kedvenc szerzőim közé tartozik, és nagyon vártam ezt a kötetet, mégsem fogott meg maradéktalanul, sőt.


Mark Lawrence

Ugyanakkor a legkevésbé sem bántam meg, hogy elolvastam. Abeth az egyik legkülönösebb világ, és itt egy egészen új oldalát ismerjük meg, jó volt visszatérni erre a haldokló bolygóra, jó volt megismerni a jég népét is a különös szokásaikkal együtt. Szeretem a YA fantasyt is, de őszintén szólva Mark Lawrence-től (noha a főszereplői általában fiatalok) nem azt várom. Ez okozta talán a legnagyobb csalódást, hogy mást vártam tőle, nem egy YA fantasyt. Ha úgy kezdek neki, biztos vagyok benne, hogy sokkal jobban elnyeri a tetszésemet. A történetben elsősorban Yaz útját követhetjük nyomon, aki éppen most érik fiatal nővé, és ráébred, hogy különleges képességei vannak. Túl sok és túl különleges képességei. A fiatal kora ellenére minden szempontból "túlképzettnek" számít, erős és jó harcos, ráadásul bár nőisége még csak nyiladozik, máris megőrjít minden hímneműt maga körül... Néhány mellékszereplő érdekesebbre, jobbra sikerült. Nem tudom, hogy ez a stílusválasztás mennyire tudatos Lawrence-től, és még egyszer: semmi baj nincs vele, csak tőle nem ezt várja az ember. Én legalábbis biztosan nem.

Mindazonáltal a kötet maga gyönyörű, a fordítás, amelyet Galamb Zoltán követett el, elsőrangú, választékos. Tökéletesen illik a Fumaxos fantasyk sorába, és abszolút tökéletes bevezető a fantasyk világába egy fiatalabb olvasónak. Abeth bolygójának ismerete nélkül is olvasható, érthető. 

A probléma talán az, hogy Lawrence az eddigi regényeivel túl magasra tette a lécet. Már a Vörös nővér megjelenése előtt is féltem, hogy a Széthullot Birodalom szintjét nem lesz képes megugrani: de megtette, sőt. Lehet, hogy most egyszerűen nem sikerült hoznia azt a szintet, és tőle már többet várunk, mint egy szimplán szórakoztató és élvezhető fantasy. Lehet, hogy szándékosan célzott meg egy kissé más hangvételt a regényben. Kíváncsian várom A Jég Könyve sorozat következő részét!

Köszönöm a lehetőséget a Fumax Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



2021. augusztus 23., hétfő

Letűnt korok, elveszett városok

 Könyvajánló - Sarah Bankes (szerk.): Letűnt ​korok, elveszett városok

Letűnt korok, elveszett városok lebilincselő rejtélyei egy különleges albumban: hogyan épültek fel, kik laktak bennük, és mi okozta a vesztüket?

fokep11.jpg

A Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg Sarah Bankes igényes szerkesztésével a Letűnt korok, elveszett városok című gyönyörű, igényesen összeállított, keménykötéses album, mely különleges kalandra viszi az olvasót olyan városokba, melyek egykor virágzó, varázslatos helyek voltak, de romjaik ma is tanúskodnak egykori lakóik építészeti, művészeti és műszaki tudásáról.

Számos civilizáció nyomai tűntek volna el, ha nincsenek lelkes kalandorok, régészek, akik romvárosok sokaságát tárták fel az elmúlt évszázadokban. Ezek közül került bele néhány izgalmas helyszín. Többek között Trója, Babilon, Pompeji, Petra, Tikal és a Machu Picchu.

A kötetben gyönyörű fényképek, illusztrációk, térképek mesélnek ezekről a letűnt civilizációkról. Megismerhetjük az okokat, amelyek egy város elveszetté válásához vezetnek. Olvashatunk természeti csapásokról, háborúkról, járványokról és emellett azt is megtudjuk miként találtak rá véletlenül vagy komoly régészeti kutatómunka árán egy-egy paradicsomra dzsungelek mélyén vagy föld alá temetve.

Néhány elveszett városról azt hitték, csupán mítoszokban létezik. Ilyen volt például Trója városa is, mely az ókori görög világ középpontja volt. Egészen a 19. század végéig csak a képzelet szüleményének tartották, mígnem egy német kereskedő, Heinrich Schliemann fel nem fedezte. Üzleti tevékenységével hatalmas vagyonra tett szert és elhatározta, hogy felkutatja a mitikusnak hitt várost. Számos ásatás után rá is bukkant a mai Törökország területén, majd élete nagy részét annak szentelte, hogy kiássa a várost.

1215.jpg

A könyv segítségével tehetünk egy sétát Babilonban, ismerkedhetünk Mezopotámia történelmével, gyönyörködhetünk a csodálatos Istár-kapuban és megcsodálhatjuk a legendás kereskedővárost, a hindu és buddhista tanok egyetemi központját, Taxilát is. A történetírás és a mítoszok is megörökítették Karthágó városát, mely a Római Birodalom legnagyobb vetélytársa volt. Antonius fürdői a mai napig fennmaradtak a termák közül. És így festett egykor a part menti metropolisz:

karthago_hafen_rekonstruktion_2009-04-11_15_20_32.jpg

Egy ilyen gyűjteményből nem maradhatott ki az apokaliptikus méretű természeti csapás pusztította Pompeji története, a Perzsa Birodalom fővárosának, Perszepolisznak a virágzása, bukása és feltárása, s bár Nagy Sándor felégettette a várost, számos pontja ma is megmaradt és a romok árulkodnak róla, hogy milyen hatalmas építmény lehetett fénykorában.

Egyik személyes kedvencem is helyet kapott a kötetben, ez pedig nem más, mint a homokkőből faragott lenyűgöző Petra. Páratlan építészeti és mérnöki tudásról árulkodik a szinte bevehetetlen sziklába vájt város. Ez a különleges hely az egyetlen az UNESCO világörökségi listán, mely a kulturális és a természeti listán is helyet kapott. Szűk szurdok, ahol megcsodálhatjuk a királyi halotti templomot, az Al-Haznát, a színházat, urnasírokat, palotákat, kolostort. Mesébe illő, ámulatba ejtő hely.

A világban több helyen is bukkantak a dzsungel mélyék maja kincsekre, elveszett városokra, mint például Palenque, Tikal és Calakmul. Olvashatunk a kötetben Ktésziphonról is, mely Irak egyik leghíresebb történelmi emlékhelye, majd Törökország és Örményország határára is ellátogatunk, ahol megtalálható az egykor 1001 templom városaként ismert Ani, mely mára szellemvárossá lett folyamatosan omladozó falakkal, melyek lassan a természet martalékává válnak. Nem maradhatott ki egy ilyen albumból az Elveszett Város, Ciudad Perdida sem. Az egykor fenséges civilizáció leszármazottai mai is élnek és örömmel osztják meg őseik történeteit.

A szerkesztő elrepít minket a pazar Angkorba is, melynek gyönyörű templomai évszázadokon át hevertek a kambodzsai őserdő mélyén elfeledve. Olvashatunk virágzásáról, működéséről, a páratlan műszaki és művészi teljesítményről és megismerhetjük a város bukását is, miközben gyönyörködhetünk a maradványokról készült fotókban.

Igazi különlegesség is bekerült a gyűjteménybe, ez pedig nem más, mint az elveszett afrikai város, Zagy-Zimbabwe, amely ledöbbentette a régészeket. Nem gondolták, hogy Afrikában a 11. században képesek voltak ilyen építkezésekre. A kontinens egyik legnagyobb ősi építménye is itt található, ez a Nagy Karám, mely körbeveszi a várost majdnem egymillió darab kőből épült. Megismerhetjük még az egykor csillogó, a bőségről híres Vidzsajanagart (Győzelem Városa) is, melyet az évszázados háborúskodás és a fosztogatók pusztítottak el. India legrejtélyesebb romvárosa ma az UNESCO védelme alatt áll és folyamatosan vonzza a régészeket, akik küzdenek a feltérképezésért és megőrzésért.

Az inkák festői környezetben található városa, a Machu Picchu rengeteg izgalmat és számos titkot hordoz. Rengeteg kulcsfontosságú nyomot, leletet találtak már, ezekről olvashatunk is az albumban, de még így is több a kérdés az egykor itt élőkről, mint amennyi választ adtak a pazar építészeti romok. Több elmélet is van azzal kapcsolatban, hogy vajon miért építették és arról is, hogy miért hagyták magára ezt a hihetetlen mérnöki tudással megépített várost.

Az album végén még olvashatunk rövid ismertetőt tizenhárom további romvárosról. Gyönyörű térképek, illusztrációk, fotók, érdekes tudnivalók az egykor pezsgő városok életéről és azok újra felfedezéseiről. Az évszázadok során feltárt romvárosok mind mesélnek. Kalandos történetük bővelkedik győzelmekben és tragédiákban is, de egy közös van mindegyikben: mind fontos tanulságokkal szolgálnak a ma embere számára.

borito_17.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Kossuth Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebook-on is!

Várak és erődtemplomok a Kárpát-medencében

Mesés nemzeti parkok a világ minden tájáról

Öt kontinens gyönyörű és különleges látnivalói egy mesés albumban