Agatha ​Christie, a krimi koronázatlan királynője

Könyvajánló - Lucy Worsley: Agatha ​Christie - Egy sejtelmes nő

Egy lenyűgöző, olvasmányos írás egy páratlan, korát megelőző, modern nő életútjáról.

A múlt század egyik jelentős írója Agatha Christie. A nevét szinte mindenki ismeri, a legtöbben olvasták valamelyik regényét vagy láttak olyan filmet, ami az egyik írása alapján készült. Az életéről is számos könyvet találunk, de Lucy Worsley könyvében egy teljesen új nézőpontból vizsgálta a szerző életét. Íróként van a középpontban, így életének legfontosabb eseményei mellett olyanokról is olvashatunk, hogy mi inspirálta, sőt, még arról is kapunk infókat, miként rejtett el önéletrajzi elemeket az írásaiban.

Worsley nem kis fába vágta a fejszéjét, de mély tisztelettel, alázattal és szeretettel ír, mindezt az objektivitás talaján maradva és olvasmányos stílusban. Olvashatunk az írónő gyerekkoráról és arról, hogy milyen volt fiatal nőként egy olyan korban élni, amikor elég komolyan be volt határolva, hogy mit tehet meg egy nő és mit nem.

Nem maradhattak ki a kötetből a meghatározó nagy sikerek vagy épp az olyan érdekességek, mint például első detektívregénye, A titokzatos stylesi eset kiadása, ami nem volt épp sétagalopp, hiszen fél tucat kiadó elutasította. Aztán pedig a kissé naiv elsőkönyves szerző olyan előnytelen szerződést írt alá, hogy még azt is fontolóra vette, hogy abbahagyja az írást. Aztán persze sokak nagy örömére ez nem így történt és Worsley sorra ismerteti a további nagy sikereket elért írásait, amikkel megteremtett egy új zsánert, amit rendkívül népszerűvé is tett.

Láthatjuk, hogyan élte mindennapjait, hogyan hatott életére a válás, a gyereknevelés, ezek egyike sem volt egyszerű akkoriban. Persze tehetős, sikeres nőként teljesen más volt ezt megélni, mint a háztartásbeliként élő nőknek. Nehéz volt olvasni a férje házasságtörésének következményeiről, amelyek azért hagytak pár sötét foltot a szerző élettörténetében és komolyan befolyásolta hátralevő életét.

A mélypontok ellenére is biztos, hogy jó példával szolgált nőtársainak. Beutazta a világot, szinte mindenhonnan gyűjtötte az élményeket, információkat és az ihletet újabb és újabb regényeihez. Az utazásban ráadásul tökéletes partner volt régészként dolgozó második férje, akivel rátalált a boldogságra.

Lucy Worsley kiváló író és süt a kötetből a rengeteg kutatómunka. Számos forrást használt fel és remekül mutatja be a legendás krimiszerző útját, ráadásul olvasmányosan, szórakoztatóan. Kifejezetten érdekesnek találtam, hogy a fejezetek Christie egy-egy regényének a címét viselik és még egy olyan kis csavart is tett a kötetbe, hogy a legendás szerző egy-egy karaktere tolmácsolt nekünk sztorikat. Mindezt megspékelte a rengeteg fényképpel, amelyek még közelebb hozzák az olvasóhoz Agatha Christie-t.

Azért jó néhány könyve ma már felvet kérdőjeleket és felvont szemöldököt, említi például a szerző a szexizmust, az antiszemitizmust és rasszizmust is, amelyek azért fellelhetők némely írásban és, ha nem figyelünk oda az érára, ahol és amikor ezek a regények születtek, akkor teljesen másként reagálunk rájuk.

Ezt a könyvet nemcsak azoknak ajánlom, akik a krimi koronázatlan királynőjének rajongói, hanem azoknak is, akik kíváncsiak egy kalandos életútra, mely átível majdnem a teljes múltszázadon, háborúk viharain, magánéletei válságokon, izgalmas évtizedeken, benne mélypontokkal és boldog időszakokkal, az írásai mögött megbújó kulisszatitkokkal.

9611987_5.jpgKöszönöm a lehetőséget a Helikon Kiadónak!

A kötet a borítóképre kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadónál.

Kövess minket Facebookon is!

Jolka harangja

Jön a vadász, meglátja - avagy a bűn nélküli bűnhődés

Ennek a városnak a lelke nem beteg, hanem halott

Főkép: fb.com/helikonkiado

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes