17 novella a mágikus realizmus nagyágyúja, Gabriel García Márquez tollából

Könyvajánló - Gabriel García Márquez: A világ legszebb vízihullája

"Gabriel García Márquez novelláiban különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük. A szerző képes rá, hogy kiszakítson térből és időből, és hirtelen a fülledt Dél-Amerikában vagy a mindig esős Macondóban találjuk magunkat. Történetei tele vannak mágiával, humorral és melankóliával."

fokep_112.jpg

A Magveto Kiadó újabb darabbal örvendeztette meg Gábriel García Márquez rajongóit. A világ legszebb vízihullája című novelláskötet tizenhét novellát tartalmaz a művész munkásságának különböző szakaszaiból. A gyűjtemény rendkívüli sokszínű, de mindben ott van az a szerzőtől már jól megszokott világ a tenger illatával, a párás meleggel, az ültetvényekkel. Mágiával, humorral és némi szomorúsággal megtöltött történetei kiszakítják az olvasót a mindennapi rutinból.

A mágikus realizmus nem mindenki számára emészthető, sőt! Még nekem, aki örömmel veszek el GGM írásaiban is akadnak időnként problémáim a szerző mondanivalójának megértésével. Mint általában minden novelláskötet, ez is kicsit hullámzó. Némelyik írás nagyon erős, képes volt beszippantani, de akadt néhány számomra gyengébb darab. 

Kiemelnék kettőt a kötetből. Az egyik egy bolondos legendának tűnik, a másik pedig egy szívszorító történet egy kegyetlen nagyszülőről. Az első a címadó novella, A világ legszebb vízihullája. A tengerparton áll egy falu, mely alig húsz kőudvaros deszkaházból állt. A parton játszó gyerekek találtak egy partra mosott hullát. Játszani kezdtek vele, betemették, kiásták, pakolták össze-vissza, de aztán híre ment és a felnőttek eljöttek a tetemért. 

Nem volt ez annyira ritka arrafelé, mert földek híján halottaikat a szurdokban a tengerbe hajították. Ez a vízihulla azonban más volt. Nagyobb volt mint egy átlagember, testét belepte a moszat és a sár, de formája alapján embernek gondolták. Míg a férfiak a szomszéd falvakban igyekeztek kideríteni ki lehetett ő, a nők, az asszonyok megmosdatták és ruhát varrtak a kosz alól előbukkanó különös szépségű férfinak. Lesz is felfordulás a felbukkanó idegen holttest miatt, de végül ő lesz az, aki arra sarkallja az itt élőket, hogy tegyék szebbé, élhetőbbé a Karib-tenger szurdokàt.

el_ahogado_mas_hermoso_del_mundo.jpeg

A másik nem más, mint a Hihetetlen és szomorú történet az ártatlan Eréndiráról és lelketlen nagyanyjáról című történet. A tizenegy éves kislány “jókora fehér bálna” látszatát keltő nagyanyját fürdette a márványkádban, majd órákat töltött azzal, hogy megfésülje, kisminkelje és végül magára hagyja zenehallgatás közben a kertben. Amíg a nagyi pihent, a lány folytatta a házimunkát, mi pedig megismerjük a senki földjén az egyenlítői sivatagban elő család történetének egy-egy szeletét. A kislány egész nap dolgozott, takarított, főzött, olyannyira elfáradt, hogy alvajárva szolgálta fel a vacsorát is. Már úgy megszokta ezt az embertelen rabszolgalétet, hogy munka közben is képes volt aludni.

"Azon az estén kevéssel hat óra után Eréndira éppen a nagyanyját fésülte, amikor ismét feltámadt balsorsának szele."

Ám pechjére miután ő kidőlt, a vihar felborította a gyertyát, a függönyök lángra kaptak és a ház nagy része leégett. Az öreglány pedig úgy döntött, egy tiszta, szűzlány sokat érhet a piacon, s Eréndirának így lehetősége lesz törleszteni a kárt, amit okozott. Sajnos ezzel a rémtettel még nem ért véget a kislány szenvedése. A nagyi addig kényszeríti prostitúcióra, amíg a ház újjáépítését nem fedezi. Hónapokon keresztül vándorolnak és a férfiak csak jönnek és jönnek. Én pedig olvasóként azért szurkoltam, hogy a végén bűnhődjön meg ez a rohadék azért, amit a kislánnyal művelt.

Eréndira beletörődött sorsába, de aztán találkozik egy csempész fiával, aki fülig beleszeret a szép leányzóba egyetlen átszeretkezett éjszaka után.  Aztán jön a felfordulás mindenfelől. Misszionáriusok érkeznek, akik ki akarják menteni a lányt, s a srác is meg akarja szöktetni, de végül újra a nagyanyja karmai között találja magát, ráadásul ezúttal már láncra verve, férfiak örömszerzőjeként. Jut egy kis mágia is a történetbe, s végül egy érdekes csavarral, amolyan zűrös happy end lesz a sztori vége.

A történetek mást és mást hangsúlyoznak, akadnak átlagemberek is, de olyan is, akik bármilyen babonában, csodában képesek hinni. Akadnak vicces, teljesen nonszensz történetek, de korrupt és szomorú sztorik is. Egy dolog azonban mindben jelen van: mindegyik elgondolkodtatja az olvasót. Némelyek mérhetetlenül távol állnak az általunk ismert civilizált világtól, de sokszor a mágikus világ ellenére is látjuk a hétköznapi embert. Gabriel García Márquezt lehet nagyon szeretni és menekülni előle, de kipróbálni mindenképp érdemes. A műfaj és a szerző kedvelői biztosan ebben a kötetben is találnak kedvükre való novellát.

139493572.jpegKöszönet a Magvető Kiadónak ezért a kiváló kötetért, melyet a borítóképekre kattintva kedvezményes áron megvásárolhattok a kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

És, ha még több Márquezre vágysz, kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes