Férfimesék

Tizennyolc őszinte mesét tartalmaz a Jaffa Kiadó gondozásában a napokban megjelent, Sándor Anikó neve által fémjelzett mű, Férfimesék címmel. A könyv olyan férfiakról szól, akik nélkül nem lehetne annyira izgalmas kaland az élet, mint amennyire velük. Nem, a férfimesék nem mindig macsók, nemcsak hódításokról, nagy mellénnyel előadott félrelépésekről, vagányságról szólnak, hanem az érzékeny múltról, bizonytalan jövőről, találkozásokról és elmismásolt, de mégis fájó elválásokról. Mert a férfiak is tudnak "ilyenek" lenni. Igaz, "olyanok" is. Tisztára ugyanúgy, mint a nők.

Könyvajánló - Sándor Anikó: Férfimesék

Sándor Anikó Asszonymesék című művét nemrégiben minősítettem (számomra) az év könyvének, így érthető, ha kifejezett kíváncsisággal vártam a női oldal pandantját, a Férfimeséket. 

Egészen érdekes dolgok derülnek ki a műből, 28 éve folytatott viszony (ha egyáltalán viszonynak lehet nevezni az ilyen hosszú időn keresztül tartó, házasság mellett tartott szerető érzelmeit), válás, ahol a feleséget elcsábító pont egy hölgy,  a kor, ahogy elszalad Iván mellett, mint egy gyors metró, a gyámügy szerint alkoholista (na meg hülye) ember esete, aki amúgy nem alkoholista, csak esetleg hülye picit. Akinek nincs senkije, hogy az altatót kikészítse, na, azt a férfit megsirattam. A sugardaddyknak meg túl sokba kerül az illúzió fenntartása, de nem baj, mert önként és boldogan fizetnek érte. Az aszexualitás izgató? Vagy nem? (Mondjuk, itt egy külön hálószoba és őszinte kommunikáció sokat lendíthetett volna a helyzeten.) A férfi illata és saját zenéjük... Egy másik  férfi és a holland Szűz Mária esete, aki ott és akkor eldöntötte, ő is holland lesz. Vagy a saját bevallása szerint elcseszett férfi, akinek pont az az egy nő kéne, aki visszautasította. Ó, és a sármőr hódításai, aki felett eljár az idő, és nagyon bölcsen tudja, hogy az életművét összetörni pillanatok kérdése lenne, de nem evett meszet, hogy meg is tegye. Ami viszont megmosolyogtatott, a szentendrei se nem szép, se nem okos építési vállalkozó, világszép feleségével, meg a tűzoltóság óriásdaruja. Kész voltam! 


Sándor Anikó

Az eredetileg újságíró szerző egy napon úgy döntött, hátat fordít teljes addigi életének, kiszáll a pokolba kívánt mókuskerékből, és elindul, hogy megkeresse a valódi vágyaihoz elvezető saját útját. Tervét tett követte, így történt, hogy mindent hátrahagyva először Buenos Airesbe repült fél évre, argentin tangót tanulni, majd végiggyalogolt a nyolcszáz kilométeres zarándokúton, az El Caminón. Ezután vett teljes fordulatot az élete.
Első regényében, amely rövid idő alatt bestseller lett, az El Camino csodáját írta meg, később könyv született a Buenos Aires-i kalandról, majd újabb és újabb, egy időben külső és belső utazásairól is, Indiába, Mariazellbe, Indonéziába, Thaiföldre. Életvezetési tanácsadóként – és persze középkorú nőként – hiteles képet festett a fiatalabbra lecserélt feleségek világáról, a hitelcsapdából kiutat kereső, munkanélküli magyar zarándokról és a kátyúba került életek hátteréből kirajzolódó, megrázó történetekről.

Annyi mindent ki lehet hámozni ezekből a történetekből! Az éveik száma alapján felnőtt, de felnőttségre mégsem érett férfiak (de lányok, asszonyok) vagány meséi mögött ott lapítanak a kisfiúk, a kamaszok harsány bizonytalanságai. A gyerekként elnyomott és elcseszett álmok csak nem akarnak valóra válni évtizedek múlva sem, a félrecsúszott házasságok utólagos szembesítéskor adják csak ki azokat a jeleket, amiket értetlenségből, tapasztalatlanságból hagytak annak idején kódolatlanul, a sok félreértés, félrenézés gyatra önismeretet, gyakori önámításokat és konfliktuskerüléseket, megalkuvásokat takarnak. Bizony, bizony, az élet császára szófordulatot nem elég csak deklarálni... 


Néhány élettel kapcsolatos gondolaton akadtam meg igazán a történetek olvasása közben: 

1) amikor az öregedéssel kapcsolatos történeteket szemelgettem, azon morfondíroztam, velem ellentétben, hat x-szel a hátamban, tényleg ennyire nehéz másoknak megbékülni a kor előrehaladtával? Ennyire nehéz elfogadni, hogy születtünk, élünk, meghalunk? És hogy közben mi történik velünk, az főleg rajtunk múlik?

2) akibe én szerelmes vagyok, azt a személyt semmi sem kötelezi kölcsönösségre - ez csak nekem világos, más pedig személyes sértésnek veszi? Hogy ilyen van, hogy csak nekem tetszik valaki, de én neki nem, és ezt illik helyi értékén kezelni? És állítólag ezek felnőtt emberek. Azt mondják.

Az Asszonymesék számomra érzékenyebb novellákat tartalmaztak, talán pont azért mert én is nő vagyok, és azok az írások (javarészt) Sándor Anikó által megélt, feldolgozott élményekből származnak. A Férfimesékben a szerző a neki elmesélteket adta vissza (ha jól vettem le az adást), tehát nincs meg, nem is lehet meg az a rétegezettség, mint az önéletrajzi írásokban. Itt ő közvetítő, amire rápakolja saját véleményét, érzékenységét, megítélését, de a történetek középpontja a férfi és az ő gondolkodása. Márpedig senki sem fogja saját szégyeneivel, gyengeségeivel, gyarlóságaival ugyanúgy lemezteleníteni magát, mint Sándor Anikó önmagát az Asszonymesékben, ami ettől ül és üt. Ugyanakkor mégis van benne valami zsigeri alap, amellyel megsejdíti és megérinti a férfiak lelkét lelkét is. 

Nekem tetszett! Nagyon is. Odakerül a polcra az Asszonymesék mellé. Megérdemeli. 

Fülszöveg

Kezdetben ​mind azt gondolták, a férfimeséknek egész biztosan a félrelépésekről, a hódításokról, a vagánykodásról kell szólniuk. Aztán lassanként előkerültek a nagyon másféle történetek is. A múltról és a jövőről, találkozásokról és az elválásokról, a falu bolondjáról és a nőről, aki hiába volt olyan nagyon okos.
De bejárjuk képzeletben Afrikát is, egy majdnem hihetetlen történetet követve, belesünk a kockázatos párhuzamos életek kulisszái mögé, van sírós-nevetős katonasztori, valamint vakvágányra futott életeké és meghökkentő újjászületésé. Tizennyolc őszinte mese férfiakról, akik nélkül nem lenne ennyire izgalmas kaland az élet, és akik bizony… „ilyenek”. Na meg persze „olyanok” is.
Épp, mint a nők.

A kötetet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted!

Kövess minket Facebookon! 

A képek Sándor Anikó szerzői oldaláról származnak (Facebook).

Cím: Férfimesék
Szerző: Sándor Anikó
Kiadó: Jaffa Kiadó
Oldalak száma: 280
Megjelenés: 2021. november 22.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634755265
Méret: 200 mm x 140 mm x 20 mm










Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes