Jóbarátok - A hivatalos szakácskönyv

Könyvajánló - Amanda Yee: Jóbarátok - A hivatalos szakácskönyv

"Akár minden hájjal megkent chef vagy, mint Monica Geller, akár most indítasz catering céget, mint Phoebe Buffay, vagy régi vágású haspók vagy, mint Joey Tribbiani, a Jóbarátok - A hivatalos szakácskönyv egy sor különböző receptet kínál a különböző szakmai szinten levő chefeknek."

2021_11_29_jobaratok.jpg

Már évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendő Jóbarátok sorozat számos epizódjában játszanak szerepet a finom vagy épp furcsa ételek. A 21. Század Kiadó gondozásában megjelent Amanda Yee izgalmas válogatása, amelyben a sorozat aktuális epizódjainak megjelölésével és egy kis történettel, fotókkal megspékelve ismerkedhetünk a Jóbarátok különböző izgalmas ételeivel.

A kötetben több száz recept kapott helyet tíz fejezetre bontva, többek között olvashatunk reggelikről, előételekről, szendvicsekről, pizzákról, édességekről és italokról is. A receptek a szereplők személyes ízlését tükrözik. Megismerkedhetünk részletesen Monica túlélőkészletével, amely segítségével pillanatok alatt varázsolhatunk izgalmas lakomát a váratlan vendégeknek. Emlékeztek, amikor Monica szakított Richarddal és búfelejtő lekvárfőzésbe kezd? Így született meg "Az izmos férfi ellentéte - avagy mentás szederlekvár" receptje, amihez nemcsak a lekvár elkészítési módját találjuk a könyvben, hanem egy jó kis sütemény receptjét is.

Hétvégén nekiestem és végül egy igazi Jóbarátok napot tartottunk. Egyelőre két fogást teszteltem, de számos izgalmas recept kapott helyet a kötetben. Ráadásul kezdő konyhatündérek is bőven találnak könnyen elkészíthető finomságokat ebben a fotókkal, sztorikkal színesített receptgyűjteményben.

Ebédre a "Kék köröm a quiche-ben"-re esett a választásom. Emlékeztek arra a részre, mikor Monica anyja partiján véletlenül belesüti a quiche-be kék műkörmét? Nem kell teljesen autentikusnak lenni és kék körmöket tenni az ételbe, ezt helyettesíti a lila burgonya. Elsőként kezdjük az Egyszerű pitetészta receptjével, ami nélkül nem fog menni a quiche.

Egyszerű pitetészta

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt
1 tk cukor
1 tk só
1 kis csokor friss kakukkfű
25 dkg apróra vágott hideg vaj
1,2 dl jéghideg víz
1 ek almaecet

Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, sót, cukrot és ehhez a keverékhez morzsoljuk apránként az összes vajat, míg mind lisztes nem lesz. Lassan elkezdjük csorgatni hozzá a vizet, fontos, hogy ne gyúrjuk, hanem evőkanállal kezdjük el keverni, elkezd majd szépen összeállni a tészta körülbelül egy perc alatt. Ekkor hozzáadjuk az almaecetet és 2-3 perc kevergetés után szép sima tésztát kapunk. Ezt betekerjük fóliába és pihentetjük a hűtőben egy órán át.

És akkor, ha ez megvolt már jöhet is teljes fogás:

15 dkg lila burgonya 2,5 cm-es kockákra vágva
1 adag Egyszerű pitetészta
35 dkg szárazbab (vaksütéshez kell csak, nem kerül a pitébe)
6 tojás
1,2 dl tej
1,2 dl tejszín
só, bors
1 közepes nagyságú póréhagyma fele szeletelve
10 dkg reszelt gruyére sajt

190 fokra előmelegítjük a sütőt. (Apró hiba a kötetben, hogy itt 375 °C (Celcius) szerepel, ami biztosan egy kis szerkesztői baki, ugyanis 375 °F (Farenheit) szerepelt a kötetben eredeti angol nyelven, ami átváltva a nálunk használatos mértékegységre 190 °C.)

Főzzük a krumplit 10 percig egy nagy fazékban, amíg kicsit puhul, de még nem főtt meg teljesen. Amíg fő a krumpli kinyújtjuk a pitetésztánkat egy 25 cm átmérőjű pitetálba. Terítünk rá sütőpapírt, ráöntjük a babot és 10-12 percig sütjük. (Mi az a vaksütés? A tökéletes pitéhez a töltelék felkerülése előtt elősütjük a pite alapját. A nehezített takarásnak köszönhetően szépen megsül az alja és nem fogja megáztatni a töltelék. A babot pedig félretehetjük egy következő alkalomra.)

Amíg szépen elősül a piténk elkészítjük a tölteléket. Összekeverjük a tojásokat, a tejet, a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd mehet hozzá a krumpli, a hagyma és a sajt 3/4-e. Amikor kész a vaksütés, leszedjük sütőpapírostól a babot és a tésztára öntjük a krumplis-tejszínes keveréket és megszórjuk a maradék sajttal. Ezután mehet vissza a sütőbe, ahol szép aranybarnára sütjük 40-45 perc alatt. Nagyon gusztán néz ki, laktató és isteni finom.


Nagyon ritkán ülünk asztalhoz vacsoraidőben, általában beteszünk egy filmet vagy sorozatot és közben eszünk. Gondoltam tökéletes lesz a "Sültkrumpli-válogatás Joey-nak". Emlékeztek a 10. évadban Phoebe barátnőjére, Sarah-ra, akit Joey lepattintott az első randi után, mert elvett a tányérjáról pár szem krumplit? Hát igen, a hölgy nem tudta, hogy Joey sosem ad a kajájából. A kötetben a recept hat fő részére elegendő mennyiséget sorol, ezért lefeleztem, így még volt egy kis maradék is másnapra. Nagyon macerásnak tűnt elsőre, pont ezért is választottam, de megérte, mert szuper lett az állaguk és az ízük is, ráadásul még én is meglepődtem, hogy egy órába belefért megalkotni.

Hozzávalók:

1 nagy édesburgonya, hasábokra vágva
1 piros burgonya, spirálozóval formára vágva
3 lila burgonya, gerezdekre vágva
6 dkg keményítő
8 dl étolaj
só, bors
1-2 gerezd összezúzott fokhagyma
3 dkg reszelt parmezán
7 g apróra vágott petrezselyem
1 ek mexikói fűszerkeverék

A krumplikat vágjuk fel, töröljük szárazra és forgassuk meg keményítőben. Picit állni hagyjuk, addig odatesszük melegedni az olajat, majd előkészítünk három tepsit kibélelve sütőpapírral. Ha az olaj felhevült beletesszük először az édesburgonyát. Öt perc sütés után egyenletesen eloszlatjuk az egyik tepsin, hogy ne fedjék egymást a darabok és félretesszük. Közben ugyanígy járunk el a másik kétféle burgonyával is. Ha mindhárom sült már öt percig, akkor mehetnek fél órára a fagyasztóba tepsistől. Ha letelt a fél óra 190 fokos előmelegített sütőbe tesszük 7-10 percre, amíg kívül ropogósak, belül krémesek nem lesznek. Papírtörlővel fedett tálcára tesszük őket és egy kis sóval, borssal meghintjük. Tálalásnál a lilaburgonyához adjuk hozzá a fokhagymát, a petrezselymet és a parmezánt, a lila burgonyát megszórjuk a mexikói fűszerkeverékkel és már indulhat is a nassolás. A kötetben vannak jó kis mártogatós receptek is, én most az egyszerűbb utat választottam és a hűtőből előkaptam a ketchupot és a majonézt. 

A receptek jól érthetőek, könnyen elkészíthetőek, és a rajongóknak egy kis extra adalék, hogy mindegyik mellett szerepel egy kis történet, néhány fotó, hogy melyik részhez, melyik szereplőhöz kapcsolódik az aktuális étel, valamint az is, hogy mennyi idő elkészíteni és hány főre elég az adott fogás. Bármelyik Jóbarátok rajongó örülni fog, ha ez a kötet lapul a karácsonyfa alatt. 

6930868_5.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Kövess minket a Facebook-on is!

Mindörökké Jóbarátok - Az epizódok története

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes