Mély vízben

 Könyvajánló - Arne Dahl: Mély vízben (Berger & Blom 3.)

A ​svéd titkosszolgálat ügynöke, Molly Blom kómában fekszik. Támadójának meggyilkolásával a társát, Sam Bergert vádolják. A néhai rendőrnyomozó alkut köt a titkosszolgálattal, és miközben utasításra vár, a stockholmi szigetvilágban bujkál. A titkosszolgálat vezetője szerint ugyanis Berger az egyetlen Svédországban, aki a Stockholmot fenyegető terrortámadást megállíthatja. De hogy pontosan mit kell tennie, és hogyan keveredik az ügybe Molly exférje, valamint Sam tizenegy éves ikerfiai, az csak fájdalmas tapasztalatok árán derül ki számára is. Sam Berger mély vízben találja magát, és ebből talán még ő sem tud a felszínre törni…

A Valaki figyel és a Hajsza című regényekből megismert Berger–Blom-nyomozópáros veszélyes kalandjainak folytatását a szerző ismét sötét és lebilincselő thrillerben tálalja.




Arne Dahl nem csak a szereplőit dobta mély vízbe ebben a kötetben, hanem az olvasókat is: a történet visszanyúlik egész a kezdetekhez, sőt, még azelőttre is, és más megvilágításba helyez több korábbi eseményt, szereplőt is.

Az állapotos Molly kórházban van, kómába esett, miután elbántak vele. De az akciót nem élték túl a támadók sem, a gyilkossággal pedig Sam Bergert, az egykori rendőrt vádolják. Berger most egész Svédország közellensége, ám a titkolszolgálat vezetője pontosan tudja, hol van Berger, és az ő segítségével lapul meg "fű alatt": meggyőződése ugyanis, hogy egy sosem látott terrorhullám fogja elérni Stockholmot, amit egyedül Sam állíthat meg. Ám a részletek előtte sem tiszták...

Az intuíció nem más, mint a tapasztalat sűrítménye…


 


Brutális, de nem túl véres gyilkosságok és már-már irodalmi igényű szöveg jellemzi ezt a pörgős, pezsgő, lendületes kötetet, ami egyúttal gyönyörű leírásokkal operál. Arne Dahl már az első kötettel kedvenccé vált, és most sem okozott csalódást.

Erősen javasolt a három kötetet megjelenési sorrendben olvasni, ugyanis nem csak szorosan egymásra épülnek, hanem vissza is utalnak az előzményekre, sokkal kevésbé epizodikus történet, mint a legtöbb krimisorozat. És itt most bevallom: nekem a második rész egyelőre kimaradt. Tavaly karácsonyra kaptam meg ajándékba, és azóta sem került sorra, nincs időm "saját" könyveket olvasni :) De ezután a kötet után muszáj előrébb vennem, mert amit megtudtam ebből... tudni akarom a második kötet eseményeit is, na! 

Most már egyértelmű, hogy Dahl a kedvenc szerzők között landolt, irodalmi igényű szövege, szövevényes szálai, a múlt és a jelen ötletes egymásra hatása, a szereplők bevezetése a történetbe és a köztük lévő kapcsolatok bemutatása nagyon jól megy neki, és egy percig nem unalmas a könyv, sőt, nagyon jól kelti a feszültséget és a várakozást.

Az első kötetről itt olvashattok: Valaki figyel...

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.






Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes