Scherlock Holmes Nyárligeten

Nyíregyháza - azaz Nyárliget - és Sherlock Holmes, 1931, egy nyomozás, halott csendőrparancsnokok, bizarr fordulatok, kis hely- és kultúrtörténeti csemegék, sok korabeli fotó - ez Csabai László Sherlock Holmes Nyárligeten című könyve dióhéjban. 


Könyvajánló
Csabai László

Sherlock Holmes Nyárligeten

Azt a hétszázát, Scerlock Holmes Nyíregyházán? Azaz Nyárligeten? Sőt, egyáltalán Magyarországon? Ezért már csak kíváncsiságból IS érdemes kézbe venni Csabai László Sherlock Holmes Nyárligeten című művét. Belelapozva újabb meglepetés éri az olvasót: tömve vannak közel egy évszázaddal ezelőtt készült képekkel. A szerző nyíregyházi, kedvenc városáról és annak környékéről, embereiről, tevékenységeiről, szokásairól szívesen értekezik regényeiben, most is így tesz. Sherlock Holmes bizony kénytelen megismerkedni néhány bizarr szokással, gondolatmenettel, amivel a városka és agglomerációja bír.

Hogy is kerül ide a hírneves nyomozó? Jelenlétével Watson doktort támogatja, aki történeteit könyvbe öntve marketingel a kiadvánnyal. Persze, csak Budapestre mentek el a művet népszerűsíteni, Holmes innen szökött meg Nyárligetre, Schiffer Árpád korábbi ismerőse értesítésére, miszerint szaftos kis bűnügybe ütheti orrát, ha érdekli őt egyáltalán az ilyesmi errefelé is (Schiffer mellesleg bűnügyi osztályvezető). Nem is az lenne, aki, ha Sherlock Holmes nem csapna azonnal a lovak közé, hogy lássuk azt a bizarr ügyet! 

Történt ugyanis, hogy Sényő községben, egy Parasztnapnak nevezett gazdakiállításra díszelnökösködni ment el Mirecz Ödön alezredes. Ezt a férfit ölték meg, mégpedig úgy, hogy az úgynevezett árnyékszékre, a lyukba, ahová szükségét végző az ülepét szokta helyezni, bele volt rakva egy fej meg a két váll, a test viszont bele volt süllyedve a székletbe (szóval, kettévágták csórikámat). Már a 12. oldalon kiderül, hogy meg is van a tettes: egy kocsmáros jelentette, hogy műintézményében valaki véres mellénnyel a sarokban gubbaszt és pálinkát vedel. A rendőrség bevitte a fickót (egy bizonyos Morotva Dénes nevű pásztorembert). Mint kiderült, Morotva leszólította a kiállításon az áldozatot és burkoltan korrupcióval vádolta meg, mire a csendőrök jól ellátták a baját. Amikor magához tért, lesben állt és visszavágott a férfinak, aki megverette. Morotva a vallomástétel óta a zárkájában sem ételt, sem vizet nem hajlandó magához venni, mesterségesen táplálják, kómában van. 

De ha megvan a tettes, akkor vajon mit keres itt Sherlock Holmes, miért hívták ide? Mint kiderül, történt egy második gyilkosság is: kineveztek a megölt csendőrparacsnok utódjául egy őrnagyot, aki mindenáron bizonyítani igyekezett, hogy méltó a posztra. Ezért rajtaütésszerűen Napkorra látogatott az ottani csendőrörsöt vegzálni -  igen ám, de a községtábla előtt úgy tarkón találták vágni, hogy az illető egyből megboldogult, beszakadt koponyával találtak rá és még a ló is megtaposta. A halott tárcáját és lovát elvitték. 

Mi történik Szabolcs vármegyében? Van-e összefüggés a két esemény között? Ha igen, mi, és ha nem, miért nem?

Olvasás közben az volt az érzésem, hogy krimiszálba csomagolt hely- és kultúrtörténeti tárlatvezetésen vagyok. Mindenesetre érdekes párosítás a kettő: a lapokon feltűnnek anarchista betyárok, piritiszták (igen, s betű nélkül), Bajcsy-Zsilinszky, nyírségi dohánytermesztők, aktuálpolitikai történések (1931-ben járunk), valamint a gulya-csorda közötti éles különbség is ecsetelésre kerül. Ráadásul Holmes egyik fontos nője, Irene Adler is a környéken van - az angol minden áron találkozni kíván vele. Van-e annak jelentősége, hogy errefelé kóricál ez a hírhedt asszony?

Nos, le kell szögezni, hogy akit nem érdekelnek a helytörténeti érdekességek, csemegék, vagy a háta közepére sem hiányoznak a nyírségi anekdoták, szokások, hagyományok, annak nem szolgál javára a mű, de akinek igen, az minden sorát falni fogja. A dramaturgia alátámasztja a krimi vonulatot, mégiscsak úgy hullanak az emberek arrafelé, mint érett kalászfejek aratáskor. A csendőrpotentátok megölése borzolja a lakosság kedélyét, akik aztán a legváltozatosabb teóriákkal állnak elő, hogy miért fordulhat elő ilyesmi.

Szóval mi miért történt 1931-ben a két csendőrparancsnokkal?

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Ezúttal a kelet-magyarországi Nyárligetre érkezik az angol magándetektív, hogy helybéli kollégájával, Schiffer Árpáddal felderítsék egy potentát meggyilkolásának körülményeit. 1931-ben járunk, a gazdasági válság mélypontján, a regény azonban a legkevésbé sem sötét árnyalatú. A helyi szokásokkal szembesülő Holmes pedig nem győz csodálkozni.



Csabai László író 1969-ben született Nyíregyházán. Könyvtárosként dolgozik egy helyi szakközépiskolában.

Díjai Békés Pál-díj (2014), Artisjus Irodalmi Díj (2018)

Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok
Cím: Sherlock Holmes Nyárligeten
Szerző: Csabai László
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 176
Megjelenés: 2023. október 18.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789631369724
Méret: 197 mm x 138 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes