Portugália felejthetetlen fővárosa, Lisszabon

Könyvajánló - Marco Polo: Lisszabon, Portugália

Lisszabon: Európa legjobb citydesztinációja, szárnyaló turizmus, aranylázidőket idéző hangulat, hagyomány és modernség tökéletes elegye, ragyogó napsütés, enyhe szellő az Atlanti-óceán felől. Igazi multikulturális különlegesség, ahova érdemes ellátogatni.

A Corvina Kiadó Marco Polo sorozatával csodás helyekre repít el minket. Szinte megszámlálhatatlan ország, város, sziget látnivalóival ismertet meg és mindent képes megadni, ami egy utazás megtervezéséhez kell. Tuti tippek esős napokra, spórolásra, étkezésre, vásárlásra, túrázásra, szórakozásra, látnivalókra, turisztikai felfedeznivalókra, érdekességekre. Ezt még kiegészíti az ország történelmi és kultúrális szokásaival, apró szószedettel, időjárási információkkal, fontos weboldalak és applikációk gyűjteményével, térképmelléklettel. Mindez kicsi, táskában könnyen elpakolható méretben és jó áron.

Portugália kedvelt úticél, a sorozatban már találkozhattunk egy, az ország nevezetességeit összefoglaló kötettel, de ezúttal saját kötetet kapott a főváros, Lisszabon, amely Nyugat-Európa egyik legrégebbi városa. 2700 éves múltjának köszönhetően bőven nyújt látnivalót az ide érkezőknek. Ezek közül szemelgettem néhányat az útikönyvből. Kifejezetten örültem ennek a kötetnek, ugyanis még nem jártam ebben az izgalmasnak tűnő városban, de épp az őszi üdülésünk célpontjának választottuk pár hónapja. Nálam biztosan a táskában fog lapulni ez a könyvecske, ha gyors információra lesz szükségünk valahol városnézés közben.

173168_e174bcc24e08675d2977ef52e93b786728d9d172_original.jpg

A kötetben öt városrészre osztva találjuk meg a látnivalókat. Elsőként Alfama, Mouraria és Graca, ahol szűk utcák, vár és trendi negyedek találkoznak. Alfama a város legrégebbi kerülete, régi arab város, amely valami csoda folytán túlélte az 1755-ös pusztító földrengést. Meredek lépcsők, szűk utcák, hangulatos terek jellemzik. Mouraria negyed rendkívül trendi, zegzugos, kissé lepusztult és a harmadik negyed, Graca, ahol az igazi pezsgő, élettel teli tipikus Lisszabont találjuk. Érdemes ellátogatni többek között a Sé székesegyházba (lásd fenn), az ellenállási múzeumba (Museu do Aljubse), a Gyémántházba, az iparművészeti múzeumba (Museu de Artes Decorativas) vagy épp a város bölcsőjét jelentő, Szent György-erődbe.

jardimbotanico-aj-010-convida-2019maio-lisboa.jpg

A következő városrész Baixa és Anida negyedeket takarja. Baixa, az alsóváros, mely a földrengés után újjá épült: széles utcák, melyek különféle kézműves szakmáknak adtak otthont. Itt nem kell hegyet mászni, a városrész teljesen lapos, cölöpökön áll a Tejo partjának iszapos földjén. Különféle éttermek, utcaművészek és itt található a város legjobb fagyizója, az Amorino. Ha valaki nem csupán építészeti kincsékre kíváncsi, hanem egy igazi zöld oázisra vágyik, akkor mindenképpen érdemes ellátogatnia a Jardím Botânicoba, ahol egy csendes, nyugodt sétára ideális botanikus kert várja sárkányfákkal, pálmafákkal, kaktuszokkal, tavakkal, szobrokkal.

Ezután irány Chiado és Bairro Alto. Chaido izgalmas művésznegyed, amely évszázadokon át képzőművészek, költők, írók és más értelmiségiek találkozóhelye volt, míg a szomszédos Bairro Alto a város szórakozónegyede. Hangulatos kávézók, békésen csobogó szökőkutak, és pazar panorámát ígérő kilátóhely, a Miradouro de São Pedro de Alcântara, ahonnan fantasztikus kilátás van a régi Lisszabonra, Mourariára és Alfamára, kupolákra, templomtornyokra és a Castelo de Sao Jorgéra.

ls_site_0018_assembleia-rep_02_cred-lisbonne-idee-pt.jpg

A következő részben megismerkedünk a főváros diplomatanegyedével, Lapával, amely a város legelőkelőbb negyede, a szomszédban pedig a Magragoa vár minket elbűvölő utcácskáival, idilli tereivel, régi templomaival, igazi autentikus, hangulatos óvárosi negyed, valamint a szép szecessziós homlokzatok és barátságos kávézók gyülekezőhelye, a Campo de Ourique is ebben a városrészben található. Érdemes ellátogatni a Szent Benedek-palotába (Palácio de São Bento), melynek ragyogó fehér, neoklasszicista homlokzata mögött ülésezik a portugál parlament. Vasárnapokon az épület mögötti kert nyitva van, érdemes betervezni ide egy kiruccanást, sétálni egyet a gyönyörű kertben és megcsodálni ezt az impozáns épületet.

És ezzel el is érkeztünk az utolsó városrész leírásához, amelyben megismerjük Belém, Restelo és Ajuda látványosságait. A leghíresebb, legtöbb látogatót vonzó látnivaló Belémben található Szent Jeromos-kolostor (Mosteiro dos Jerónimos). A 18. századi nagy földrengés ezt a városrészt megkímélte, főként a gazdagok és főnemesek kedvelt lakóhelye. Itt található a portugál államelnök székhelye, itt volt egykor a királyi család otthona is, de csodás múzeumok közül válogathatnak az ide látogatók, de a két fenti kép alapján rögtön rájöhettetek, hogy miért a kolostor épületegyüttese a legnépszerűbb a környéket. Gyönyörű, izgalmas, az első dolog, amit a hajóval a városba érkezők megpillantanak, nem véletlen, hogy UNESCO-világörökségi helyszín.

139512579.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Portugália lelkesít, felvillanyoz és bámulatba ejt

Különleges látnivalók a portugál fővárosban, Lisszabonban

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes