Szörnyhölgyek Budapesten

Az alkimista lányának különleges esete folytatódik! Ugye emlékszünk még Theodora Goss néhány hónappal ezelőtti kiadványára, ami fantasztikus ötvözete a horrornak, rémregénynek, kriminek, amelyben szörnyleányok győzik le a gonoszt? A jelenlegi történetben is szerepelnek Frankenstein, Jekyll, Hyde leszármazottak, mérgező kipárolgású hölgy, Sherlock Holmes a maga Watsonjával, a helyszín pedig ebben a történetben nem más, mint az Osztrák-Magyar Monarchia egyik ékköve, Budapest.

Könyvajánló - Theodora Goss: Különleges hölgyek európai utazása (Athéné Klub-trilógia második része)

Ott tartottunk tehát, hogy Mary Jekyll maga köré gyűjtötte a különféle szörnylányokat, akik amúgy is egyéniségek, de különleges tulajdonságaik miatt mindegyik speciális bánásmódot igényel (például Beatrice lehellete még mindig mérgező, és az is marad). A lányok Mary Jekyll házában ütik fel a főhadiszállást, és különféle rejtélyek felderítésével igyekeznek eltartani önmagukat és a ház fenntartási költségeit is kigazdálkodni. Megalakítják az Athéné Klubot, és egyéb tevékenységeik végzése közben könyvbe is foglalják fantasztikus kalandjaikat.

A könyv első részéről itt olvashatsz.

A második rész elején Mary Sherlock Holmes asszisztenseként keresi kenyerét, amikor segélykérő levél érkezik a lányok címére: egy Lucinda van Helsing nevű hölgy kéri segítségüket, akivel, de még inkább, akin tiltott kísérleteket végeznek. Az Athéné-klub tagjai azonnal ötletelni kezdenek, hogyan tudnàk megmenteni, de egyáltalán nincs egyszerű dolguk: "hogy az ördögbe fognak megtalálni egy lányt, akit sosem láttak, egy városban, amit nem ismernek, és amelynek lakói nem beszélnek angolul?" Mary a fenti mondatokban foglalta össze a feladat nehézségét, és bizony, van is min töprengenie. Nem utolsó sorban aggódik az anyagiak miatt, végül is a kontinens szívébe elutazni többedmagával egyáltalán nem olcsó költség. Ja, persze, nem írtam le még: Budapestre kell utazniuk.


Theodora Goss Magyarországon született, de még kislány korában Amerikába költöztek, ott lett belőle elismert fantasy/horror író, költő, aki a Bostoni egyetemen irodalmat tanít. Magyarul két novellája jelent meg, a Jonathan Strahan által szerkesztett Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017 és 2018-as kötetében. Ez az első nagyszabású műve, amely magyarul került kiadásra - és mellesleg ez az első regénye is a szerzőnek. Az Athéné Klub-trilógia első része 2018-ban megkapta a legjobb első regénynek járó Locus-díjat.

Végül Sherlock Holmes segíti ki őket pénzzel, a szédítő Orient expressre vásárol nekik jegyet. Mary, és a férfinek öltözött Justine fel is száll a hajóra, ami átviszi őket Franciaországba, hogy Párizsban elérjék a legközelebb induló expreszt. Senki sem számol egy potyautassal (talán csak Holmes) Diana személyében... A lényeg, hogy szeptember huszadikára Budapesten kell lenniük, mert akkor kezdődik a Société des Alchimistes találkozója, ami létfontosságú ügyük szempontjából.

A többiek (elvileg) Londonban maradnak, mert ott is akad elegendő feladat, háttérmunka a Lucinda van Helsing üggyel kapcsolatban.

Az események pedig - némi jellem-megalapozás és kifejtés után meglódulnak. De még mennyire, hogy meglódulnak! Megindul tehát a küzdelem a segítségre szoruló hölgy megmentése érdekében, és az első részben felderítetlenül maradt rejtélyek itt is éreztetik hatásukat - nem véletlenül egy trilógia második részével van dolga az olvasónak. A sok szálon futó cselekmény nem hagyja unatkozni az olvasót, és arra is gondosan ügyelt a szerző, hogy ráérősen, de főleg maradéktalanul megalapozza az első részben a második rész kalandjait, hogy azok hitelességéhez kétség se férjen.

Egyszerre humoros, izgalmas, merész, bájos, borzongató, 19. századiasan modoros (ami itt teljesen helyén való és cseppet sem zavaró). Ahogy az öt lány belekotyorászik a regényírásba, és pimasz, szemtelen vagy irracionális véleményüket indokolják, csipkelődnek egymással, eleve lazítják a cselekmény szerkezetét. Ezek ellenpólusát a házvezetőnő megfellebbezhetetlen igazságai jelentik, amikkel azonban csínján kell bánni a lányoknak, hiszen mégiscsak az ő főztjét eszik mindannyian...

Összefoglalva: alig letehető mű sikeredett ebből a 2 kötetre rúgó (~900 oldal), műfajában gyöngyszemnek számító regényből. Továbbra is bájos, esetlen, pimasz (és igen: humoros), kifejezetten borzongató krimi-horror-rémregény sikeredett az Athéné Klub-trilógia második részéből. Továbbra is történnek rémes dolgok, de valahogy olyan módon kerülnek ezek tálalásra, hogy simán kiskamaszoknak is bátran merem ajánlani olvasásra. Olyan üde és friss, mint például az Enola Holmesról szóló sorozat. 

Fülszöveg

Az alkimista lányának különleges esete folytatásában Mary Jekyll, Beatrice Rappaccini, Catherine Moreau, Justine Frankenstein és Diana Hyde, miután segítettek Sherlock Holmesnak és dr. Watsonnak a Whitechapel-gyilkosságok megoldásában, békésen éldegélnek a londoni Jekyll-házban.

Ám amikor Mary táviratot kap arról, hogy Lucinda van Helsinget elrabolták, az Athéné Klubnak az Osztrák–Magyar Monarchiába kell utaznia, hogy megmentsenek egy újabb, rettenetes kísérlet alatt álló fiatal nőt.

Hol van Lucinda, és mit csinált Van Helsing professzor a lányával? Meg lehet még menteni őt időben? Marynek és barátainak új szövetségeseket kell találniuk, szembe kell nézniük régi ellenségeikkel, és meg kell akadályozniuk, hogy a titkos Alkimista Társaság megvalósíthassa terveit.

Itt az ideje, hogy a szörny-leányok legyőzzék a múltat, és kezükbe vegyék saját sorsukat.


A kötetet  a Metropolis Média Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A képre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Cím: Különleges hölgyek európai utazása I-II.
Szerző: Theodora Goss
Fordító: Szente Mihály
Kiadó: Metropolis Media
Megjelenés: 2021. november 11.

ISBN: 9789635510597








Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes