Egy megrázó történet, amely megmutatja, hogy mire képes a szeretet még a pöcegödör mélyén is

Könyvajánló - Douglas Stuart: Shuggie ​Bain

,,Bensőséges, empatikus, magával ragadó történet függőségről, barátságról és szeretetről."  - A Booker-díj bírái

p08z1fsj.jpg

Douglas Stuart Shuggie ​Bain című regénye elrepíti az olvasókat az 1980-as évek Skóciájába. A szerző önéletrajzi ihletésű regénye nem egy könnyed olvasmány. Képzeljünk el egy iparvárost, ahol a gyárak bezártak, a bányákat is felszámolták. Az emberek egyre kilátástalanabb helyzetbe kerültek. Tombol a szegénység, a függőség, igazi földi pokol.

A kötet elején megismerkedünk a Bain családdal. Ott van Shug, aki éjszakánként az utcákat rója taxijával és igyekszik a legkevesebb időt tölteni a családi panel kicsit szobájában, közben pedig a sötét kocsmákból kitérő részeg lányokkal tölti az idejét az autója hátsó ülésén. Aztán ott van Agnes, aki a férje általi terror és elnyomás elől alkoholba menekül és egyre kiszolgáltatottabbá válik. Aztán ott van a három gyermek. Cathrine, a legidősebb, aki menekülvén otthonról hozzámegy tizenévesen egy férfihoz és a világ másik felére, Dél-Afrikába költözik. Leek, a fiatal, lelkes művész és a legfiatalabb testvér, Shuggie, akinek útját bátyja igyekszik egyengetni.

A család egyre mélyebbre süllyed, egyre kilátástalanabb a helyzet. Egy régóta bezárt bányához tartozó telepre kényszerülnek, ami a bűnözők, csalók, alkoholisták székhelye. Látjuk felnőni Shuggie-t, közben pedig azt is látjuk, hogy párolognak el a környezetéből a családtagok, míg végül a tinédzser kölyök egyedül marad a teljesen szétesett, alkoholista anyjával. Szegény srácnak már enélkül sem volt könnyű dolga. Kitaszított, lányos kölyök, akit jobban érdekelnek a babák, mint a fiúsnak mondott játékok, egyszerűen nem találja a helyét a világban, ráadásul mintha a világ sem akarná befogadni őt.

A szerző parádésan festi le a regényben a pusztuló Glasgowt. Mindent beborít a szénpor, omladozó házak, mocskos utcák, a munka nélkül nyomornegyeddé váló város, a világ sötét, szégyenletes pereme, ahol akármerre néz az ember mindenütt szegénység és a pusztulás veszi körül őket. A férfiak erőszakosak, trágárak és azt hiszik bármit megtehetnek. Nyomasztó, szomorú. Közben pedig látjuk ezt a két nagyon nem ideillő figurát, hisz Agnes még a legnagyobb mocsok közepén is képes makulátlan sminkben, szép ruhában parádézni és Shuggie, akit a környék mocskosszájú, belevaló, kemény kölykei rendszeresen megleckéztettek visszahúzódó, csendes, szelíd viselkedése miatt.

Két, a világtól elszigetelt lélek. Egy ártatlan, szelíd kisfiú, akinek a boldog gyerekkor helyett függőségbe csúszó anyjáról kell gondoskodnia, és egy anya, aki elvesztette minden reményét, s a valóságból az alkohol mámorába menekül. Két magányos szív, akiknek senki nem siet a megmentésére. Felkavaró, szomorú, megrázó, realista történet egy ország sötét korszakáról, ahol a pöcegödör mélyén is összetarthat két embert a határtalan szeretet.

7901804_5.jpgKöszönöm a lehetőséget a Park Könyvkiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron.

Kövess bennünket Facebookon!

A sah visszatér - Háború Afganisztánért

Égett cukor

Anne Frank 75 éve megjelent naplójának jubileumi kiadása

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes