A Kreml mágusa

Könyvajánló - Giuliano da Empoli: A Kreml mágusa

A „Kreml mágusának” hívták. A titokzatos Vagyim Baranov színházi rendező, majd televíziós valóságshow-k producere volt, mielőtt a Cárnak nevezett Putyin szürke eminenciása lett. Miután lemondott politikai tanácsadói posztjáról, számos legenda terjedt róla, ám senki nem tudta megmondani, mi az igaz, és mi a hamis ezekben. Mígnem egy éjszaka elmondta történetét e könyv elbeszélőjének…



A Kreml mágusa az orosz hatalom központjába vezeti el az olvasót, ahol az udvaroncok és az oligarchák állandó háborút vívnak egymással. Vagyim, a rezsim fő spin doctora az egész országot politikai színházzá változtatja, ahol egyetlen valóság létezik: a Cár kívánságainak végrehajtása. De Vagyim nem csupán egy újabb nagyravágyó szereplő a többiek mellett Putyin környezetében; miután belesodródott annak a rendszernek a legsötétebb machinációiba, amelynek kiépítésében ő maga fontos szerepet játszott, ez a farkasok közé tévedt költő mindent megtesz azért, hogy kiléphessen belőle.

A Kreml mágusa a csecsen háborútól a szocsi téli olimpián keresztül az ukrajnai válságig a mai Oroszország regénye, amely a Putyin-korszak kulisszatitkainak feltárása mellett a hatalom természetéről szóló reflexiókkal is lebilincseli az olvasót.

Zseniális, magával ragadó regény, amely a közelmúlt és napjaink ismerős politikai machinációit meséli el korunk legszemfényvesztőbb vezetőjének, Putyinnak az Oroszországáról. 

A főszereplő egy ügyes machinátor, sikeres tévéműsorok és produkciók agytrösztje, aki valahogyan a magas politikába csöppen, dolga pedig az, hogy a legjobban működő színházat hozzá létre az ország vezetésében, aminek nyomán aztán fokról fokra épülhet le minden egyes demokratikus intézmény, vagy ezeket csírájában fojthatják el a minél szélesebb körű ellenőrzés és teljhatalom érdekében. A fejezetek mindegyike más-más szakaszát mutatja be az orosz "fejlődésnek", így láthatjuk, hogyan lett a szinte ismeretlen KGB-sből az ország első számú vezetője és atyaúristene, hogyan bontották le a szabadságot épp csak megízlelő sajtót, hogyan fordítottak minden lehetséges forrást arra, hogy minél szélesebb körben terjesszék a propagandát, hogyan folytattak pszichológiai hadviselést főként az európai vezetőkkel szemben, hogyan próbáltak minél nagyobb befolyásra szert tenni az álhíreket terjesztő trollfarmok segítségével a külföldi állampolgárok körében, hogy jött létre a hírhedt Wagner-csoport és mi történt 2014-ben és azóta Ukrajnában. 


Giuliano da Empoli

A lehető legérthetőbb, legtisztább módon mutatja be a svájci szerző a hatalom természetét és annak a jellemre tett torzító hatását - tudtátok, hogy a legkisebb hatalom már néhány hónap után jelentősen torzítja a személyiséget? Nem véletlen, hogy az ókorban a dictatorokat csak maximum 6 hónapra választották meg. Bár ez a könyv regény, regényes formában, egy kitalált, központi szereplőn keresztül, de mégis a közelmúlt és a ma valós Oroszországát és a hatalmi machinációit mutatja be.

Úgy mutatja be a keleti és a nyugati társadalom közti különbségeket, hogy reális, valós és objektív képet ad a "nagy orosz medvéről", akiről azért kiderül, hogy mégsem olyan nagyon erős, mert az elmúlt évtizedekben az oligarchák a hadsereget is szétlopták. A Kreml mágusa a Kreml valós működését, a poltikai színjáték és machináció mögötti valós akaratot is tökéletesen az olvasó elé vetíti.

Giuliano da Empoli esszéíró és politikai tanácsadó. Előző könyvét, a politikai propaganda új mestereinek szentelt A káosz mérnökeit 12 nyelvre fordították le. A Kreml mágusa az első regénye, melyet Pataki Pál fordításában a Park Kiadó hozta el nekünk. 

Köszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak!

A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes