Hét elgondolkodtató történet széthulló családokról

Könyvajánló - Anja Mugerli: A méhcsalád

Érdekes, megindító rövid történetek felbomló családokról. Akad, amelyik már a családdá válás előtt darabokra hullik, de olyan is, amelyet a történelem legsötétebb korszakában a háború zúzott darabokra.

father-and-son-gd6ea73e01_1280.jpg

A Typotex Kiadó égisze alatt jelent meg magyar nyelven egy különleges novelláskötet. A fiatal szlovén szerző, Anja Mugerli (1984) harmadik kötete, A méhcsalád elnyerte az Európa Unió Irodalmi Díját. Ebben a kötetben olyan családokat ismerünk meg, amelyek mind különböznek egymást. Időben, térben is máshol helyezkednek el, egyetlen közös pont bennük a felbomlás. Hét rövid történet, melyek elgondolkodtatóak és fontos mondanivalóval szolgálhatnak minden korosztály számára.

Az első novellában, Az almabolondban megismerünk egy a kapcsolatában bizonytalan nőt, aki ugyan jegyben jár, de úgy érzi, hogy karmester vőlegénye zene iránti szenvedélyével sosem lesz képes felvenni a versenyt, és talán csak a képzeletében létező idős, almát majszoló asszony ébreszti rá boldogtalanságára.

A második történet, a címadó novella sokkal sötétebb időkbe viszi az olvasókat. Egy csonka családhoz, egy német anyához és a környezete által sokat gyötört, félig szlovén fiához, akik a második világháborúban egy zsidó méhészhez csapódnak. Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, hogy ebből a sors alakította kis családból jó sajnos nem sülhet ki.

ne_vtelen_terv.jpg

Ezután következik a Farsang, ahol egy férfi visszaemlékszik gyerekkorára, amikor mentálisan sérült apja olyan volt számára, mint egy játszótárs, egy felnőtt testébe bújt gyermek, aki sosem büntet, vele minden csupán játék, közös csínyek és rengeteg kaland, nevetés. Ráadásul így visszagondolva, akkor még nem is igazán tudta, értette, hogy milyen egyedi és különleges volt is kettejük kapcsolata. Sokszor éveknek kell eltelnie, hogy ráébredjünk egyes dolgok mit is jelentettek nekünk gyerekként igazából.

Na jó, legyen elég ennyi ízelítőül, nem mesélek mindegyikről, maradjon egy kis meglepetés nektek is. Bevallom ritkán olvasok novellákat, lehet, hogy gyakrabban kéne, mert ez a kis gyűjtemény tetszett. A történetek rövidek, felesleges sallangoktól mentesek, tiszta, egyértelmű történetek, melyek fő témájukban egyeznek mégis nagyon sokfélék és elgondolkodtatóak. Magány, elhagyatottság, összetartozás, ragaszkodás, traumák. Rengeteg érzelem, amelyek valamilyen formában felbukkannak egy-egy történetben. Nálam nyert, szóval remélem hallunk még a szerzőről.

muger110_id.jpgKöszönöm a lehetőséget a Typotex Kiadónak!

A kötet a borítóképre kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket a Facebookon is!

Élni tovább

A fehér térkép

Csillagok sercegése

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes