Tippek, trükkök és receptek a házi erjesztéshez - egyszerűen fermentálj

Az Egyszerűen fermentálj című kötet alapja nem más, mint az, hogy az egészségünk nagy része beleink állapotán múlik, azt pedig remekül szinten lehet tartani fermentált ételekkel. A könyv kiváló ötvözete a természetes tartósítási eljárásoknak és a kulináris kalandoknak. Hasznos alapok, izgalmas fejlődési stációk és fantasztikus receptek óriási tárházát nyitja ki az olvasó Király Ágnes szakértő vezetésével, aki a mű megalkotásán túl a közösségi médiában is jelentős személyiség a témában. A mű a HVG Könyvek gondozásában jelent meg a közelmúltban.


Könyvajánló - Király Ágnes: Egyszerűen fermentálj


Amikor tegnap megérkezett hozzám hozzám a HVG Könyvektől az Egyszerűen fermentálj című kötet, viccesen felnyögtem: úristen, ezzel embert lehet ölni! Gyorsan mérlegre is tettem, 1585 gramm - azta! Tömege, kiterjedése alapján akár a fermentálás bibliájának is nevezhetnénk a művet, de az az igazság, hogy belelapozva megállapítást nyert: belbecs szerint is lebibliázható Király Ágnes munkája. 

A könyv központi témája az erjesztés. Mit is takar a fogalom? Hasznos mikroorganizmusok tudatos szaporítását.  Miért fontos ez? Azért, mert a testünkben számtalan baktérium és gomba él szimbiózisban, amelyek pedig az egészségünk fenntartásában komoly szerepet játszanak. Civilizált, egyre sterilebb, antibiotikumban gazdag életmódunk azonban ezeknek a hasznos mikroorganizmusoknak számát egyre csökkenti, ami viszont számos betegséghez vezethet. Olyan egyszerű a képlet, nem? Ami kevés és kell a szervezet öngyógyító folyamataihoz, azt minél egyszerűbben pótolni kell. És ha ehhez a 2%-os sóoldaton keresztül vezet az út, akkor azon keresztül. Egyszerűbb, mint hinnénk!

Miért jó a kiadvány? Azért, mert 

1) az alapoktól kezdi, akár egy fermentálj-szűz is bátran kézbe veheti a művet.

2) az alapvető tudományos magyarázatokat is megadja a folyamathoz (kémhatás, dietetika, biokémia, stb.).

3) számos táblázat és rendszerezés vezeti az olvasót.

4) kiküszöböli a gyakorlatlan felhasználó tapasztalatlanságból elkövethető hibáit a receptleírásokban és az alaptudás megszerzésekor.

5) mindent kiszámol, lerajzol, lefényképez, megmagyaráz.

6) rengeteg receptet tartalmaz - és ezt szó szerint kell érteni! 

7) a receptek hazai piacon könnyen elérhető alapanyagokból állnak össze.

8) a receptek végét alternatív megoldásokkal és felhasználási javaslatokkal is ellátta.

Ez a legutóbbi pont nagyon fontos! Mégpedig azért, mert nem elég valamit elkészíteni, ha fogalmunk sincs arról, hogy egészen pontosan önmagán kívül mivel fogyasztható. Mindig csak savanyú káposztát enni uncsi, de ha ezzel-azzal keverhető, mindjárt bátrabban nyúlunk a fermentálás  technológiája felé.

Számomra személyes élményt jelentett a rengeteg féle növény fermentálási lehetősége. Olyan zöldségeket is bepakolt 2%-os sóoldatba, amiket én eddig lazán odaszórtam a tyúkok elé. Őrület! Őrület, milyen egyszerű ez az egész, és milyen egészséges. 

Mindehhez hozzátartozik, hogy Király Ágnes nem orvos (bár kutatónak kutató), hanem régész doktor. (Szájakat kérem becsukni, leesett állakat pedig felkanalazni.) Kiégés és krónikus fáradtság előzte meg nála a fermentáláshoz való megérkezést, saját fizikai és mentális egészsége miatt kezdett kutatni a témában, majd dolgozta be magát a fermentálás elméleti és gyakorlati tudásanyagába. Nevezik őt a fermentálás apostolának is, nem véletlenül. Létrehozta a Fermentálás - tippek, trükkök, receptek nevű Facebook-csoportot (46 ezren felüli tagság), és a FerMentor Blogot, ahol már tematizálva kerültek fel a posztok. Jómagam azonban jobban örülök ennek a másfél kilós műnek, fontos dolgokban szeretem függetleníteni magam az áram-internet kombótól, és ez a színes-szagos kötet által tárgyalt téma igenis fontos. Ráadásul nagyon élveztem a rajzos magyarázatokat (Bezerédi Zsófia) és a nyálcseppentően profi fotókat (Kaunitz Tamás). Mondjuk, a képek azért is jók, hogy ne kapjak szívszélhűdést fermentálás közben, hogy (teúristen) ennek most tutira így kell kinéznie, vagy kuka a cucc..?

Szenzációs, alapos, nagyszerű és közérthető. Külön köszönet a fantasztikus elnevezésű ételekért, italokért! Sosem gondoltam volna, hogy valaha is vágyat tudnék érezni mondjuk egy narancsos-kardamomos-mézes ecetfröccs vagy egy fermentált falafel után, de most elbizonytalanodtam... Holnap megyek bevásárolni néhány eddig itthon nem lévő fűszert, egy-két fej káposztát, meg ilyeneket. 

Fülszöveg

A ​fermentálás az egyik legősibb, legegyszerűbb és mégis legizgalmasabb tartósítási és ételkészítési eljárás. A pezsgő és sziszegő színpompás üvegek nemcsak különleges ízeket, de az egészségünk számára nélkülözhetetlen pro- és prebiotikumokat is rejtenek.

KIRÁLY ÁGNES (a képen), a FerMentor Blog szerzője és a Fermentálás – Tippek, trükkök, receptek Facebook-csoport alapítója kizárólag hazai, könnyen elérhető alapanyagokra építve, a szezonalitást is szem előtt tartva vezet be a fermentálás varázslatos és gyógyító világába. Több mint 150 receptje mellett számtalan tippet és trükköt is kínál, így közel 300 ötletet kapunk ahhoz, hogyan erjesszünk zöldségeket, frissítő italokat és eceteket, továbbá hüvelyeseket és gabonákat, hogyan készítsünk növényi sajtokat és gluténmentes kovászt.

Az Egyszerűen fermentálj tudományos igénnyel, mégis mindenki számára közérthető módon ismertet meg az erjesztéses étel- és italkészítéssel. Ráadásként hasznos tanácsokat is olvashatunk a bélflóránk egészségének megőrzéséhez, a jóllétünk fenntartásához.


A kötetet a HVG Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A képre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Kötési mód: keménytábla
Kiadó: HVG Könyvek

Kiadás éve: 2021
Terjedelme: 400 oldal

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes