A természet a házunk ajtajánál kezdődik

 Könyvajánló - Peter Wohlleben: A természet jelbeszéde

Peter Wohlleben, a népszerű erdőjáró, természetvédő és gyerekeket is erre tanító gazdálkodó most a természet legkisebb, sajátnak tekintett, mégis sokszínű és sok életet rejtő egységét, a saját kertjét veszi górcső alá, és erre invitál minket is.


Monet kertje

A ​természetben tett felfedezőutak a kertkapunk előtt kezdődnek. Ezernyi kisebb-nagyobb izgalmas és lenyűgöző jelenség játszódik le itt – feltéve, hogy észrevesszük őket. A természet jelbeszéde pontosan ebben segít: hogy meglássuk azokat a jeleket, amelyeket a szél, a felhők, a növények és az állatok adnak le. A százszorszép felcsap időjósnak, a daru élő hőmérő, a körömvirágtól pedig megtudhatjuk, hány óra van. Peter Wohlleben sokféle természeti jelenséget bemutat, és hasznos ötleteket kapunk tőle a kerti munkákhoz is az öntözéstől a fagyvédelemig.
Megismertet minket a hétköznapi jelenségek és az ismert népi bölcsességek tudományos hátterével, miközben lerántja a leplet néhány mítoszról. Praktikus tudnivalókban és érdekes tényekben bővelkedő könyve érzelmes védőbeszéd a természet védelme mellett.

A magyar címből ez kevésbé derül ki, de ez a kötet tényleg a kertünkről szól. Az évszakokról, a mikroklímáról, az ezeknek megfelelő növényekről, a kertünkben élő vagy ott átvonuló állatokról, a madarak etetéséről, a kerti bútorok ápolásáról, és mindenről, ami hatással van a mi sajátnak tekintett, mégis ezernyi életet befolyásoló területünkre. A kötet rövid, mégis rengeteg témát érint, és elég érdekes is. Abszolút alkalmas arra, hogy gyerekeknek magyarázzuk el belőle, mi is az az évszak, miért fontos az eső, és az épp a kertben látott állat mit csinál. Néhány helyen egy kissé didaktikus, tankönyvszerű, de többnyire megmarad az olvasmányosság talaján.

Beszél a mikroklímáról, hogy mennyire eltérő lehet akár a csapadékmennyiség, akár a napi átlaghőmérséklet egyazon területen belül, hogy már 5-10 km is sokat számít. Érdemes esetleg felszerelni egy napi legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletet rögzítő hőmérőt és egy csapadékmérőt (és minden nap felírni az adataikat), mert ez alapján be tudjuk lőni, milyen növények érzik jól magukat nálunk, mennyi locsolásra van szükség, és nem utolsósorban rávilágítanak arra is, hogy bizony a mikroklíma sokszor fontosabb szerepet tölt be, mint maga az éghajlat szerinti hely, ahol élünk. Megmutatja, miért fontos, hogy őshonos növényeket telepítsünk leginkább, hogy hogyan állapítsuk meg, milyen a kertünk talaja, miért baj, ha nagyon tömör, milyen kémhatású. Minden növény mást és mást kedvel, és minden talaj más és más gondozást igényel. Elmeséli, hogy mennyit számít, hogy a kerti fa bútorainkat milyen festékkel, lakkal kezeljük, hiszen idővel a festék lebomlik róla, és ha nem környezetbarát variációt választottunk (szinte biztosan nem), az alapjaiban felboríthajta a kertünk állatvilágának egyensúlyát, akár egész rovarfajokat kiirtva a környékünkről. 

Hatalmas probléma ma világszinten elsősorban a klímaváltozás és az ún. növényvédőszerek használata miatt a rovarpopuláció megritkulása, miközben az invazív fajok tovább szaporodnak. Ugyanígy igaz ez a madár- és kisemlőspopulációra. 

Peter Wohlleben érdekesen és hathatósan érvel a természet védelmének fontossága mellett, és vallja, hogy a természettel való kapcsolatunk ott kezdődik, amikor kilépünk a kertünkbe. A kötet tele van gyönyörű illusztrációkkal, és rövid, alig 1-3 oldalas részekre tagolódik, épp ezért alkalmas arra is, hogy csak egy-egy kérdésre keressük meg a válaszát, és arra is, hogy az általános iskolai környezetismeret órákba beépítsük akár. Elképesztően fontos, hogy a 21. század emberéhez közelebb hozzuk valahogyan a természetet, és ezt már gyerekkorban kell kezdeni, egyrészt a környezet bemutatásával, túrákkal, sétákkal, másrészt érdekes, de alapos és elsősorban naprakész, a klímaváltozással is számoló információkkal. 

A szerző 1964-ben született Németországban, már gyerekkorától kezdve a természettel foglalkozik, erdész, gazdálkodó, akinek ma az Eifel-hegység lábánál van egy erdőgazdasága. Egész napjait a természetben tölti, és most a saját kertje megfigyelésének eredményeit tárja elénk elsősorban. Népszerű előadó és író, ez már a sokadik könyve a természet különféle aspektusairól.

Köszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak! A könyv a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.


Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes