A szomszéd olyan, mint az orosz rulett: sose tudhatod, neked mi jut...

Könyvajánló - Mattias Edvardsson: Jó ​szomszédok

Egy látszólag idilli kertváros, ahol egy tragikus baleset jól megkavarja az állóvizet. Pláne, amikor felmerül a gyanú, hogy nem volt véletlen...

img_thum_10.jpg

Sokan érzik úgy, amikor családot alapítanak, hogy a nyüzsgő nagyváros nem ideális. A sok pezsgés, zaj, hatalmas forgalom, bűnözés. Mi lehetne jobb döntés, mint elmenekülni ez elől egy csendes kisvárosba? Ez történt Biancával és Mickével is, akik hátrahagyva mindent Stockholmban költöznek az idilli déli kisvárosba, Köpingébe, hogy ott neveljék fel gyerekeiket.

A regény két idősíkon fut több szereplő elmesélésében. Az egyik síkon látjuk a boldog családot, akik megtalálják az új otthonukat, barátkoznak a szomszédokkal, kerti partira mennek. Egy idilli körülmények között élő ingatlanügynök-pedagógus házaspár két gyerekkel a kertvárosban. Nyilván ez csak a látszat és apránként megtudjuk, hogy mindenkinek van vaj a füle mögött és mesterien takargatja a szennyest a szomszédok elől.

Aztán pedig ugrunk pár évet az időben, amikor a csendes élet rémálommá változik: Bianca épp csak ki akart ugrani a kisboltba kerékpárral, amikor elütötték és most az életéért küzd. Vajon véletlen baleset volt vagy netán a szépséges ex-modell a szomszédból szándékosan gázolta el a nőt?

Fokozatosan ismerjük meg a szereplőket a múlt eseményein át, miközben látjuk ahogy a baleset után Micke élete darabjaira hullik. Kiderült, hogy miért is költözött vidékre Bianca és Micke, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeni egy egyedülálló anyának egy nehéz természetű fiúval, miközben próbálja könnyebbé tenni a napjait alkohollal (nyilván sikertelenül) és zűrös pasikkal, akik közül az egyiknek ráadásul a házasságát sikerült darabokra szedni.

Kicsit írtam a tartalomról, most jönne valami személyes élmény. Nem könnyű. Először is leszögezem, hogy hiába aggatták rá a pszichothriller jelzőt, ez a könyv nagyon nem az. Egy lélektani dráma sok társadalmi problémával, de annak is sajnos picit vontatott. Egyre többször találkozom azzal a jelenséggel, hogy egy könyvre azt mondják pszichothriller, de a tartalom ennek a műfajnak a közelébe sem ér. Attól, hogy egy cirmosra azt mondom, hogy oroszlán, sajnos még nem lesz az… Sajnálom, mert a borító gyönyörű és a fülszöveg sokkal több jót ígért, mint amit kaptam.

Azoknak tudom ajánlani, akik szívesen olvasnak lassú lefolyású, lélektani regényeket, ahol több fontos társadalmi probléma, mint például alkoholproblémák, családon belüli erőszak, ASD vagy házasságtörés kapott helyet, akkor megtalálhatják vele a számításaikat.

139488965_1.jpgKöszönöm a lehetőséget a Partvonal Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján a borítóképre kattintva.

Fordította: Bándi Eszter

Kövess minket a Facebookon is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes