A Patkánysziget és más történetek

 Könyvajánló - Jo Nesbø: A Patkánysziget és más történetek

Jo Nesbø neve ma már azok előtt sem ismeretlen, akik soha egyetlen könyvét sem olvasták, vagy esetleg nem is szeretik a skandináv krimiket. Nos, ezek a történetek nem is azok - inkább sci-fibe hajló különleges történetek, amelyekben megcsillogtatja, hogy némi agymenésért neki sem kell a szomszédba mennie.




Az embernek minden körülmények között harcolnia kell önmagáért. Például amikor egy posztapokaliptikus világban egy felhőkarcoló tetején várja, hogy evakuálják, miközben a tömeg az utcán küzd a túlélésért. Vagy amikor tudósként rátalál az örök élet képletére, amelyet meg kell semmisítenie, mielőtt túl késő lenne. Esetleg ha ugyanabba a lányba szeret bele, mint a barátja. Akkor pedig mindenképpen, ha egy bérgyilkoscsata közepén találja magát. De bármiért is küzdjenek a kötet öt novellájának szereplői – a hatalomért, az igazságért, a bosszúért vagy épp a szeretteikért –, egy biztos: ahol vannak túlélők, ott mindig vannak áldozatok is…

Nesbø ebben a novelláskötetében más vizekre evez, és a megszokott krimi-thriller-családdráma-társadalom vonal helyett, de leginkább mellette a sci-fi világában kalauzolja olvasóit, akad itt időutazás, járvány, disztópikus jövő, társadalmi problémák és persze a mindezek árnyékában meghúzódó, de épp ezeket irányító és kiváltó emberi kapcsolatok és vágyak. 

Megesküdött magának, hogy ezentúl csak olyan egészséges, organikus anyagokat visz be a szervezetébe, mint a kokain, és rájött, hogy muszáj pénzt szereznie, méghozzá gyorsan.

A kötet öt történetet tartalmaz, rövidebb-hosszabb novellákat, amelyek néhol már kisregénybe hajlanak. A paletta sokkal színesebb Nesbø első novelláskötetéhez képest, nem csak a témákat tekintve, de az írások színvonalát is. Némelyik történet kissé kapkodónak, kidolgozatlannak hatott, némelyik túlságosan sablonos volt vagy éppen egysíkú, kétdimenziós, tipizált karaktereket vonultatott fel, máshol a háttér ismertetése volt a terjedelemhez képest túlságosan terjengős. De mégsem hazudtolta meg önmagát: mindegyik írásban fellelni Nesbø írói zsenijét, a különleges csavarokat, amiket alkot, mindegyikben akadt valami egyedi, és persze mindegyik morális kérdéseket feszeget. 


És mivel az egyensúlyozás főként koncentrációt igényel, az agyam ideiglenesen elnyomta a félelmemet, aminek abban a helyzetben semmilyen haszna nem lett volna. Pszichológusként és bérgyilkosként is az a tapasztalatom, hogy az emberek bizonyos körülmények között meglepően racionálisak tudnak lenni.

A legjobb közülük számomra kétségkívül A kabócák volt, de szorosan ott van a nyomában Az adatmegsemmisítő is. A címadó A Patkánysziget a leghosszabb, de egyben a leggyengébb is szerintem. Az előző novelláskötet ötlete, a féltékenység sokszínűségét bemutató A féltékenység-szakértő és más történetek  szerintem sokkal erősebb volt, sokkal jobb, kidolgozottabb és ötletesebb történettel. De ehhez hozzátartozik, hogy a krimi-thriller az egyik kedvenc műfajom, a sci-fi, disztópia viszont sokkal távolabb áll tőlem.

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes