Jóravaló gyilkosok

Könyvajánló - Ingo Schulze: Jóravaló gyilkosok

Norbert Paulini köztiszteletnek örvendő antikvárius Drezdában. Aztán a Vasfüggöny lebontása után az élete darabokra hullik. Mindent elveszít. Ez vajon elég, hogy valaki gonosztevővé változzon?

Ingo Schulze Jóravaló gyilkosok című regénye egy elgondoltató írás, melynek főszereplője Norbert Paulini, aki fiatalon elveszítette édesanyját, akitől hatalmas könyvtárat örököl. Bele is szeret a könyvek, az olvasás világába, így nem meglepő, hogy felnőve antikvárius lett belőle Drezdában. Szerették és tisztelték, de nemcsak a helyiek körében volt népszer, más városokból, sokszor egészen messziről is látogatták az üzletét. Igazi irodalmi központtá vált, ahol szívesen találkoztak írók és olvasók egyaránt.

A férfi annyira elmerült saját kis világában, hogy azzal sem foglalkozott, amikor a Vasfüggönyt lebontották. Majd sorra érkeznek a csapások. Először elkezdenek elmaradozni a vásárlói, akiket próbál különféle ritkaságok értékesítésével visszacsábítani az üzletbe, de egyre jobban érzi saját bőrén is, hogy a rendszerváltás utáni Németországban egyáltalán nem könnyű talpon maradni. Először csak a vevőit veszíti el, majd az üzletét, a házát, s végül feleségét is. Utóbbinál újabb hatalmas csapás, hogy besúgóként tevékenykedett a Stasinak.

Paulinit mindenki kedves embernek ismerte. Olyannak, aki szereti a könyveit és örömmel beszélget és köt barátságokat a hasonszőrűekkel. De még a legjobb ember is kifordulhat önmagából, amikor az egész életét darabokra cincálják és mindenét elveszíti. Mintha egy teljesen új emberről olvasnánk. Az egykor kedves és nyílt férfi mára megfáradt, indulatos emberré vált, aki utálja az embereket. Csupán az a kérdés, hogy tényleg a helyzet tette ilyen radikálissá vagy eddig is ilyen volt, csupán elbújt a művelt ember álcája mögé?

A kötet nagyon olvasmányos, bár nekem eleinte szoknom kell a kissé régiesnek ható elbeszélő stílust, de végül rájöttem, hogy így tökéletes ez a regény, ami igazán nem is regény, hiszen egy többszörösen befejezetlen történetet kaptunk az írótól.

Többször előfordul, hogy olvasás közben világosodtam meg, például maga a mesélő csupán a második részben fedi fel magát az olvasó előtt, később pedig azt is megtudjuk, hogy személyes érintettsége miatt egyáltalán nem tárgyilagosan, hanem nagyon is elfogultan mesél Pauliniről, aztán pedig az is szöget üt az olvasó fejében, hogy ez a személy bizony gonosz. Talán gyilkos is, de az biztos, hogy egy olyan ember, aki képes lenne ölni.

Rengeteg szál, érdekes, izgalmas karakterek, olvasmányos stílus, váltakozó nézőpontok. Miután egyesült a két Németország, sokak élete fordult fel fenekestül. Köztük Paulinié is. De vajon mi az igazság vele kapcsolatban? Többféleképpen kapjuk meg a valóságot, az már a mi dolgunk, hogy mit hámozunk ki belőle. Ez a regény hagy maga után gondolkodnivalót. Szerintem én is el fogom még egyszer olvasni, hátha valamin átsiklottam a rengeteg szál bogozása közben.

schulze-nl-600x848.pngKöszönöm a lehetőséget a Prae Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes