A világ harmadik nemzeti parkja - Yosemite

Nemzeti Parkok a világ minden tájáról - Yosemite Nemzeti Park, USA, Kalifornia 

1890. október 1-jén alapították az Amerikai Egyesült Államok - és a világ - harmadik nemzeti parkját, a Yosemite-t. A Sierra Nevada-hegység nyugati lejtőit foglalja magába több ikonikus sziklaformátummal és az azokat körülölelő vadonnal.

A Sierra Nevada a több mint 15000 km hosszú Kordilleráknak a tagja, amely a Csendes-óceáni tűzgyűrű keleti része, az amerikai kontinens nyugati pereme, de geológiai és földrajzi szempontból is ez a hosszú hegységlánc több részre tagolódik. Ennek a része a Kalifornia állam keleti részén 650 km hosszan végighúzódó Sierra Nevada is, területén több nemzeti park is fekszik, ezeknek egyike a Yosemite.

A 3081 négyzetkilométer kiterjedésű park neve indián eredetű szó, jelentése grizzly. Területe szikláinat nagy része gránitból épül fel, kis része vulkanikus kőzet. Egyik legismertebb része a Merced folyó völgye, amelyet már Abraham Lincoln védetté tett 1864-ben. Innen nyílik kilátás az USA egyik legikonikusabb látványára: bal oldalon az El Capitan, a hatalmas, 1095 méteres függőleges gránitmonolit látható, amelynek fala a sziklamászók egyik legjobb és legembertpróbálóbb célpontja, ez az a fal, amelyet 2017-ben Alex Honnold a világon azóta is egyedülálló módon free solóban, kötélbiztosítás nélkül mászott meg. 

A sziklaformáció nevét Mariposa Battalion adta 1851-ben, amikor felfedezte a völgyet, a spanyol nevet időnként angolra is fordítják, The Chiefként. A neve miwok nyelven Tutokanula, amelynek jelentése ugyanaz nagyjából: Rock Chief, vagyis szikla főnök.

Az El Cap túlsó oldalán látható a Horsetail Fall, vagyis a Lófarok vízesés, amely 480 méter magasnól zúdul alá, vizét leginkább esővíz és hóolvadék táplálja. Bizonyos időjárási körülmények között februárban néhány hétig a naplemente idején úgy látszik, mintha láva vagy tűz hullana alá, ahogy a lenyugvó nap narancssárgára-pirosra festi a víz színét. 

Az El Cap falával szemben, a Merced völgyének túlsó felén a Cathedral Rocks formátum látható, amelynek legismertebb része a Middle Cathedral Rock, az El Cappel szembeni sziklaformáció, szintén egy ismert és kedvelt mászóhelyszín. Geológiailag mindkettő ugyanannak a formációnak a része.

A Yosemite kicsit távolábbi részén található a Half Dome, amely azonban anyagát tekintve más: egy kvarc-monzonit sziklaképződmény, szintén a mászók és kirándulók kedvelt célpontja. A nevét a jellegzetes, félbevágott kupola alakjáról kapta.


A Yosemite park ezek mellett még számos más ismert sziklaformációnak is otthont ad, így rengeteg vízesés is tarkítja, a Horsetail csak egy ezek közül, még csak nem is a legmagasabb. A legmagasabb a Yosemite Fall, amely 739 méterről zúdul alá.


A park területén főleg hegyi mamutfenyők élnek, bár nem olyan magasak, mint a Sequoia Nemzeti Park óriásai, a 63 méteres Giant Grizzly a maga 2700 évével a bolygó legidősebb élőlényei közé sorolható. A park avarját időről időre felgyújtják a park őrei, ezzel elősegítve a hatalmas tobozok szétpattanását és az új, fiatal növények csírázását. A hegyi mamutfenyők mellett festő tölgy, amerikai sárgafenyő és tönjéncédrus is szép számmal él itt, a nagy sziklaképződmények felső részein pedig hegyi rétek találhatóak, amelyek rengetegféle gyógynövénynek és egyéb apró virágos és zöld cserjének és virágnak adnak otthont.



Bár a területnek nevet adó grizzly már a 19. században kihalt a területről, vele egyidőben eltűnt a farkas is, mégis rendkívül gazdag élővilág jellemzi. A feketemedve és a mosómedve-populáció viszonylag magas, de az emberek által háborítatlanul hagyott részeken rengeteg puma, sierrai vörös róka, szarvas- és őzfélék, valamint kisebb emlősök élnek. A fenyők jó otthont adnak a chickaree-mókusoknak, és a park területén számos bagolyfaj és énekesmadárfaj él. A vizeinek legelterjedtebb hala a szivárványos pisztráng de itt él a Sierra Nevadai sárgalábú béka is. Több tucat faja él itt teknősöknek, kígyóknak és gyíkoknak.


Ezen a területen a miwok indián törzs élt, a miwok valójában egy gyűjtőszó, a jelentése: emberek. Kalifornia és Nevada államok illetve a teljes Sierra Nevada hegység völgyeinek területén elszórva éltek kisebb-nagyobb indiánközösségek, a miwok törzs tagjai. Életmódjukat és nyelvüket a Yosemite Múzeum és a miwok-falu örökítette meg. 



A park területén egy több mint 1000 km-es túraútvonal kanyarog végig, ám a látogatók általában nem nagyon távolodnak el a központ helyektől, rendszerint kevesebb, mint 1%-át háborítják a vadonnak. A gyönyörű sziklafalakkal és képződményekkel, gazdag élővilággal tarkított terület az év minden szakában látogatható és jó kikapcsolódást kínál. Reméljük, az ottani élővilág védelme a jövőben is épp olyan fontos lesz, mint ma. 

A világ első nemzeti parkja - a Yellowstone

Kövess minket Facebookon!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes