Egy krimi-szatíra, mely elvisz a krakkói kocsmakultúra mélyére

Könyvajánló - Marcin Świetlicki: Tizenhárom

Egy lecsúszott, megöregedett színész a krakkói füstös, borgőzös kocsmák sötétjében mélázva frusztráltan keresi az élet értelmét, amikor egy csapásra egy gyilkosság kellős közepén találja magát...

fokep1_2.jpg

Marcin Świetlicki lengyel író, költő és zenész, akit több alkalommal jelöltek az irodalmi Nike-díjra (Nagroda Literacka Nike - a lengyel irodalom egyik legrangosabb díja), emelett dalszövegíróként a zenei Fryderyk-díjra is. Életének jó részét a zeneiparban töltötte, így tökéletes képet kapott a krakkói kocsmák világáról. Gyanítom nem véletlen, hogy prózai írásai is ebben a környezetben játszódnak. A Prae Kiadó gondozásában jelent meg elsőként a Tizenhárom, majd a napokban a Tizenegy című kötet.

A krimik főhőse a mester. A nevét nem tudjuk, de őt mindenki ismeri a város kocsmáiban, legyen az átlagember, művész netán prostituált. A mester egykor népszerű gyerekszínész volt, ám ez mára már a múlt homályába vész, de még éppen képes megélni belőle. "Meghízott, felpuffadt és megőszült" - mondják a lecsúszott, megkeseredett piás bagósról. Tipikus példája az önpusztításnak egy tragikus sorsú fickó képében, aki próbálja megtalálni a helyét a világban.

A Tizenhárom című regényben felcsillan a remény a kitörésre, amikor felkeresi egy ügynökség, akik szép pénzt fizetnének a memoárjáért. Eddigi életében az egyetlen állandó partnere egy kutya volt, aki egy időre elveszett, de most visszakerül, s vele együtt cseppen az életébe a kutya megtalálója, Maria kisasszony, akivel elindul a románcuk. Közben felbukkan egy kissé zavaros fiatal lány is a képben, aki a régi sorozat alapján beleszeret a mesterbe és hozzá is akar költözni.

A regény krakkói eseményei négy kocsmára és a mester otthonára korlátozódik, s a szerző olyan érzékletesen vezeti körbe az olvasót Krakkó belvárosában, mintha mi is ott lennénk a művész, politikusokkal, prostikkal és az alvilág különböző alakjaival ezekben a borgőzös, füstös kocsmákban. Aztán a két nővel együtt jó kis kalamajka is érkezik és ezzel a regénybe pedig a krimi szál, amely a méla borongásba hoz egy kis izgalmat. A mester egész életét Krakkóban töltötte, ezért amikor egy gyilkossági vád és a pénz miatt menekülnie kell, egész világa megborul.

A mester kicsit ódzkodott a memoár megírásától, mert egész életében hencegett a függetlenségével. De könnyen változik az ember véleménye, amikor egy holttestet találnak a lakásában és egyetlen menekülési útnak a varsói ajánlat ígérkezik... Ezzel kapunk egy kis izgalmat, néhány érdekes új karaktert, a regény végére pedig egy jó kis csavart és néhány elvarratlan szálat. Közben pedig még a mester nyomozásába is beleshetünk, ahol egy prosti különös sérüléseinek okozója után kutat. Świetlicki regénye egy szatíra, egy krimibe oltott társadalomkritika, ahol egy-egy mellékszereplőnek köszönhetően bukkan fel a humor az élet nehéz helyzeteiben is.

Nem igazán tudom hova tenni ezt a regényt. Nem volt rossz, inkább csak kicsit furcsa. Viszont a mester és a mellékszereplők annyira valóságosra sikerültek, hogy szinte láttam magam előtt őket a füstös kocsmákban. A Tizenhárom valójában egy trilógia második része. Az első részt, a Tizenkettőt egy másik kiadó adta ki. Szerintem anélkül is érthető bőven a történet, de kíváncsiságból lehet beszerzem és elolvasom miként indult a mester kalandja.

Közben olvasom a trilógia zárását, a Tizenegy című regényt, mely a napokban jelent meg. Pénteken érkezem annak az ajánlójával.

tizenharom-600x836_1.jpeg

Köszönöm a lehetőséget a Prae Kiadónak!

A borítókra kattintva elérhetőek a könyvek kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

Megetetni egy követ

Jóravaló gyilkosok

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes