Két jó kis Philip K. Dick kötet a karácsonyfa alá!

Könyvajánló - Philip K. Dick: Kamu Rt. / A tökéletes fegyver

Egyre közelebb a karácsony és sokan szívesen ajándékoznak könyvet. Jöjjön most két tipp a sci-fi műfajt kedvelőknek a legendás szerző, Philip K. Dick életműsorozatából.

Philip K. Dick a sokadik regénye után sem tud csalódást okozni. Könyvei azoknak is kiválóak, akik még csak ismerkednek a sci-fi világával és azoknak is, aki évek óta a műfaj kedvelői között vannak. Minden sztorija képes beszippantani az olvasót. Olyan világokba visz minket, ami akár a valóság is lehetne. Görbe tükrök, társadalmi szatírák, izgalmas világok, különös karakterek, kissé elvont víziók a jövőről. S bár több évtizedes történetek, a mai napig nagyon is aktuális mondanivalójuk van.

9789635980635.jpgEzúttal két regényt is hoztam nektek. Elsőként jöjjön a Kamu Rt., amely a szerző egyik utolsó műve. A társadalmi, politikai helyzet ezúttal is fontos szerepet játszik a szerző által megálmodott világban, amikor is a túlnépesedés már olyan katasztrófával fenyeget, hogy muszáj villámgyorsan valami jó megoldást eszközölni.

Ez a kötet szerintem rendkívül megosztó. Talán még kicsit elvontabb, elborultabb és betegebb, mint amit megszoktunk a szerzőtől. Ráadásul még abban sem vagyok biztos, hogy sikerült teljes egészében megértenem a művet. Adott egy bolygó, Bálnaszáj. Baromi jó marketinggel adják el a népnek, hogy ott mennyire szép és jó és boldog élet vár azokra, akik vállalják, hogy teleport segítségével odaköltöznek.

Egyetlen bökkenő: az út egyirányú. Ha egyszer odakerültél, már nincs visszaút. A történet főhőse, Rachmael ben Applebaum észreveszi, hogy valami nem stimmel a fotókkal, amikkel azt igyekeznek bemutatni, hogy a bolygó telepesei mennyire boldog életet élnek. Azt gondolja, hogy a felvételek egy része hamisítvány, hogy a vezetők elhitessék az emberekkel, hogy menjenek, mert ott majd szuper lesz nekik. Emberünk ezután kissé elborult vállalkozásba kezd: elindul űrhajóval egy közel két évtizedes útra, hogy megnézze mi is történik ott valójában. 

Drogok, hallucinációk, paranoia, párhuzamos idősíkok, időutazás lehetősége, diktatúra, valóság. Számos olyan téma, amely igen gyakran szerepel a szerző repertoárjában. Ezt a könyvet kifejezetten Philip K. Dick rajongóknak merem ajánlani, mert a szokásosnál is elvontabb, lehet, hogy egy kezdő Dick olvasónak beletörne a bicskája és talán elvenné a kedvét Dick ütősebb regényeitől.

philip_k_dick_a_tokeletes_fegyver_b1_cover.jpgA másik kötet, amiről mesélek ma nektek A tökéletes fegyver. Ez a kötet Transz címmel már egyszer megjelent nálunk, de ezúttal új fordításban érkezett az Agave Könyvek Dick életműsorozatában. Ebben a regényben a hidegháború még nem ért véget, Dick pedig tükröt mutat a nagyhatalmaknak a fegyverkezési verseny paródiájával.

A világ két részre szakadt és mindenkét oldal bármire hajlandó, hogy övék legyen a legjobb, a legerősebb, a legfenyegetőbb fegyver. A Nyugatból és a Tábor-Keletből álló világ, akik igyekeznek fenntartani a látszatot, hogy a nép nyugodt legyen, a vezetőik mindig mindent megtesznek, hogy megvédjék őket.

A valóságban azonban mindkét oldalnak van egy-egy tervezője, Lars Powderdry Nyugaton, Lilo Topcsev pedig a Tábor-Keleten. A látszat, hogy gyártják a komoly fegyvereket, de a valóság, hogy mindenféle, sokszor tökéletesen haszontalan tárgyat kreálnak a tervezők fegyverötleteiből.

A ciki akkor van, amikor ellenséges idegen műholdak jelennek meg az égen, ráadásul a világ mindkét pólusa felett. Aztán egyértelmű lesz, hogy bizony baj van, idegen megfigyelik a Földet, ami jelenleg védtelen. A két világ vezetői belátják, hogy nincs más választásuk, össze kell fogniuk, ha olyan fegyvert akarnak alkotni minél gyorsabban, amelyik képes megvédeni a világot.

Az amúgy drogoktól transz állapotban dolgozó két tervező most vakarja is rendesen a fejét, hogy miként kéne nekifogni egy tényleg hasznos és jól működő fegyvernek. Izzik köztük a levegő, ami bőven hoz komikus helyzetet és izgalmat, így nem csak az idegenek okozta fenyegetés hoz egy kis drámát és izgalmat a történetbe.

Nem a szerző legjobb írása, de hozta a szokásos lendületes, kissé bizarr, elrugaszkodott, elgondolkodtató, ma is nagyon aktuális sztorit. Szórakoztató, megdöbbentő fordulatokkal tarkított regény, amely egy jó kis csattanót tartogat a végére.

Köszönöm a lehetőséget az Agave Könyveknek!

A kötetek elérhetőek a borítóképekre kattintva kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Kövess minket Facebookon!

Philip K. Dick első regénye, az Űrlottó

Elektronikus álmok

Újabb hiánypótló kötet Philip K. Dick életműsorozatában

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes