Vámpírakadémia

Könyvajánló - Richelle Mead: Vámpírakadémia (Vámpírakadémia 1.)

"Már azelőtt éreztem a rettegését, hogy meghallottam volna a sikoltozását." - ezzel a mondattal indul Richelle Mead Vámpírakadémia című kötete. Mit gondoltok, érdemes tovább olvasni? :D 

fo_ke_p.jpg

Időnként a kiadók előszednek egy-egy régebbi sorozatot, amit jónak találnak és új köntösben, időnként új fordítással jelentetik meg. Na előbbi történt Richelle Mead Vámpírakadémia című sorozatával is. Apránként gyönyörű új borítóval érkeznek a sorozat részei. Amikor 15 éve megjelent magyarul a sorozat nyitókötete, a Vámpírakadémia nálam teljesen kimaradt. Őszintén szólva hajlamos voltam akkor még borítóról ítélni (tudom, rossz szokás, már majdnem teljesen le is szoktam róla, de azért még előfordul, hogy vásárlásra vagy épp az ellenkezőjére bír rá egy borítókép), és nekem nagyon nem jött be, vámpíros is volt, tiniknek, fiatal felnőtteknek szóló is, nem érdekelt.

Aztán most megjelent gyönyörűséges borítóval, nálam ez már pirospont, ehhez jött, hogy néhány barátom áradozott is, hogy mennyire jó ez a sorozat, aztán láttam, hogy az értékelések itthon és külföldön is 80-90% környékiek...hát üsse kavics, gyors írtam is az Agave Könyveknek, hogy ezt most nekem el kell olvasni. És jó hír: nem is bántam meg. Közel a negyvenhez is meg tudott fogni ez a kötet a végére. De lássuk miről is szól.

A kötet főhőse Rose, aki egy olyan világban él, ahol a vámpírok három vállfajával találkozhatunk. Először is vannak morák, akik halandó vámpírok. Ők született vámpírok, akik mágikus képességgel születnek. A négy elem egyikét képesek irányítani. Az ő védelmezőik, őrzőik a dampyrok, akik félig ember, félig vámpír testőrök, akik arra teszik fel az életüket, hogy a morákat megvédjék. És itt jön a kérdés: kitől kell őket védeni? A válasz pedig, hogy a harmadik csoporttól, a strigáktól, akik olyan halhatatlan vámpírok, akik egykor morák voltak, de a halhatatlanságért cserébe morákat ölnek, ezzel elveszítve mágikus képességüket.

Rose dampyr, aki Lissa, a mora hercegnő - aki ráadásul nemesi családjának utolsó sarja - barátnője. Mikor úgy érzi Rose, hogy Lissa veszélyben van megszökteti őt a Szent Vlagyimir Akadémiáról, ahol egyébként a mora gyerekeket, nemesi családok sarjait és dampyr testőreiket képzik. Út közben jó pár veszély elől kell menekülniük, ám két év szökés, bújkálás után elkapják őket és visszakerülnek az akadémiára.

Ezután kapunk egy jó adagot a vad, lázadó Rose-ból, megismerjük a depresszióval küzdő Lissát és az akadémia különféle csoportosulásait. Sok szempontból tipikus középiskola bulikkal, szerelmekkel, ellenségeskedéssel, pletykákkal. Persze akadnak olyan extrák, mint például a közelharc vagy épp az ezüstkaróval való gyilkolás oktatása. Így azért máris kicsit izgalmasabb az iskolai élet.

Nekem kicsit elnyújtott volt a hétköznapok, a külső- és belső harcok fejezeteken keresztüli nyújtása, a szerelmek alakulása vagy épp az acsarkodó pletykákon való rágódás, bár közben azért felbukkantak érdekes mellékszereplők, akikről jó volt megtudni ezt-azt. Arról nem beszélve, hogy egyre több izgalmas, érdekes dolog derül ki a vámpírokról, a szokásaikról, a mágiájukról, a történelmükről, amelyek miatt érdemes tovább olvasni a kicsit lassabb részek után is. Főleg, hogy a kötet végére rengeteg titok kerül napfényre (jó kifejezés egy vámpíros kötethez, bocsi :D) és jó kis akciódús, pörgös utolsó fejezeteket kapunk, ami bőven elég hozzá, hogy elővegyem a sorozat következő részét is.

Kíváncsi vagyok mit hozott ki ebből a sorozatból a szerző. Hat kötet, amiből három már kapható szép új borítóval és apránként érkezik a többi is. Nálam már a polcon vár a második és a harmadik kötet, érkezem majd azokkal is. Ráadásul Hollywood is látott benne fantáziát, 2014-ben még film is készült belőle, 2022-ben pedig sorozat. Aki szereti az olyan fantasy-t, ami lassú világ- és karakterépítéses, vámpíros, romantikus, barátsággal, cselszövéssel, akcióval fűszerezett, az nem fog csalódni ebben a kötetben.

9789634199731.jpgKöszönöm a lehetöséget az Agave Könyvek csapatának!

A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket a Facebookon is!

Hétköznapi szörnyetegek

A Kimondatlan Név

Molly Southbourne öröksége

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes