Két bájos és titkokkal átszőtt lányregény

Könyvajánló - Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!

''Mindenkinek, aki kedveli Lucy Maud Montgomery és Jane Austen írásait. Valamint az ő lányaiknak, anyukáiknak. Megnevettető, bájos és titkokkal átszőtt - mindent tud, amit egy lányregénynek tudnia kell, sőt annál is többet."

Egyre közeledik az év vége és sokan már javában gyűjtögetik az ajándékokat. Mutatok most egy szuper könyvet, amivel érdemes meglepni a család, a baráti kör 12-16 éves tagjait. A Manó Könyvek jóvoltából gyönyörű borítóval jelent meg Jean Webster két remek sztorija egy kötetben, a Nyakigláb ​Apó és a Kedves Ellenségem! című regények.

Nagyon klassz levélregény mindkettő, amelyek, bár több mint száz éve íródtak, a mai gyerekeknek is segítő kezet tudnak nyújtani, miközben a felcseperedés útján lépdelnek előre. A Nyakigláb Apó főszereplője Judy, aki árvaházban nevelkedett. Az 1900-as években az árvákra nem várt sok jó, de Judy-t egy titokzatos mentor anyagilag és erkölcsileg is támogatja, hogy tanuljon, vigye valamire az életben. A támogatáshoz csupán két feltételt szab: nem árulja el ki ő és Judy-nak időről időre be kell számolnia a mindennapjairól, hogy miként halad a tanulmányaival, hova tart az élete.

Judy elnevezi a patrónusát Nyakigláb Apónak és a kötetben a tizenhét éves lány levelein keresztül kísérhetjük őt a felnőttéválás útján. Szinte mindenről ír, amivel a mai gyerekek is találkoznak: a tanulás könnyű, vidám és nehéz pillanatairól, barátságokról, első szerelmekről, szabályokról, normákról, bálokról. Láthatjuk miként használja ki ezt a különleges és hatalmas ajándékot, amit Nyakigláb Apó biztosít számára.

Judy-nak nagyon jó stílusa van. Vidám, derűs, kissé naív, időnként csapong és a szarkazmus sem áll távol tőle. Szerethető fiatal hölgy, aki jó úton halad, hogy csodálatos ember váljon belőle. Nyarait pedig egy tanyán tölti, ahol a vidéki élettel is boldogul, közben pedig álmodozik és igyekszik mindent megtenni azért, hogy egyszer nagy írónővé váljon.

Leveleiben megismerünk más lakókat is az árvaházból és a második történetben, a Kedves Ellenségem! című regényben egy másik fiatal lány szemszögéből láthatjuk az árvaházat és Judy-t is. Ebben a regényben Sallie McBride válik a levelek írójává. Korábban évekig követtük Judy-t és most azt láthatjuk, amikor Sallie-t arra kéri, hogy vezesse az árvaházat, ahol ő felnőtt. Ezen a helyen több mint száz árva vár arra, hogy valaki támogató kezet nyújtson és vigyázzon rájuk. 

Sallie alig tud valamit a gyerekekről, de azt gondolja, hogy ez egy rövidtávú projekt lesz számára, ezért elvállalja az igazgatói pozíciót. Nem tudta mibe sétál bele: ellenséges, morcos orvos az árvaházban, problémás gyerekek és az árvaházi bizottság is megnehezíti rendesen a dolgát.

A leveleket többségében Judy-nak címzi, de azért akad pár levél a "jódoktornak" is. Utóbbiból ered a regény címe is. Teljesen más hangulata volt ennek a sztorinak. Az elején Sallie sokszor nem tudja mit csináljon, hogy csinálja, de látjuk, ahogy a kétségbeesett fiatal nő egyre magabiztosabbá válik. Határozott nő lesz belőle, aki korszakalkotó ötleteivel igyekszik jobbá tenni a gyerekek életét és igazi anyagtigrissé válik köztük.

Időnként a szálak összeérnek, így Judy-ról is hallunk, ami kifejezetten tetszett, bár szerintem az első sztori erősebbre sikerült, vagy legalábbis én jobban élveztem. Szerettem mindkét szereplőt és a regények hangulatát. Szórakoztató, lebilincselő kalandos életutak. Ez a könyv tökéletes ajándék a téli ünnepek alkalmával olvasni szerető fiataloknak. Inspiráló, szívet melengető történetek.

3395155.jpgKöszönjük, Manó Könyvek!

A kötetet a borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Szívhez szóló történet a felnőtté válásról az első világháború árnyékában

Megható történet egy 12 éves lányról és egy ódon ház titkairól

Egy kalandos meseregény Varázsföldéről

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes