A történetsütödés

Kisiklott életek és egy pékség, aki hivatásából kiforgatott balerinát vesz oda pékinasnak - hogy ebből mi lesz?! "A történet körbeölel, mint egy meleg takaró. Megérint, miközben szórakoztat, sőt hosszú távon inspirál." 


Könyvajánló
Carsten Henn
A történetsütödés

A kenyérbe nem csak a szeretet lehet belesütni, hanem a többi emberi érzelmet is. Hogy ez jó, nem jó...? 

Sofie komolyan megsérült prímabalerina, aki úgy érzi, kitoltak vele, és felgyógyulása esetén sem számítanak a művészetére, sőt, az intendáns rövid úton szabadulni igyekszik tőle, utódja azonnali kinevezésével. Sofie magába roskadva mosolyog - hiszen egy táncos akkor is tud mosolyogni, ha teste jajong. A mosoly csak bizonyos izmok megfeszítése, nem életérzés. Jól van ez így? Ahogy a premier közepéről, a nézők elítélő, felháborodott ciccegése közben kimenekül a nézőtérről, döbbenten veszi észre, hogy Florian (a rendező és egyben a férje is) nem tartott vele. Ezzel a nem várt mulasztással véglegesen megromlottnak érzi házasságát, ahogy azt is konstatálja, hogy már soha többé nem fog táncolni.

A külvilág felé nem történt más, mint egy vérig sértett, kiöregedett balerina bőgve elcsörtetett egy balettpremierről. Fel lehet-e ebből állni és hogyan? Johannes Pape és Fia Pékségnek sosem volt még ennél nagyobb kihívása. De miért pont egy péknek lesz köze a baletthez?!

A tanulság: amit csinálsz, teljes szívvel csináld! Érezd magadénak, ne legyen ennél fontosabb semmi sem. Alázat, önreflexió, sértődöttségek félredobása, világos beszéd és döntés szükségeltetik a fentiekhez. Hogy a levitézlett balerina kényszermegoldásból hogyan lesz virtigli pék? Ehhez el kell olvasnod a művet. Sokan mondhatják, hogy egy nagyon híres művész nem alacsonyodhat le kétkezi munkához - pedig dehogynem! A covid megmutatta, van az úgy, hogy nincs más értelmes választás, csak a fizikai munka. Az asszony férje, Florian, tehetetlenül nézi felesége vergődését, sodródását, keserűségét: képtelen segíteni rajta, mert Sofie nem fogadja el tőle a megoldásra vonatkozó javaslatokat.

Bizony, léteznek olyan élethelyzetek, ahol csak idegenek segíthetnek. Sofie egy listán olyan pékre bökött rá, hogy ne veszítse el munkanélküli segélyét, aki szívvel-lélekkel süt, törzsvendégeinek külön dalokat énekel gyúrás közben, amelyek aztán egyedi, csak az adott vásárlónak jelent pluszt a péksütemény fogyasztása közben. Egy ennyire elkötelezett emberhez odakerülni muszájból, legfeljebb 3 napot dolgozok nála attitűddel istencsapása. Mindenkinek megvan a maga traumája, a Dél-Olaszországból, Calabriából származó, olasz gyökereit őrző Giacomo Botura péknek ugyanúgy, mint a szerencsétlenül járt, hivatásából kiforgatott balerinának is. Van, amikor semmit nem lehet pontosan ugyanúgy folytatni, mint azelőtt, és hőseink ilyen válaszúton állnak.

Ha felforgatnak mindent maguk körül, jól lesznek? Elsa, a zsémbes elárusító, Mott, az éltes tacskódáma, Anouk, a cserfes kislány, éles reflektorfény egy színpadon és súlyos titkok a múltban. Mihez kezdenek majd velük? Csodákat tehet-e a törődés és a félreértések magyarázata? Hozzá lehet-e szokni a jó élet hozzávalóihoz, önmagunk elfogadásán keresztül?

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

A ​könyvsétáltató szerzőjének szívmelengető, érzékeny, csodálatos nyelvezetű új regénye

Carsten Henn A történetsütödés lapjain önmagunk elfogadásáról, a jó élet hozzávalóiról ír – és a kenyérsütés művészetéről.
A kenyérsütés majdhogynem tánc. A tésztát ritmusosan gyúrják, a kéz forgatásától, a csípő lendületétől lesz sima. Sofie, a volt balerina lenyűgözve figyeli Giacomót, az olasz péket munka közben. Holott az volt a szándéka, hogy a kisegítői állást a falusi sütödében felmondja, amint teheti. Egész élete kisiklott, mikor tánckarrierjének vége szakadt. Kicsoda ő, ha nem táncolhat? Ki fogja szeretni, ha többé nem tündököl a színpadon? Csakhogy Sofie a kis sütödében messze többet talál puszta elfoglaltságnál: egy egyszerű ember bölcsességét, az apró dolgokban rejlő boldogságot és a bátorságot a változtatáshoz. Meddig táncolhatunk még, miután elhallgatott a zene? – kérdezi magától Sofie a könyv elején, és a végére már tudja a választ.
A történetsütödés körbeölel, mint egy meleg takaró. Megérint, miközben szórakoztat, sőt hosszú távon inspirál.


Carsten Sebastian Henn 1973-ban született Kölnben, író, borújságíró, étteremkritikus, a Vinum borászati magazin főszerkesztője. Amikor nem a szőlőskertet műveli, a főzés iránti szenvedélyének él vagy új kulináris élvezetek után kutat, gasztrokrimiket ír, esetleg egyéb műfajokkal kísérletezik. A könyvsétáltató című regénye 2020 óta uralja a német siker listákat.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Animus Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: A történetsütödés
Szerző: Carsten Henn

Fordító: N. Kiss Zsuzsa

Kiadó: Animus Könyvek
Oldalak száma: 216
Megjelenés: 2023. május 08.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789636142308
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes