Megrendítő kisregény a holokauszt jelenre gyakorolt hatásairól

Könyvajánló - Yishai Sarid: Az ​emlékezés szörnye

Élt egyszer egy szörny, aki embereket ölt. Már meghalt. Ő egy emlékszörny. Az emlékezés szörnye...

holocaust_remembrance.jpeg

Yishai Sarid kisregénye, Az emlékezés szörnye egy rendkívül megrázó kisregény, egy monológ, melyet a Jad Vasem (Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága) elnökéhez címzett a szerző. Egy fiatal izraeli történész, aki elmeséli, hogy az egyetemi disszertációjához számos könyvet, naplót, szakmunkát olvasott el a holokausztról, a második világháborúról. Már majdnem a végéhez ért és jól jönne a pénz, ezért jelentkezik, hogy Lengyelországban turista csoportokat vezessen a haláltáborokban.

A munkát meg is kapta és idegenvezetőként számos csoporttal utazott Lengyelországba. Sokszor heteket tölt a rémségek helyszínein, szinte együtt él a múlt szörnyűségeivel. Leírja honnan indultak a "túrák" a haláltáborok felé, milyen útvonalakon mentek miközben a csoportoknak mesélt a táborokról, gettókról, gázkamrákról, tömegsírokról, tankok vonulási helyeiről, szenvedésről, megfosztottságtól, kínzásról, halálról.

El sem tudom képzelni milyen megterhelő lehet ez a fajta munka. Minden nap elmerülni az emberiség szívfájdító, sötét és rettenetes tetteiben. Úgy mesélni, hogy eljusson a gyerekek gondolataiba, a lelkükbe hatoljon a múlt szörnyűsége. A rengeteg értelmetlen halál. Minden nap beszélni róla...nem hiszem, hogy ezt sokáig lehet csinálni anélkül, hogy az ember ne kattanna meg. Egy idő után beszivárog a bőröd alá és képtelen leszel kizárni a gondolataid közül.

Ehhez jött, hogy gyerekcsoportokat kísért, ami teljes odafigyelést igényelt, ez még extra stresszfaktor. Minden este a hotelek bárjában kötött ki, hogy néhány pohárka után képes legyen elaludni. Minden úton elkísérte egy túlélő, aki mesélt a gyerekeknek, tanároknak arról, hogy milyen borzalmakat élt át. Közben sokszor hallotta a gyerekeket, akik megvetik az áldozatokat. Előre megírt forgatókönyv alapján kellett megmutatni a történelem sötét pillanatait, de egy nap már nem bírta tovább és kifakadt. Nem tudta már higgadtan elmesélni, hogy mi történt. Nyers, kendőzetlen gondolatait vágta a fejükhöz, tette mindezt zavarba ejtő módon. Remegő hangon mondta el a gyerekeknek, hogy mit gondoltak a zsidókról ezekben az időkben.

"Nem vagytok erős feketék, akik megszokták a nehéz fizikai munkát, ezért gyors, nyomorult és nevetséges végetek lesz. Létezésetek felsebzi a földet, látványotok és ravasz beszédetek az emberiség meggyalázása. (...) Ők gyalog érkeztek oda, nehéz csomagjaikat hátrahagyták, miután kiszálltak a vagonokból, minden transzport hetvenöt-nyolcvan százalékát azonnal elpusztították ott helyben. Ezt kell felfogni, hogy az életben maradottak története lábjegyzet, a valódi történet azoké, akiket azonnal megöltek, akiket nem jelöltek meg, nem írták lajstromba, nem tetováltak, jalla, egyenesen a gázba."

Fájdalmas olvasni ezt a levelet. A férfi teljesen elmerül a nácik gondolataiban, megszállottá válik. Egy idő után már nem csak gyerekcsoportokat vezetett, hanem a hadsereg és a biztonsági erők csoportjait is. Láthatjuk miként fordul át teljesen a világ számára. Például, amikor kiderül, hogy a fiát az óvodában más gyerekek bántalmazzák, odamegy és az egyik gyereket megfélemlítette, emelt hangon figyelmeztette, hogy ne merje még egyszer bántani a gyerekét. Kezdte elveszíteni az irányítást.

"Csakis erővel lehet ellenállni az erőnek, és képesnek kell lennünk arra, hogy ölni tudjunk."

Egyre feljebb lépdelt a ranglétrán. Segített egy startup-nak virtuális valóságot fejleszteni, ami lehetővé teszi, hogy sétáljunk a tragédia helyszínén, de még a hadseregnek is dolgozott, ahol egy haláltábor inváziójának megtervezéséhez adott tanácsokat. Közben időről időre előkerül a könyv, mely a disszertációja alapján készül. Már szinte látta maga előtt a vagonokból leszállt rémült embereket, ahogy szétválasztják a családokat és terelik őket különböző irányokba.

Vajon meddig képes egy ember ezt mentálisan elviselni? Ez a regény rendkívül felkavaró. Sok könyvet olvastam a témában, de minden alkalommal elborzaszt, felháborít, dühít a vészkorszak kegyetlen brutalitása. A téma már önmagában is rettenetes, de a szerző fájdalmas kérdések sorát zúdítja az olvasóra, miközben azt próbálja feltárni, hogy a holokauszt milyen hatással van a jelenre, mi az üzenete és történelmi jelentősége. Ha a mindennapi létezést valaki harcként éli meg a túlélésért, előbb-utóbb szörnyeteggé változhat...

139497278.jpegKöszönjük a lehetőséget a Magvető Kiadónak!

Fordította: Kónya Judit

Kövess minket Facebookon!

17 novella a mágikus realizmus nagyágyúja, Gabriel García Márquez tollából

Az irodalom fenegyereke saját enciklopédiát írt!

Halászóember: "és legnagyobb dologidőben félkegyelműként lézeng a faluban a történelem"

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes