Az utolsó ördög

Gyilkosságok, kaland, humor - de a sírva röhögős fajtából -, a Csütörtöki Nyomozóklubban résztvevő négy idős, valószínűtlen barát újra alkot, miközben saját öregedésükkel is szembe kell nézzenek, és a vérre menő megoldások mellett el kell fogadniuk, hogy mindenki másképpen távozik az életből: ki önként, ki más keze által. Az elsőt tiszteletben kell tartani, a másikat ki kell nyomozni. Egyszerre briliáns, megható, rafinált, emberséges és bölcs. 


Könyvajánló
Richard Osman
Fordító: Orosz Anna

Az utolsó ördög

A Csütörtöki Nyomozóklub tagjai - egy volt ápolónő, egy volt kém, egy volt szakszervezetis és egy időnként még mindig praktizáló pszichiáter - újabb kalandokra indul, mert emberölés áldozata lett egy kedves ismerősük, Kuldesh Sharma, a régiségkereskedő. Hamar rájönnek, hogy a nyolcvanas fickó a boltjában nemcsak antik holmik kereskedelmével foglalkozott, hanem időnként hagyta, hogy az alvilág bizonyos elemei csomagküldési letétraktárként hasznosítsa üres polcait. Ebből támad a bonyodalom, mert... nos, ezt a "mert"-tet kell kiderítenie a négy idős nyomozónak, ahol kalandokban, sajátos humorban és eszmefuttatásokban nincs hiány. Közben érkezik egy új lakó is a luxus idősotthonba, akit - isten se tudja, miért - szimpatikusnak találnak, és megpróbálják integrálni kis csapatukba.

Egy kicsit melankólikusabbra sikerült ez a rész a többihez képest, ami az egyik témája kibontása miatt érthető is, ugyanakkor még mindig meghökkentést okoz sorozatos beköpéseivel, ahol az olvasó a hasát fogva röhögcsél, hogy ezt nem hiszem el. Végül is, ki gondolná, hogy egy öregotthon - jó, luxus öregotthon, de akkor is - olyasmiket rejthet, mint gyémánt egy teáskannában, vagy heroin a mikrohullámú sütőben? Senki, nem igaz? Vagy hogy léteznek emberek, akik olyan természetességgel hamisítják Picasso aláírását, mint ahogy mások aláírnak egy szerződést? Vagy egy hivatásos rendőrnyomozó folyton verseng az idősekből álló kommandóval, akik sajátos eszközeikkel küzdenek a bűn ellen (a bűn szót sajátosan értve), és bármikor tűzharcba keveredhetnek mondjuk egy kihunyt vulkánban, mert miért ne?

Mitch szívesebben társalogna Lucával. Jobb szeretne egy törött biliárddákó ütései elől kitérni egy föld alatti hangárban. Azzal tudja, hányadán álljon. Tisztában van a szabályokkal. De itt, az éjszaka közepén, egy kényelmes karosszékben, jóféle whiskyt iszogatva négy nyugdíjassal?

Semmi kétség, Mitch a komfortzónáján kívül van.

Pedig olyan egyszerű volt a terve. Halálra rémiszti ezt a Ron Ritchie-t, aztán addig kínozza, amíg az öreg el nem árulja neki, hol a heroin. Csakhogy a dolgok nem így alakultak. A pisztolyos nő tűnik a bandavezérnek. Elizabethnek hívják. A pisztoly nem ijeszti meg Mitchet, de a nő igen. Az évek során már látta ezt a tekintetet pár ember arcán. A nagy részük halott, a többiek börtönben csücsülnek vagy a magas kerítéssel körülvett spanyolországi villáikban.
Tehát meghökkentő ötletekben nincs hiány. Gyilkosságok, kaland, humor - de a sírva röhögős fajtából -, a Csütörtöki Nyomozókluban résztvevő négy idős, valószínűtlen barát újra alkot, miközben saját öregedésükkel is szembe kell nézzenek, és a vérre menő megoldások mellett el kell fogadniuk, hogy mindenki másképpen távozik az életből: ki önként, ki más keze által. Az elsőt tiszteletben kell tartani, a másikat ki kell nyomozni. Egyszerre briliáns, megható, rafinált, emberséges és bölcs.

Coopers Chase étterme sok mindent látott már az elmúlt években. ... Olyasféle összejövetelt azonban, mint ami jelenleg zajlik a télikert privát asztalánál, az étterem még soha nem látott. Anglia legszorgosabb drogdílerei közül ketten, egy multimilliomos régiségkereskedő és az ő óriás termetű kanadai férje, egy archeológus professzor a Kenti Egyetemről, egy sűrűn tetovált lengyel kivitelező ülnek az asztal körül, az asztalfőnél pedig a büszke házigazdák: egy volt ápolónő, egy volt kém, egy volt szakszervezetis és egy időnként még mindig praktizáló pszichiáter.

Míg az első három rész a szerző akarata szerint akciódúsabb volt, ahol a karakterek kihegyezve járták táncukat, ez a rész lágyabb, líraibb az egyik szál mondanivalójából fakadóan - de ez semmit nem von le a kötet sikeréből, sőt, inkább hozzáad valamit, tanít valamit a kötetet kézben tartójának, az idősebbet tartásra inti, a fiatalabbnak meg AHA élményt okoz. Osmann nem tűri a kliséket, egy nyomozás közben is képes mélységekkel és lehetetlen helyzetekkel meglepni olvasóit, akik tátott szájjal merednek a lapokra, hogy nebassz... (Tényleg.) (Én is - pedig ez nagy szó.)

Szerintem olvassátok!

A kötet előző részeiről itt lehet olvasni:

A csütörtöki nyomozóklub - Itt mindenkinek megvan a maga története - Kultúrpara (kulturpara.hu)

A járókeret slankít - Kultúrpara (kulturpara.hu)

Az eltévedt golyó - Kultúrpara (kulturpara.hu)

Fülszöveg

Karácsony napján veszélyes szállítmány érkezik Angliába, és amikor köddé válik, a csütörtöki nyomozóklub sokkoló hírt kap: valaki megölte egy barátjukat.

A banda a gyilkos nyomába ered. Műkincshamisítók, internetes csalók és drogdílerek keresztezik útjukat, ráadásul a halottak száma is egyre nő, de az eltűnt csomagnak továbbra is hűlt helye.

Vészesen fogy az idő, egy gyilkos tart Coopers Chase felé, a csütörtöki nyomozóklubnak pedig fel kell tennie a kérdést: végül mégiscsak kifogytak a szerencséből?

És vajon ki lesz az, aki utoljára marad?

Richard Osman író, producer és televíziós műsorvezető. Az első három regénye, A csütörtöki nyomozóklub, A férfi, aki kétszer halt meg és Az eltévedt golyó világszerte több millió példányban kelt el, és több könyveladási rekordot is megdöntött. Az utolsó ördög a negyedik könyve. Osman jelenleg Londonban él feleségével, Ingriddel és macskájukkal, Liesllel.

Köszönöm a lehetőséget az Agave Könyveknek!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Puha és keménytáblás kivitelben is választhatók!
Kövess minket Facebookon is!
Termékadatok
Cím: Az utolsó ördög
Szerző: Richard Osman
Fordító: Orosz Anna
Kiadó: Agave Könyvek
Sorozat: A csütörtöki nyomozóklub
Oldalak száma: 368
Megjelenés: 2023. november 03.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635982080
Méret: 208 mm x 147 mm x 28 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes