Lewis Hamilton, a hétszeres Forma-1-es világbajnok útja a sikerig

Könyvajánló - Frank Worrall: Lewis Hamilton - Az életrajz

Egy izgalmas életrajzi kötet Lewis Hamiltonról, a tehetséges, végletekig elszánt, hétszeres Formula-1-es világbajnokról, aki Nagy-Britannia legsikeresebb sportolója és minden idők egyik legeredményesebb pilótája.

180033744_307601384068236_8554817098608023807_n.jpg

"Az első fekete Formula-1-es pilóta; az első kezdő, aki egymás után kettőnél több dobogós helyezést ért el; az első fekete pilóta, aki Formula-1-es Grand Prix-t nyert; a versenyek történetében csupán a második autóversenyző, aki egynél több futamgyőzelmet ért el első Formula-1-es bajnoki idényében; az első, aki debütálása évében többször is pole-pozícióból nyert; a legfiatalabb brit, aki nagydíjat nyert, és a legfiatalabb pilóta a világbajnoki tabella élén."

És természetesen nem állt meg itt a rekordokkal Lewis Hamilton. Frank Worrall újságíró arra vállalkozott, hogy a "Stevenage-i Rakétaként" emlegetett pilóta mozgalmas életrajzát tárja az olvasó elé, melyet az Animus Kiadó hozott el a magyar olvasóknak. Érdekes, izgalmas, olvasmányos életút, igényes kötés. Tökéletes karácsonyi ajándék a sport rajongóinak.

A kötet gyerekkorától indul. Olvashatunk a nehézségekről, apja hihetetlen mértékű támogatásáról, hogy képes volt három állást vállalni, hogy Lewisnak legyen esélye a versenysportban. Már kicsi gyerekként minden hétvégéjét a versenypálya mellett töltötte és szívta magába a tudást. Tíz éves volt, amikor először találkozott Ron Dennisszel. A többi gyerek szégyenlősen háttérbe húzódott, ő viszont odaállt a legenda elé autogramot kért és elmesélte a terveit. Ront lenyűgözte a céltudatossága, majd figyelte mire képes gokarttal. Néhány évvel később pedig látva, hogy miként fejlődik, bevette a McLaren tehetséggondozó programjába. Dennistől kitanulta a szakmát és megérkeztek az első sikerek.

Megnyerő stílusa, külseje és tehetsége sztárrá tette. Eleinte sok kiváló sportoló kételkedett benne, hogy sokra viheti, de már első F1-es idényében esélye volt a bajnoki címre, amivel bizonyította, hogy igenis van helye a száguldó cirkuszban. Sokan mondták, hogy Schumacher és Senna hatása mutatkozik meg a fiatal pilóta stílusában.

"Schumi higgadt és megfontolt megközelítése elegyedett a brazil heves agresszivitásával és kockázatvállalásával."

A kötetben olvashatunk az első győzelmekről, az ismertté válásról, s hogy ezek miként változtatták meg az életét. Kapunk szeleteket a családja életéről, öccsével való szoros kapcsolatáról, sőt, megismerjük a család történetét is, ahogy nagyapja Grenadából Nagy-Britanniába költözött egy szebb élet reményében.

Lewisről mindenki azt mondta, hogy már a kezdetektől természetes közege volt a motorsport. Gyerekként odáig volt a kisautókért, aztán amikor elkezdte az iskolát apja elkezdte elvinni gokartozni, végül nyolc éves korában meglepte a fiát egy saját gokarttal. Ekkor már F1 rajongó volt és már tíz évesen elhatározta, hogy egyszer ott fog versenyezni. Eldöntötte, hogy profi lesz. Aztán szépen haladunk előre az időben. Megismerjük a tehetséggondozós éveket, hogy miként lettek csapattársak és barátok Nico Rosberggel. 2001-ben a gokartból átülhetett egy versenyautóba és szélsebesen tanult és fejlődött.

MBM: Nico Rosberg és Lewis Hamilton - Mariembourg, Belgium, 22-23 September 2001. © Sutton Motorsport Images

Frank Worrall rengeteg embert szólaltatott meg, hogy még áthatóbb képet kapjunk Hamilton életéről. Család, barátok, szerelmek, iskolatársak, tanárok, és sokan a motorsport világából. Fejlődésé látványos volt. Olyan nevekhez hasonlították az F3-as teljesítményét, mint Jackie Stewart és Alain Prost. A McLarennél látványosan készítették fel az F1-re. Hónapokkal az idénykezdés előtt minden nap hat órányi edzés, amiből két km úszás, 80 km kerékpár és két óra az edzőteremben, hogy ne legyen gond az állóképességével. Emellett a csapat csúcstechnológiájú képzése hatalmas lehetőség a pilótáknak.

Apránként eljutunk az F1-es debütáláshoz, ahol már az első évben versenyben volt a bajnoki címért, melyet végül csupán egy ponttal vitt el előle Kimi Räikkönen. A McLaren Mercedes brutális autót rakott össze arra az idényre, de egy jó autó kevés, kell hozzá egy kiváló, szorgos, előrelátó pilóta is, mint Hamilton. Az első futama előtt arra a kérdésre, hogy mi még a célja azok után, hogy eljutott az F1-be így válaszolt:

"Ha a legjobb akarsz lenni abban, amit csinálsz, nem állhatsz meg a csúcsig. A Formula-1 a technikai sportok csúcsa. Amióta csak 1994-ben elkezdtem a pályám a Cadet Karts kategóriában egészen a Formula Renault-n, a Formula-3-on és a GP2-n keresztül, mindvégig az a cél lebegett a szemem előtt, hogy Formula-1-es világbajnok legyek."

Ambícióból, magabiztosságból már akkor sem volt hiány, de a tudása, tehetsége, kitartása meghozta az eredményt, és bebizonyította, hogy joggal bíztak benne oly sokan. Első F1-es futamán a dobogó harmadik helyén állhatott az ausztrál nagydíj után.

tumblr_a0722c2d1c82f5c9c7b70112dc09f778_92c3472a_640.jpg

A szerző szentelt egy fejezetet a McLarennek, ahol olyan legendás pilótákról esik szó többek között, mint Fittipaldi, Lauda és Senna. És természetesen Hamilton, aki az elmúlt években bebizonyította, hogy joggal emlegetik a nevét a legendás pilóták között és, aki sokszor emlegeti, hogy édesapja és Ron Dennis nélkül nem tartana itt. Ennek is köszönhető, hogy a nyers és magabiztos, megosztó, őszinte Big Ron is kapott egy külön fejezetet a kötetben.

A sportág ekkorra eléggé kezdett ellaposodni és rengeteg rajongót veszített. De végre újra volt verseny, ráadásul az afrokaribi sportoló a fiatalokat és a kisebbségeket is képes volt leültetni a tévé elé. Számos fejezet szól az első F1-es szezonjáról, a csatározásairól csapattársával. Alonso és Hamilton között nem volt épp felhőtlen a viszony, nem meglepő, hogy több fejezetben is téma kettejük kapcsolata.

Majd jött a következő év, egy fejezetben halad végig a szerző a futamokon és sorsdöntő pillanatokon. Egészen az utolsó futam utolsó másodperceig kellett várni, hogy Lewis Hamilton csupán egyetlen ponttal megnyerje életében elsőként a világbajnokságot.

"A huszonhárom éves ifjonc máris olyan, sokat látott profikat utasított maga mögé, mint a McLaren-csapattárs Fernando Alonso; és olyan ifjú titánokat, mint a szüntelenül fejlődő két német, Sebastian Vettel és Nico Rosberg. Szemlátomást uralta a mezőnyt, ami azt jelentette, hogy új korszak kezdődött a Formula-1 történetében: senki nem elég jó, hogy legyőzze, különben is övé a legjobb és leggyorsabb autó."

Aki követte az eseményeket tudja, hogy ez a spekuláció végül nem jött be. Négy év küzdelem vagy, ahogy a szerző fogalmaz: bolyongás a vadonban. Ezek alatt az évek alatt rengeteg fejlődött, változott, vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy felnőtt. Továbbra is merész és vakmerő pilóta volt, de már igyekezett elkerülni a konfrontációkat, összezördüléseket a többi pilótával. Ezekben az években egyértelműen a Red Bull uralta az F1 versenyeit. Aztán 2012-ben elhagyta a McLarent, hogy új kihívásokat keressen és a Mercedesben ülve megpróbálja felvenni a versenyt Vettellel.

Ezt követően következtek az izgalmas évek a Mercedesnél. Olvashatunk párharcáról és személyes rivalizálásáról Nico Rosberggel, melyből végül világbajnokként került ki 2014-ben. Majd a címvédésről és a 2016-os idényről is, amikor Rosbergnek sikerült kikerülnie győztesen kettejük csatározásából. Ezt követően is voltak izgalmas csatározások, például Vettellel, de egészen az idei izgalmas versenysorozatig nem sikerült letaszítani őt a trónról. Így érhette be Michael Schumacher hét világbajnoki címét és döntött meg szinte minden rekordot az F1 történetében, s lett minden idők egyik legeredményesebb F1-es pilótája. Vettel így nyilatkozott a Csodálatos Hetes után:

"Minden kornak megvan a maga pilótája, és a mi korunk legnagyobbja Lewis Hamilton."

team4-lg.jpgFotó: www.mercedesamgf1.com

Szakmai karrierje mellett helyet kapott a kötetben a sokak által vitatott életvitele, a bulizások, a fényűzés, romantikus kapcsolatai, családja, a számos kritika, melyben azzal illették, hogy nem elég elhivatott a sport iránt. A kötet végére még jutott egy kicsi az idei Verstappennel folytatott csatározásaiból, ugyanis a kötet a 2021-es Magyar Nagydíjjal zárul.

A kötet érdekes, olvasmányos, jól mutatja be a közvéleményt egyértelműen megosztó hétszeres világbajnok pilóta életútját. Egyetlen hibát rónék fel a kötetnek: nincsenek benne fényképek. Egy életrajzi kötetnél nálam alap, hogy legyenek képek. Sok eseménynél hívtam segítségül a netes keresőket, hogy fotót keressek egy-egy fontosabb momentumról.

Sosem voltam Hamilton rajongó, de nem vitatom, hogy hihetetlen tehetséges. Időnként érződik a könyvön, hogy a szerző elfogult és kimaradtak a pici sötét foltok. Egyértelmű, hogy hatalmas rajongója a pilótának, ez nem feltétlenül baj, talán pont emiatt ennyire olvasmányos a kötet. Beszippant a szenvedély, ahogyan ír Hamilton páratlan karrierjéről. Ez a könyv nemcsak Lewis Hamilton rajongóinak nyújt élményt, hanem mindenkinek, akit érdekel a Formula-1 világa. Tökéletes karácsonyi ajándék.

t24evjb4vzrs6yxrglgfdnsfnq9orqu4igcbuxyi.jpegKöszönjük, Central Könyvek!

A kötetet a képre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján!

Fordító: Babits Péter

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Főkép: fb.com/LewisHamilton

A Forma-1 egyik legendája, Niki Lauda

Ayrton Senna, a halhatatlan legenda

Jenson Button élvezetes, szókimondó életrajza

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes