10 vízesés, melyek láttán leesik az állad!

Miért szeretjük a vízeséseket? A hatalmas erővel lezúduló víz lebilincselő élményt nyújt. Sziklákról ugrál, zajos, lefröcsköli a ruhánkat, mégsem tudunk rá haragudni és nem kérjük, hogy hagyja abba. Félelmetes erejével utat tör magának a természetben és formálja a sziklákat. A természet szobrásza, mely festői szépségűvé varázsolja a tájat maga körül.

Kaieteur vízesés, Guyana

Dél-Amerikában Guyana középső részén folyik a Potaro-folyó, mely a hegyről lezúdulva hozza létre a 226 méter magas vízesést. A világ legerősebb vízesésének tartják, mely óriási magasságának és a bőséges vízhozamának köszönheti lenyűgöző szépségét.

Nagy vízesés, Plitvice - Horvátország

A Plitvicei tavak Horvátország egyik jelképévé váltak, köszönhetően hihetetlen természeti értéküknek. A tórendszert tápláló Fekete és Fehér folyónak, valamint a hegyi patakoknak köszönhetően több vízesés is kialakult a Nemzeti Parkban. Közülük kiemelkedő látvány nyújt a 78 méter magas Nagy Vízesés.

Detian vízesés, Vietnám/Kína

A negyedik legnagyobb vízesés a világon, melynek különlegessége, hogy Vietnám és Kína határát alkotó hegygerincen található. A vízesés tetején egy kis buddhista szentély helyezkedik el, mely biztosítja a 200 méter széles monumentális vízesés nyugalmát.

Niagara vízesés, Kanada/USA

A Niagara folyó vízesés-együttese, mely szintén egy olyan természeti képződmény, mely két országot választ el. A jelenleg látható táj az utolsó jégkorszak során jött létre, ezzel együtt az ide érkező látogatók több millió éves természeti értékeket csodálhatnak meg. Az utazási irodák gondoskodnak a teljes élményről, helikopter- és hajótúra keretén belül is megcsodálhatjuk ezt a lélegzetelállító képződményt.

Erawan vízesés, Thaiföld

Thaiföld nyugati részén található az Erawan vízesés, mely az őt körülvevő 550 km²-es nemzeti park fő látványossága. És miért kihagyhatatlan? Láthatunk egy csodálatos vízesést és megmártózhatunk a kialakult medence kristálytiszta vízében.

Russell-vízesés, Tasmánia

Egy különleges lépcsőzetes vízesés, mely Tasmánia első nemzeti parkjában található. Vitathatatlanul az ország egyik legszebb része, mely ráadásul könnyen megközelíthető, így nem csak a turisták, de a fotósok egyik kedvelt helye is.

Havasu-vízesés, Grand Canyon - USA

Ismét az Egyesült Államokban járunk, ezúttal a Grand Canyon területén csodáljuk meg a festői szépségű vízesést, mely 30 méter magasról zúdul alá egy függőleges sziklafalról a gyönyörű kék vizű medencébe.

Iguazú-vízesés, Argentína/Brazília

A két országon átívelő vízesés 270 zuhogóból és kisebb vízesésből áll, mely az őslakos indiánok legendája szerint Mboi istennek köszönhetően jött létre. A legenda szerint az isten beleszeretett egy törzsfő lányába, aki Mboi helyett földi szerelmével próbált elmenekülni az isten haragja elől. Erre válaszul a bosszúra éhes isten sziklákat emelt a földből, hogy a szerelmespár a folyó vízesésein a halálba zuhanjon.

Baatara Gorge vízesés, Libanon

Egyike a világ legkülönlegesebb vízeséseinek emeletes jellege miatt, ráadásul ügyesen kell megválasztanunk a Libanonba látogatás idejét, mert csak hóolvadáskor láthatjuk a lezúduló víztömeget. A mészkőbarlangokban a 255 méter magasból érkező víz hatására három híd alakult ki, emiatt a Három híd vízesésének is nevezik.

Fátyol-vízesés, Magyarország

Magyarország nem rendelkezik a felsorolt monumentális vízesésekhez hasonlóval, de mindenképp meg kell említeni az ország legszebb zuhatagát, a Fátyol-vízesést, melyet a Szalajka-völgyben csodálhatsz meg. Jellegzetes lépcsőformáját a természet alkotta. A teraszokon fátyolosan zúduló víztömeg ihlette a nevét és minden évben kirándulók sokaságát vonzza Heves megyébe.

Ha tetszett, amit láttál és olvastál, kövess minket a Facebookon is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes