Harry, Sussex hercege, a tartalék

Harry sussexi herceg vallomása az életéről, saját szavaival. 

Könyvajánló
Harry herceg: Tartalék

Egy királyi herceg, aki ötödik a trónöröklésben, egyszerűen nem élheti azt az életet, amit szeretne: se magánélet, se nyugalom, aminek hiányáért az anyagi javak számlálatlan sokasága és az abból fakadó lehetőségek szinte korlátlan felhasználási módja sem kárpótol. III. Károly és Diana hercegnő másodszülött fia - a tartalék. Ezzel értelmes embernek körülbelül annyi dolga van, mint az időjárással: ma esett, holnap viszont szép idő lesz - azaz nincs ráhatása a dolgokra. Persze, szép is lenne, ha egy kamasz vagy fiatal felnőtt ember ennyire bölcsen tudna gondolkodni, mint mondjuk 20 évvel később.

A nálam két évvel idősebb Willy volt az Örökös, én pedig a Tartalék.

Nem csupán a sajtó nevezett így minket, bár ők kétségkívül élenjártak ebben. Ezeket a rövid meghatározásokat használta velünk kapcsolatban Apu, Mami és Nagyapa. Sőt még Nagyi is. Az Örökös és a Tartalék. Nem volt ebben a megfogalmazásban semmifajta értékítélet vagy kétértelműség. Én voltam az árnyék, a biztos háttér, a B terv. Létezésem akkor nyerne igazán értelmet, ha Willyvel történne valami. Azért élek, hogy támaszt nyújtsak, szükség esetén elvonjam a figyelmet, és elterelő hadműveletbe kezdjek, valamint, ha a szükség úgy hozza, szerveimmel is rendelkezésre álljak. Például a vesémmel. Vértranszfúzióval. Csontvelővel. Mindezt teljesen egyértelművé tették már életutam elejétől fogva, később pedig rendszeres időközönként ismét tudomásomra hozták.

„Az ​Örökös és a Tartalék – nem értékítélet, mégsem lehet félreérteni. Én voltam az árnyék, a támasz, a B terv… Akkor hívtak, ha helyettesítésre vagy figyelemelterelésre volt szükség. Ezt életem kezdetén tudatták velem, majd rendszeresen meg is erősítették.” - fogalmaz kissé kesernyésen Harry herceg a Tartalék című könyvében. Amikor önmagunk keresése folyik éppen, nehéz felfogni, feldolgozni a fentieket, hiszen fiatalkorban még kiválni vágyik mindenki a névtelenségből, kiváló akar lenni, mindenkinél jobb, és tessék, a születési idő máris elvágta a családban legvágyottabb címtől, a királlyá válás lehetőségétől. Hiába, az ember időnként arra vágyik, ami nem jöhet össze, és úgyis hiába mondták volna neki, hogy nem mindenki szeretne uralkodó lenni, annak kötelességeivel - mit tudhat erről egy kis-nagyfiú? Akinek meghatározó korában az anyja is meghalt? A művet abszolválva érezheti úgy az ember, hogy a herceg kiváltságos élete, anyagi gondtalansága nihillel és nyafogással párosul, de istenigazából ezt is csak akkor lehet hitelesen kimondani, ha felhúzza az ember a herceg cipőjét és járkál benne. Nekem például egyáltalán nem hiányzik az ő általa élt élet, hiába csóró és ismeretlen ember vagyok - nagyon is megfelel nekem az, ami adatott.

Már húszéves voltam, amikor először hallottam arról, hogy mit is mondott állítólag születésem napján Apu Maminak: „Csodálatos! Most, hogy szültél már nekem egy Örököst és egy Tartalékot, én teljesítettem a feladatomat.” Ezt vélhetően csak poénnak szánta. Másfelől azonban bizonyos források szerint Apu, néhány perccel eme magasröptű tréfát követően, már útnak is indult, hogy a barátnőjével találkozzon. Micsoda igazságokat rejthet egy tréfa is.

Elég.

Mikor szabadul már ki valaki ebből a családból azért, hogy éljen?

Ketrecbe zárt látványosságként telt el gyermek és fiatal felnőtt kora, valamiféle rendet, fegyelmet a brit hadsereg vitt az életébe, de hiába ünnepelték hősként, ha poszttraumás stressztől szenvedett, elveszettnek érezte magát. Szerelmi életét lépten-nyomon tudósította a bulvársajtó, amire még mindig haragszik: megítélése szerint ez az intézmény okozta anyja halálát. A sajtó amúgyis rákfenéje az egész királyi családnak, hiszen minden lépésüket riporterek, paparazzók követik, a legegyszerűbb bevásárláskor is képükbe nyomják a kamerát, mintha valami egzotikus vadak lennének. Nem lehet csodálkozni azon, hogy Harry és felesége lemondtak királyi kötelességeik teljesítéséről, és hétköznapi emberekként kívánnak a jövőben élni. Persze, ez maradéktalanul nem fog sikerülni, az átlagemberek számára mindig is híresek maradnak, és kívánatosak lesznek a róluk szóló hírek.

Bármit is tettem, egyre hangosabbá váltak azok a hangok, amelyek a hadseregtől való eltiltásomat követelték. A főtisztek azonban szilárdan kitartottak. Azt mondták, hogy ha Harry herceg már a hadseregben szolgált volna, amikor Führernek öltözött, akkor mindenképpen fenyítést érdemelt volna.
A kérdéses időpontban viszont még nem szolgált a hadseregben.
Addig viszont olyan hülyét csinálhat magából, amilyet csak akar.

A kötet Harry herceg életéről szól, az ő szemszögéből vizsgálhatók meg az események. Szimpátiát ébresztő sorok olvashatók róla, amiket azért árnyal az a tény, hogy fékevesztett fiatal férfiként mi mindent cselekedett meg. Ha kontextusba helyezzük - úgy mászkált a világban, mint más lakókörnyezete 40-50 kilométeres környezetében, nagyszerű járgányokkal száguldozott, a jointok csakúgy megteremtek a közelében, stb. - akkor tulajdonképpen egy hétköznapi, full problémás kamasz attítűdjével szembesülünk. Nincs itt, kérem, semmi látnivaló! De a lapokat el kell adni, és Harry herceggel a középpontban igenis, van mit eladni. Ez az alapprobléma, nem más.

A szerző a Tartalék bevételeiből brit segélyszervezeteket kíván támogatni. Sussex hercege 1,5 millió dollárt adományozott a Sentebale nevű szervezetnek, melyet együtt alapított Seeiso herceggel, édesanyáik örökségének megfelelően, és amely HIV-fertőzött gyermekeket és fiatalokat támogat Lesothóban és Botswanában. Harry herceg a WellChild nevű non-profit szervezetet is támogatja, 300 ezer brit fonttal, melynek tizenöt éve királyi patrónusa. A WellChild komoly orvosi kezelést igénylő gyerekeknek és fiataloknak nyújt támogatást, hogy ne kórházban, hanem otthon gyógyulhassanak, amennyiben lehetséges.

Hogy az angol királyi családban kinek és miben van igaza, nem az én tisztem se megfejteni, se kiteregetni. Úgy volt-e, ahogy a műben citálják? Tőlem akár úgy is lehetett. Hajrá, Harry! Ne hagyd magad, élj olyan életet, amilyen örömödre szolgál, használd ki, amit kihasználhatsz, a többire boruljon a feledés homálya.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

„Az ​Örökös és a Tartalék – nem értékítélet, mégsem lehet félreérteni. Én voltam az árnyék, a támasz, a B terv… Akkor hívtak, ha helyettesítésre vagy figyelemelterelésre volt szükség. Ezt életem kezdetén tudatták velem, majd rendszeresen meg is erősítették.”

Édesanyja elvesztése előtt Harry herceget úgy ismerték, mint a komoly Örökös (bátyja, Vilmos herceg) gondtalan, jókedvű Tartalékát. A gyász azonban mindent megváltoztatott. Nehézségei akadtak az iskolában, dühös volt és magányos. Mivel a sajtót tartotta felelősnek anyja haláláért, nehezen fogadta el, hogy neki is a reflektorfényben kell élnie az életét.

21 éves korában csatlakozott a brit hadsereghez, ahol a fegyelem rendszert vitt az életébe. Két bevetés után hősként kezelték otthon, mégis elveszettebbnek érezte magát, mint valaha. Poszttraumás stressztől szenvedett, pánikrohamokkal küzdött. És ami a legfontosabb: nem találta az igaz szerelmet.

Aztán találkozott Meghannal. A világot magával ragadta a pár filmbeillő szerelme, és örömmel követték a meseszerű esküvőt. A sajtó azonban a kezdetektől fogva bántó, rasszista megjegyzésekkel, illetve különféle hazugságok terjesztésével támadta Harryt és Meghant. Látva felesége szenvedését, biztonságuk és mentális egészségük romlását, Harry nem látott más kiutat, mint hogy elhagyja szülőföldjét, még mielőtt a történelem megismételné önmagát. Az évszázadok során nem sokan merték otthagyni a királyi családot… az utolsó, aki ezt megpróbálta, épp Harry édesanyja volt.

A könyv keresetlen és tántoríthatatlan őszinteséggel mutatja be az önvizsgálat és a küzdelmes megértés fájdalmas folyamatát, a gyászt is legyőző szeretet örök hatalmát.


Henrik Károly Albert Dávid (angolul: Henry Charles Albert David), Harry sussexi herceg, férj, apa, filantróp, veterán katona, a lelki egészség ügyének szószólója, környezetvédő. Családjával és három kutyájával a kaliforniai Santa Barbarában él.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Corvina Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: Tartalék
Eredeti cím: Spare
Szerző: Harry herceg
Fordító: Németh Anikó Annamária és Szepes András
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 416
Megjelenés: 2023. március 08.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789631369052
Méret: 235 mm x 155 mm x 50 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes