A Glass család története

Könyvajánló - Hadley Freeman: A Glass család története

„Múlt ​és jelen folyamatos párbeszéde ez a finoman szőtt, lebilincselő történet, mely elevenen teremti újra egy zsidó család tapasztalatait a huszadik század Európájában.” - Philippe Sands, a Kelet-nyugati utca és a Patkány út szerzője

Hadley Freeman újságíró egy különleges nyomozás és egy család 100 éves történetét meséli el. Saját felmenői lebilincselő történetét. Hadley nagymamája a náci rezsim idején Franciaországban élt, de szinte sosem beszélt róla, hogy mi történt vele a vészkorszak idején. Míg halála után egy nap Hadley talált egy vörös cipősdobozt, amelyben emléktárgyakat talál. A dobozban talált különös tárgyak láttán úgy dönt, hogy felkutatja Sala (később Sara) múltját. Láthatjuk miként igyekezett összerakni a kirakós darabkáit és a lehető legtöbb információt begyűjteni az őseiről.

A történet évtizedeken és kontinenseken ível át. Long Islandből indulva aztán többek között megjárja Párizst, hogy végül a nyomozás elvezesse Auschwitzig. Négy testvér, Sala, Alex, Henri és Jacques útja is kibontakozik előttünk. Múlt és jelen találkozásával pedig bepillantást nyerhetünk egy zsidó család történetébe a múlt században.

A szerző végigköveti a testvérek útját, akik mind nagyon eltérő életutat jártak be. Sala és családja az első világháború végeztével Lengyelországból nyugatra indultak. Párizsban telepedtek Glass néven és mind boldogan éltek, szépen felépítve az életüket. Alex ruhatervezőként építgette karrierjét, még Christian Diorral is dolgozott, de az álmai között egy művészeti galéria is szerepelt. Henri tehetséges feltaláló volt, aki sikeres üzletet épített fel, megnősült, az élete sínen volt.

Sara pedig beleszeretett egy amerikai üzletemberbe, így került és házasodott végül az Államokban, így ő csak távolról követte nyomon az Európában dúló borzalmakat. És végül, de nem utolsó sorban a negyedik testvér, Jacques. Sajnos az ő története szomorú véget ért. A németek közeledtével 1940-ben csatlakozott az idegenlégióhoz, majd Párizsba visszatérve zsidóként regisztrálta magát és életét vesztette a holokauszt során sok millió sorstársával együtt.

A háborúval mind üldözötté váltak, igyekeztek túlélni. Keresték a kiutat és mind más úton indultak el a szabadság felé, de sajnos nem sikerült mindannyiuknak túlélni a vészkorszak borzalmait. Azt hihetnénk, hogy Sara járt a legjobban, hiszen egy óceán választotta el a holokauszt tragédiájától, mégis az derül ki a könyvet olvasva, hogy sokszor volt boldogtalan és magányos az Egyesült Államokban, amely nem vált igazán az otthonává.

A köteten érződik a komoly kutatómunka, amely során a gyökereit igyekszik megismerni a szerző. Régi fotók, cikkek, visszaemlékezések mentén haladva próbálja az apró lengyel faluból induló család sikerekkel és tragédiákkal tarkított útját járni, miközben párhuzamot von napjaink és a múlt század értelmet gyűlölködése között.

Kapunk egy adagot az ország politikai helyzetéről, az ellenállókról valamint kollaboránsokról, a letartóztatásokról, elhurcolásokról is, így ebben az olvasmányosra, regényesre sikerült családtörténetben egy darabka sötét történelem is feltárásra kerül. Ráadásul rengeteg kép kapott helyet benne, aminek kifejezetten örültem, mert így mi is betekintést nyerhettünk kicsit a múltat őrző cipősdobozba.

9886105_5.jpgKöszönjük a lehetőséget a Park Kiadónak!

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a kiadó honlapján a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon!

Megrendítő kisregény a holokauszt jelenre gyakorolt hatásairól

Levelek, sorsok és igaz történetek a haláltáborból

Történelmi nyomozás egy lány után, akit kitöröltek a családi albumból

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes