Sétáljuk körbe az országot másfél óra alatt

Heuka tippje egy jó kis kirándulásra

Lehetetlennek tűnik a címben meghatározott cél? Pedig nem az, Magyarországon több makettpark is található, ahol a híresebb épületek méretarányosan kicsinyített másai segítenek ebben. Ezúttal Szarvason jártuk be hazánkat párezer lépéssel.

A szarvasi MiniMagyarországot egy alföldi kirándulás egyik állomásaként látogattuk meg februárban. Budapestről még erős esőben indultunk, azonban mire dél körül a belépőjegyünket váltottuk meg a szomszédos arborétummal közös pénztárban, szerencsére már a kocsiban hagyhattuk az esernyőket. Nekem újdonság volt itthon az ember nélküli belépés és a kapu túloldalán azt láttuk, hogy majdnem teljesen csak a miénk a park, csak páran sétáltak az apró épületek között.

A területen jelenleg 83 makettet tekinthetünk meg, amelyek papír alapú térképe jár a jegy mellé, de online is elérhető ide kattintva. Fontos megemlíteni, hogy a sorszámok nem a megtekintés ajánlott sorrendjét rajzolják ki, hanem csak azonosításra szolgálnak és aszerint emelkednek, hogy mikor került az adott látnivaló a parkba.

A térképre nézve egyből megállapítható, hogy nemcsak a jelenlegi Magyarország épületeit csodálhatjuk meg, hanem a történelmiét is. Ennek pedig jelentősége is van: Szarvas ugyanis az utóbbi földrajzi középpontja, amely tényről egy Szent Korona installációval emlékeztek meg a park megalkotói.

Szintén a térképet tanulmányozva az is kirajzolódik előttünk, hogy az nagyjából ráhelyezhető országunk tényleges térképére, Budapestet középpontként tekintve mindent irányban találunk. A jegy mellé kapott lapot kezünkben tartva jobbra indultunk el a külső körön. Rögtön az újabban kihelyezett makettek közé csöppentünk, amelyek között máris kedvencet avattam a hercegkúti pincesor képében.

Minden kiállított tárgyhoz tartozik egy információs tábla, amelyen egyrészt jelölik, hogy földrajzilag hol található az adott épület, másrészt a magyar mellett angol, német és legtöbbször szlovák nyelven is olvashatunk egy rövid leírást. Ezeket a táblákat érdemes alaposan tanulmányozni, mert sok látványossághoz animáció is tartozik. Mi leghamarabb Krasznahorka váránál hallhattuk felcsendülni a “Krasznahorka büszke vára” éneket, nem sokkal később Árva váránál a börtöncella ajtaja nyikorgásától futkosott a hideg a hátunkon, de vannak rejtélyes, leírással nem rendelkező gombok is.

Hangok mellett némely épület tényleges mozgást is mutat, Fraknó várának a kapuja nyílik ki, a dorozsmai szélmalomnak pedig a lapátjai kezdenek forogni. Sajnos a leglátványosabb kisvonatokat nem tudtuk működtetni, mert ezek februárban nem járnak (azért egy picit mégis bíztunk benne, hogy a napok óta tartó jó időben esetleg mégis elindítják).

Ez ugyanis a park egyik különlegessége: nem csupán a megszokott híres épületek általában 1:25-ös méretarányú kicsinyített másával ismerkedhetünk meg, de komplett vasúti modellpálya szeli át a parkot, amely síneken különböző vonatkocsik mozognak. Egyes szerelvények alagutakon, mások viaduktokon haladnak keresztül, de minden vonalon van egy-egy állomásépület is (például Bátaszék és Mezőtúr), ahol indíthatjuk őket.

Engem a tihanyi apátság épületénél kialakított visszhangos megoldás is lenyűgözött, bár az én hangom csak halkan verődött vissza a jelzett pontra állva, a délután folyamán érkezők közül többen is nagyobb sikerrel jártak.

Szintén gyermeki örömmel láttam, milyen apróságokkal dobták fel a maketteket: kisautókat, emberkéket helyeztek el rajtuk/bennük, amitől olyan érzése támadhat a szemlélőnek, mintha ő is ténylegesen ott lenne (például Ótátrafüreden)

vagy éppen a Megyeri hídon, ahol azért egy pici mosolyt csaltak az arcomra a velem egyidős vagy még régebbi Daciák és Ladák modelljei, amelyek már nem voltak ilyen arányban forgalomban a híd 2008-as átadásakor.

Sétánk alatt a nap is úgy döntött, hogy kibújik a felhők mögül, ami itt-ott más, élénkebb színben engedte játszani az épületeket, főleg azok tetejét. Bő másfél óra alatt keresztül-kasul bejártuk a parkot, ami után egy padra ülve néztük végig a térképet, hogy mindent láttunk-e. Mivel arra a következtetésre jutottunk, hogy igen, kiléptünk a forgókapun azzal a megegyezéssel, hogy visszajövünk olyan időpontban is, amikor a vonatokat is láthatjuk mozgás közben, illetve az arborétumban is szépen kinyílt virágok között sétálhatunk.

Ahogy az elején is írtam, több hasonló park is található az országban, például Kisbéren és Mórahalmon, az utóbbiról szerkesztőtársam, Reni korábbi posztjában olvashattok ide kattintva.

Kövess minket a Facebookon is!

Vasszörnyek elrejtve egy parkban a Dunai Vasmű szomszédságában

Völgyhíd és a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes