A szörnyek mindig érdekesek

A szörnyek mindig érdekesek, hát még ha egy szerző, mint Theodora Goss, több 19. századi furcsa teremtményt összegyúr Az alkimista lányának különleges esete című könyvében, amely a Metropolis Média gondozásában jelent meg az olvasók előtt. A vaskos könyvben - a teljesség igénye nélkül - egybegyúrásra került dr. Jekyll és Mr. Hyde, Sherlock Holmes és dr. Watson, Frankenstein "leszármazottak", pumanő, mérgező lehelletű hölgy, valamint egy kotnyeles 14 éves leányzó, aki pimasz hányavetiségével igazi üde foltja a regénynek.

Könyvajánló - Theodora Goss: Az alkimista lányának különleges esete

A 19. században játszódó mű igazi csemege szörnyvadászoknak: a viktoriánus korbeli hangulatot festő mű annak ellenére hozza az akkori hangulatot, hogy pár évvel előbb játszódik, mint ahogy Viktória királynő lett Angliában. Finom rezzenések, társadalmi szokások és a szóhasználat mívessége okozza ezt a hatást.

A főhős, Mary Jekyll, anyját ápolva már sejti, hogy annak halála után le kell faragni költségeiből. Apja, dr. Jekyll halála után kiderült, hogy jócskán elapadtak anyagi lehetőségeik, anyja életében abból tudtak személyzetet fizetni, önmagukat eltartani, hogy a házban felhalmozott értékeket szépen, lassan eladogatták. Annyira legatyásodtak, hogy Marynek már konflisra sem telik, amivel az anyja hagyatékát jogilag rendező ügyvédi irodába eljuthatna. 

Az ügyvédnél a szokásos hagyatéki leltáron kívül egy meglepetés is várja: anyja számlát nyitott Hyde címszóval valaki számára. Mary megrökönyödése határtalan, emlékszik a végtelenségig goromba, kifejezetten gazembernek tartott Hyde-ra, és el is határozza: azonnal (AZONNAL) megszabadul ettől a kötelezettségtől, a számlát felmondja, a rajta lévő maradék pénz pedig pár hónap fellélegzést jelent neki a megélhetési költségei problematikájára. De nem hagyja nyugodni a gondolat, hogy kit-mit takarhat ez a Hyde név, ezért ellátogat a  Magdolna Társasághoz (akihez befolyik havonta a számláról a meghatározott összeg), amelynek fő profilja a bukott nők ellátása. Itt nagyon megörülnek neki, és azonnal rásózzák a gondozottat, egy pimasz, kotnyeles tinit, Dianat, aki azonban legnagyobb meglepetésére nővérének szólítja Maryt. 

Hű, mi? Én is felvontam a szemöldököm, dacára annak, hogy ismerem az eredeti történetet, hogy nocsak, nocsak. Mary jobb híján hazaviszi magával Dianat, majd azon kezdi törni a fejét, hogyan fognak megélni immár harmadmagával, ő, Diana és Mrs. Pool, aki ingyen, fizetés nélkül is ott  maradt alkalmazásában. Úgy gondolja, miután Hyde-ra még mindig nyomravezetői díj van kitűzve gonosz tettei miatt, ezért errefelé van keresnivalója. Így kerül el Mr. Sherlock Holmes-hoz, és innentől megállíthatatlan a dolgok menete. 

Mary ugyan unta az addigi eseménytelen életét, de amik most történnek vele, azokra álmában sem mert volna gondolni. A "szörnyek" gyűlni kezdenek köré, ő pedig otthont teremt nekik, miközben éles eszével elnyeri Mr. Holmes megbecsülését is. A regénybeli valóságban a művet többen is írják, vagy felügyelik az írást, és állandóan belekotyognak - amin az olvasó először csak értetlenkedik (kik ezek a kotnyelesek, mi közük a cselekményhez), majd jókat derül a beszólásokon. Pl. Diana hőzöngésein vagy Mrs. Poole sápítozásain (Mary egy kocsmában! Istenem!). Nyomozás közben két névbe botlanak bele folyton, a Magdolna Társaságba és a Société des Alchimistes Alkimista Társaságba. A kettőnek van vajon köze egymáshoz? Ja, és elkapják Hyde-ot is, majd figyelmeztetik, hogy ha szökni próbál, akkor vagy megharapja Catherine, vagy rálehel Beatrice... 

Kifejezetten élveztem olvasás közben a viktoriánus korból előlépő krimi és horrorirodalom ismerős alakjairól való szöveget (Frankenstein, Hasfelmetsző Jack, Dr. Moreau, stb.). Megvan az eseményeknek az a pikantériája, hogy tudni vélsz mindent, és szinte fensőbbséggel tekintesz le a rejtélyeket bogozó Maryre, hogy kis hülye, ezt sem tudod, hogy aztán kapj egy pofont a szerzőtől, hogy de, tudom, de te meg azt nem tudod, hogy... mindig sikerült meglepnie az írónak, én pedig faltam a művét. Őszintén remélem, hogy nem kaszálják el a trilógiaként beharangozott alkotást a kiadónál, mert nagyon ott van a tartalom. 

A szerző, Theodora Goss

Bővelkedik humorban, csavarokban, horrorban, nyomozásban. Az összeállt női team némi sherlockholmes-szos beütéssel folyamatosan csipkelődik, de ha a tettek mezejére kell lépni, mindenki odateszi magát. A teljes nyomozási társulássá előlépett "szörnyek" Mary házában és finom vezényletével egyenrangú bandává alakult, ahol mindenkinek megvan a maga szava és a maga keresete, amivel hozzá tud járulni a ház és önmaguk fenntartásához. Bár, olyan apróságokon felül kell emelkedni, hogy Beatrice mérgező lehellete öl, vagy Mrs. Pool előbb-utóbb megfojtja a minden lében kanál Dianat... 

A kötet az Athéné Klub-trilógia első része. Theodora Goss Magyarországon született, de még kislány korában Amerikába költöztek, ott lett belőle elismert fantasy/horror író, költő, aki a Bostoni egyetemen irodalmat tanít. Magyarul két novellája jelent meg, a Jonathan Strahan által szerkesztett Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017 és 2018-as kötetében. Ez az első nagyszabású műve, amely magyarul került kiadásra - és mellesleg ez az első regénye is a szerzőnek. Az Athéné Klub-trilógia első része 2018-ban megkapta a legjobb első regénynek járó Locus-díjat.



A kötetet  a Metropolis Média Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A képre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!


Cím: Az alkimista lányának különleges esete
Szerző: Theodora Goss
Kiadó: Metropolis Média
Fordító: Szente Mihály
Megjelenés: 2020. szeptember 14.
ISBN: 9786155859960
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes