A pillanat hevében

A pillanat hevében történt impulzusvásárlás egy pubot eredményezett a család tulajdonában, ami válasznak tetszett egy párkapcsolati krízisre. Hétköznapi témák - gyász, újrakezdés, függőség, szerelem - ezekre keres válaszokat Veronica Henry regénye, A pillanat hevében címmel. Jómagam egy nap alatt elolvastam, mert a remekül adagolt irodalmi elemek fenntartották az érdeklődésemet. 


Könyvajánló

Írta: Veronika Henry
Fordító: Ács Eleonóra
Kiadó: General Press Kft.

A pillanat hevében

Veronica Henry könyveit joggal kedvelik a romantikus műfaj rajongói. A szerző sorra olyan művekkel örvendezteti meg olvasóit, ahol valós problémákra keresi a gyógyírt: gyászfeldolgozás, életközepi válság, családi kapcsolatok kríziseinek megoldása, párkapcsolati problémák sokutas lehetőségei, gyereknevelés, alkohol és drogproblémák. Karakterei hétköznapi hősök, akik gyötrődnek, örülnek, kétségekkel küzdenek. Nem a világot szeretnék megmenteni, csak önmagukon, környezetükön és a körülöttük élő embereken segíteni. Ugyanakkor egy bölcs ember azt mondta, hogy a világ megmentését önmagad körül kezdd el - tehát mégiscsak van értelme annak, hogy nem az afrikai éhezők kerülnek fókuszba.

Ilyen regény a szerzőtől A pillanat hevében című kötet is. Maga a cím arra utal, hogy az egyik főhős, Cherry, egy párkapcsolati krízis közepén hirtelen elhatározásra jut: szülőfaluja leharcolt pubjára vételi ajánlatot tesz. Úgy gondolta, jól döntött, hiszen Rushbrook volt a faluja, a Hattyú a pubja - ez a jövője. Végül is, összegezte, hetven évesen jár neki, hogy valamit csak és kizárólag önmagáért tegyen meg, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy elhanyagolja évtizedek óta vele élő élettársát. 

Három generáció nőiről szól a történet, akik sorsa a pub megvásárlással éles kanyart vesz: Maggie és Rose, anya és lánya, képtelenek kikeveredni a családfő halálát jelentő sokkból, hiába több éve halottról beszélünk, ők egyszerűen nem látnak ki a gyászfolyamatból. A legidősebb asszony döntése azonban látványos változást hoz az életükbe, a környezetváltástól kinyílik előttük a világ és rádöbbennek, hogy nem árulás jól érezni magukat attól függetlenül, hogy a férj és apa már nem él.

Van, amikor egyszerűen csak elérkezik az idő, hogy a gyászból felocsúdjanak, és elengedjék a veszteséget. Új életet kezdeni új helyen, új emberekkel, kinyitni ajtókat, ablakokat és szíveket.

A fő karakterek

Cherry - 70 év körül jár, az épületfelújítás nagymestere.
Maggie - Cherry lánya, 47 éves, özvegy. Még mindig gyászol, de képes kordában tartani az érzést, és sok év elteltével már nem keseríti környezete életét saját gyászával. Mindketten irányításmániások, maximalisták. Marketingmenedzser, éppen most veszítette el legfontosabb ügyfelét, akin megélhetése oroszlánrésze állt, de az alkalmazottját is, aki potenciális gyakorlóterepnek használta Maggie cégét, felmondásával és új marketingcége gründolásával hátba döfte őt. Maggie cégének csődje szinte kézzelfogható közelségbe került.
Rose - Cherry unokája, Maggie lánya, 22 éves, apja évekkel ezelőtti halála óta szorong, mentálisan nincs egyben.

A cselekményvezetés

Gördülékeny, életszagú párbeszédekkel. A krízisek felvonultatása egyre jobban vonja be az olvasót a történetbe, kíváncsi, hogyan lesz ebből valami előremutató megoldás. Kicsit sokallja ugyan a négy éves időtartamú gyászt és annak folyamatát, de ki az, aki egyértelműen eldöntheti, mi sok és mi elegendő az ilyen jellegű krízisek megoldására? Egyértelműnek tűnik az is, hogy a környezetváltozás és új emberek társasága változást tud előidézni - ezeket az eszközöket igen hatásosan veti be a szerző a regényírás dramaturgiájába. A kistelepülés lefestése, a benne élő közösség összetartása kifejező leírásokban hozza testközelbe az angliai tájat és embereket. Nincsenek nagy mélységek és óriási magasságok, egyszerű, bárkivel előfordulható témákat állít középpontba: gyász, függőség, újrakezdés, párkapcsolati krízis. Bármennyire is hétköznapi események köré rendezte a cselekményt, jómagam ünnepélyesen kijelenthetem, hogy a kötetet egy pénteki napon végeztem ki, durván 12 órahossza alatt. Igaz, közben ebédet főztem/adtam, mosogattam, fürdőt takarítottam, de... éjfél előtt 4 perccel befejeztem.

Nem tudom... ne költözzünk oda, abba a kis faluba?

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Cherry, Maggie és Rose, egy család három generációjának nőtagjai mindig is közel álltak egymáshoz, így amikor Cherry egy hirtelen ötlettől vezérelve megvesz egy gyönyörű, ám lepukkant vendéglőt abban a faluban, ahol felnőtt, az étterem sorsa egyhamar közös ügyükké válik. Mindhárman a Somerset megye mélyén fekvő Rushbrookba költöznek, hogy átvegyék a Hattyút, és visszaállítsák annak régi fényét.

Vajon Cherry merész döntése mindannyiuk számára elhozza a vágyott boldogságot? 


Veronica Henry brit romantikus regényíró, televíziós forgatókönyvíró és újságíró.

2014-ben Az Éjszaka a Keleti Expresszen című regénye elnyerte a Romantikus Regényírók Egyesületének Az év romantikus regénye díját. A fotót Jenny Lewis készítette.
Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok
Cím: A pillanat hevében
Eredeti cím: The Impulse Purchase
Szerző: Veronica Henry
Fordító: Ács Eleonóra
Kiadó: General Press Kft.
Sorozat: Írisz-könyvek
Oldalak száma: 400
Megjelenés: 2023. augusztus 30.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634527701
Méret: 189 mm x 125 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes