A népirtás és az emberiesség elleni bűntett fogalmának eredetéről

Könyvajánló - Philippe Sands: Kelet-nyugati ​utca

"A Kelet-nyugati utca felejthetetlen keveréke az emlékiratnak és a történelmi detektívregénynek, elmélkedés arról, milyen sérüléseket okoz az emlékezet, a bűn és a bűntudat generációk egész során át."

Philippe Sands nemzetközi jogász munkaügyben utazott Ukrajnába, Lvivbe évekkel ezelőtt. Úgy döntött felkutatja családja történetét, mely végig a nemzetközi jog bölcsőjéhez vezeti: a nürnbergi perig. Rengeteg kutatómunkát végzett, beutazta fél világot, közben pedig sok-sok emberrel beszélt, hogy minél több információt gyűjthessen, ezáltal ez egy olyan non-fiction regényt írhasson, amelyben a lehető legrészletesebb képet ad szereplői útjáról.

Kelet-nyugati utca központjában a nürnbergi per áll, de közel sem csupán ennyiről szól a kötet. A regényben négy főszereplő életén keresztül ismerjük meg a "népirtás és az emberiesség elleni bűntett fogalmának eredetét". Mind a négy szereplő kötődik Lviv városához, három jogász, egyikük, aki az imént említett fogalom két megalkotója, Raphael Lemkin és Hersch Lauterpacht, valamint Hans Frank, aki Hitler jogtanácsosa volt és a negyedik szereplő, aki kutatásra késztette a szerzőt: Leon Buchholz, Sands nagyapja. A regény során kiderül, hogy bár ők sosem találkoztak, négyük életén keresztül megismerjük az emberiség egyik legszörnyűbb időszakát.

Philippe Sands nagyapja, Leo Buchholz családjával, 1913

Nagyapja történetén keresztül ismerjük meg a szerző családjának háború előtti életét és, hogy mi történt az akkor Lengyelország részét képező Lviv városával, amikor a megszállt lengyel területek főkormányzója főhadiszállássá tette a környéket. Hans Frank nevét biztos mindenki hallotta már, akit kicsit is foglalkoztat a második világháború. Ő volt Hitler jogtanácsosa és az egyik legkegyetlenebb, legvéreskezűbb náci tisztviselőként írta be nevét a történelemkönyvekbe.

Akkoriban még nem léteztek azok a fogalmak, hogy népirtás és emberiesség elleni bűntett, de aztán elérkeztünk 1946-hoz, amikor az emberiség történetében először egy állam vezetői a bíróság elé állva olyan vádakkal néznek szembe, melyeket két kiváló jogász, Lemkin és Lauterpacht történetén keresztül ismerhetünk meg. Ez a két vádpont alapján elemzi a szerző az elkövetett bűncselekményeket. Megtudjuk, miként zajlott per, milyen kapcsolatban állt ez a két férfi az ügyészekkel, hogyan tudtak hatni az események sodrására.

Számomra természetes (sajnos) ez a két fogalom és olyan hihetetlen, hogy akkor még nem léteztek. Minden alkalommal, ha a témában olvasok teljesen érthetetlen számomra, hogyan engedhették ezt megtörténni. A gyűlöletkeltés bármi iránt, ami kicsit is eltér a többségtől. Hátrányos megkülönböztetés vallás, rassz, nemi identitás, fogyatékosság alapján. Ez a gondolkodásmód mérhetetlen tragédiához vezetett és sajnos nem tanult belőle az emberiség, mert ezek ma is aktívan jelen vannak a hétköznapokban.

Történelmi jelentőségű ennek a két jogásznak a munkája. Adott volt egy brutális, embertelen háború számos vezetővel az élén, akik felháborító okból emberek millióit kínozták és gyilkolták halomra. Ők ketten megalkottak egy fegyvert a jog számára. Alapvetően a két fogalom születése körül mozognak az események, de ezzel a nürnbergi pert is láthatjuk. Hatalmas nyilvánosságot kapott az ügy, a világ minden tájáról ott voltak a sajtó képviselői. Az emberek követelték a megtorlást, amihez szükség volt új jogi fogalmak alkotására, de a nemzeti szuverenitás védelmét is szem előtt kellett tartani.

1703.jpgHans Frank, napszemüvegben (felső sor, jobbról a negyedik) a nürnbergi peren, 1946 (Fotó:Eddie Worth/AP)

Ez volt az a pillanat a történelemben, amelynek köszönhetően létrejött a nemzetközi igazságszolgáltatás modern rendszere. Féltem kicsit, hogy a sok jogi elemzéssel a kötet szárazra és nehezen emészthetőre sikerült, de szerencsére nem ez történt. A szerző nagyon jól ír, a kötet végig olvasmányos, lebilincselő és érdekes mindaz, amit megtudunk a perről és az oda vezető útról, közben pedig tragédiákkal tarkított élettörténeteken keresztül még közelebb kerülünk a történelem legsötétebb korszakához.

Nagyon tetszett, hogy megismertük Lviv városát, annak történelmét, melyet a szerző arra használt, hogy összekösse négy szereplője életútját, akik mind valamilyen módon kötődtek ehhez a történelmi múltú városhoz. Kapunk egy komoly ízelítőt a nemzetközi jog fejlődésének jelentős állomásáról, közben pedig a szerző családjának titkokkal teli múltját és a 20. század legsötétebb éveit is megismerjük .

sandsp_kelet-nyugatiutca_72.jpgKöszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak!

A kötet elérhető a borítóra kattintva kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Fordította: Farkas Krisztina

Kövess minket Facebookon!

Auschwitzi bölcsődal

A Mengele-lány, aki túlélt négy haláltábort

Fekete föld

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes