Vasszörnyek elrejtve egy parkban a Dunai Vasmű szomszédságában

Egy kis séta a fák közé rejtett Ipartörténeti Skanzen és szabadtéri kiállításon, ahol az ipar múltja elevenedik meg előttünk.

Kicsit utazzunk az időben vissza egészen 1989. szeptember 16-ig, amikor felavatták a Dunai Vasmű bejárata melletti parkerdőben a szabadtéri gyártörténeti kiállítást. Akkor egy kétnapos szeminárium nyitóünnepségén mutatták be ezt az akkor egyedülálló példát. Egy különleges kiállítás, ahol bárki egy kellemes, parkos környezetben csodálhatta meg az ipartörténeti jellegű gépeket, berendezéseket, például kardántengelyt, fogaskereket, légkalapácsot, olvasztókemencét vagy épp dízelmozdonyt.

Egy online archívumban jött velem szembe egy cikk a skanzen megnyitójáról az ÜST (A Dunai Vasmű dolgozóinak üzemi lapja) 1989. 09. 25-én megjelent számából. Íme néhány kép, hogy miként festett akkor ez a páratlan kiállítás, ahol bárkinek lehetősége volt gyárlátogatás nélkül is megcsodálni ezek a monumentális gépeket, alkatrészeket.

gyartorteneti1.jpg

gyartorteneti6.jpg

Az ötlet kiváló, de aztán teltek az évek és sajnos senki nem foglalkozott vele. Sokat megrongáltak közülük, eltűntek a tájékoztató táblák, tönkretették a lámpákat és a vasszerkezeteket benőtte a gaz, elnyelte a természet. Időnként belefuthatott az ember a neten egy-egy fotóba, bejegyzésbe valamelyik közösségi oldalon, ahol meglepetten írtak ezekről a vasszörnyekről egy kiserdő közepén. Aztán pár évvel ezelőtt, a skanzen 30. születésnapja előtt egy csapat önkéntes lapátot, gereblyét ragadott és kitakarították a helyet.

Pár napja autóba ültünk és megnéztük magunkat. A Vasmű tér hatalmas parkolójában letettük az autót, megnéztük magunknak a Dunai Vasmű bejáratát és jobbra bevettük magunkat a fák közé egy sóderrel leszórt ösvényen. A kiserdőben keresztbe-kasul futó ösvényeket végigjárva láthatjuk ezeket a hatalmas szerkezeteket, miközben halljuk a gyár duruzsolását a háttérben.

Személyes kedvencem ez az olvasztókemence. Elképesztő mennyire nem odaillő a fák ölelésébe ez a hatalmas szerkezet, közben pedig mégis tökéletes passzol. Ráadásul úgy fest, mint egy cuki robot, szóval nálam nyert. :D

Ezen kívül további kilenc berendezés várja még a látogatókat:

  1. Légsűrítő
  2. Triósori meghajtó állvány (Lőrinci hengermű)
  3. Kardántengely (meleghengermű)
  4. Nyílfogazású fogazott tengely
  5. Készsori fogaskerék
  6. Zólyomi lemezvágó olló
  7. Kovácsüzemi légkálapács
  8. Borsodnádasdi hengerállvány
  9. Vasúti kocsi








Kövess bennünket Facebookon!

Mivel fél-egy óra alatt bejárható a park, mi elugrottunk még a Duna partra, ahol sétáltunk egy nagyot a Szoborparkban, megcsodáltuk az alkotásokat, melyek között bőven akad érdekes, különleges, egyedi vagy épp első ránézésre furcsának tűnő alkotás is. Majd megnéztük magunknak az itt található kilátót és gyönyörködtünk a kilátásban. Ízelítőül jöjjön pár fotó kedvcsinálónak.







Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes