Az állatok érzelmi élete

Könyvajánló - Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete

"Gondoskodó, önmagát a kicsinyeiért feláldozni is képes mókus, hűséges holló, a háztetőn élvezettel „csúszdázó” varjú, szomorkodó szarvastehén – lehetnek az állatoknak is érzelmeik?"

Peter Wohlleben már gyerekkorában szenvedéllyel viseltetett a természet iránt és ez a szenvedély a mai napig nem csillapodott. Erdőgazdasági munkája során rengeteg megfigyelést végzett, és számos információt szerzett az állatok viselkedéséről.

Az állatok érzelmi élete című könyvében igyekszik tudományos oldalról elemezni az állatok viselkedését, majd példákon keresztül mutatja meg az olvasóknak, hogy bár sokan sajnos nem így gondolják és nem így kezelik a körülöttünk élő jószágokat, de bizony vannak érzelmeik. Akiknek van akár haszonállata, akár családtagként kezelt házikedvence, azokban a témában még csak kérdés sem merülhet fel a témában.

Az állatok ugyanúgy képesek törődni egymással, gondoskodni a kicsinyeikről, sőt, az empátia, a szomorkodás és még a hiszti vagy a duzzogás is ugyanúgy megy nekik, mint bármelyik embernek. Nagyképű gondolat lenne tőlünk, hogy csupán mi vagyunk az a faj ezen a bolygón, amelyik képes feláldozni magát a szeretteiért vagy épp élvezne egy kis csúszdázós mókát.

Rengeteg aranyos, jópofa történet kapott helyet a kötetben. Erős igazságérzetű holló, füllentő kakas, csúszkálva szórakozó varjú, morcos nyest, önfeláldozó mókus és a többi. Bár számomra evidens, hogy érző lényekkel vagyunk körülvéve, mégis érdekes volt olvasni, hogy a tudomány miként képes vizsgálni a bolygó élőlényeinek érzelmeit, kapcsolatait a környezetével.

"A disznók minden jel szerint ismerik az empátiát, képesek átélni társuk érzéseit, és azt akár át is vehetik – ez az együttérzés klasszikus definíciója."

Érdekes volt a tudományos felismerések és a saját tapasztalatok, megfigyelések ötvözete és bár összességében jó és fontos olvasmánynak tartom, számomra időnként kicsit száraz volt, lasabban haladós, de az üzenete egyértelműen átjön: "az állatok közelebb állnak hozzánk, mint hinnénk".

8502359_5.jpgKöszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak!

A könyv a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

A természet a házunk ajtajánál kezdődik

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes