Egy torony vasból és szerelemből

Könyvajánló - Nicolas d'Estienne d'Orves: Eiffel

1886-ban egy lelkes, innovatív mérnök őrült vállalkozásával bolygatja meg az unalmas hétköznapokat a francia fővárosban. A világkiállításra egy föld alatti vasútvonalat tervez, ám felbukkanó első szerelmének emléke arra sarkallja, hogy vegye az irányt inkább az ég felé...

Gustave Eiffel nevét a világon mindenhol ismerik, ráadásul számos kötetben olvashattunk már a kiváló, lenyűgöző, elismert építőmérnök életét, de Nicolas d'Estienne d'Orves Eiffel című regényében egy elsöprő szerelmi történetet kap háttérül a világhírű Eiffel-torony születése. Ráadásul a kötet olvasmányos, könnyen besszippantja az embert és kicsit más oldaláról ismerteti meg az olvasóval Párizs szimbólumát.

A történet valóságon alapul, de csupán Eiffel életének egy fontos, de viszonylag rövid szeletét mutatja meg nekünk. Kapunk apró részleteket a családjáról, a gyerekkoráról, a munkájáról mielőtt eljutunk az 1889-es világkiállításig. A szerző érzékletes, látványos képet mutat a századvégi Párizsról.

Még ifjú és bohó volt, amikor '59-ben megismerte Adrienne Bourgès-t és bizony ez szerelem volt első látásra. Sajnos akkoriban nem volt annyira könnyű dolguk, mint manapság, a társadalmi különbségek, a szülői akarat elválasztja őket egymástól. Egy első szerelem, pláne, ha ilyen hevesen, nagy lánggal lobban fel, örökre nyomot hagy. A torony "A" betűt formázó alakja sem véletlen. Évtizedek teltek el, de az újralátás olyan emlékeket idézett Eiffelben, amiknek úgy érezte tökéletes emléket állítana az eget súroló monumentális torony.

Persze egy ilyen különleges építményt nem könnyű megalkotni. Több építészeti újdonság, komoly kihívások szakmailag és ezt csak tovább bonyolítják a politikai játszmázások, a tüntetések, a petíciók, melyek mind a torony ellen tiltakoztak, pedig akkor még az volt a terv, hogy csupán 20 évig fog ez a monstrum a város fölé magasodni. 

A sok nehézség, megpróbáltatás mégsem volt képes elrettenteni az elhivatott, szenvedélyes Eiffelt, még akkor sem, amikor a szerelmi életében is fokozódott a dráma. Egy kiváló, olvasmányos, valóságon alapuló romantikus történet egy építészeti legendával a főszerepben.

Ha valaki szeretné ezt filmen is látni akkor irány az HBO MAX, ahol elérhető az Eiffel című film, amely alapján a kötet készült.

3176934.jpgA kötetet a General Press Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Rendhagyó szabályok ingázáshoz

A Brontë nővérek nyomoznak 2.

A halál színre lép

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes