A Pireneusok gyönyörű és kegyetlen világa

Könyvajánló - Irene Solà: Énekelek, s táncot jár a hegy

A mágikus realizmus tökéletesen példája ez a regény, melyben gyönyörű képek, szép lírai mondatok, álmok, babonák, vallomások és a könyörtelen természet várják az olvasót. A valóság és a fikció tökéletesen keverednek egymással.

Irene Solà a népszerű katalán szerző első magyar nyelven a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. Az Énekelek, s táncot jár a hegy című regényével a szerző bezsebelte az Európai Unió Irodalmi Díját. A különleges, egyedi borítóból már sejtettem, hogy nem egy hétköznapi regénnyel lesz dolgom és nem is kellett csalódnom.

A szerző bevezeti az olvasókat a Pireneusok hegyi világába, s teszi ezt oly különös módon, hogy a narrátorok, akik megmutatják nekünk ezt zárt, sokszor könyörtelen, de gyönyörű világot nemcsak emberek, hanem a vadon állatai, a természet képződményei vagy épp egy halott lélek. Ezzel tényleg igazán szokatlan megvilágításba helyezi ezt a világot, ahol minden a múlt emlékeiről regél, az erőszakról, a spanyol polgárháború sötét napjairól.

Az emberek a hegyekben elszórtan, elszigetelten élnek tanyákon. Magányos, veszélyes életmód ez, amit rögtön az első fejezet is megmutat, ahol a tomboló vihar meséli el nekünk, hogy egy férfi épp a kerítésre gabalyodott borjút igyekszik menteni a viszontagságos időben, amikor belecsap a villám, mely "kettévágja, mint a nyulat". Elég erős indítás rögtön a kötet elején.

Aztán megismerjük Siót, aki egy kekszgyáros lányaként tanulhatott, műveltséget szerzett, de megismerte Domènecet, a szerelem pedig egészen a hegyekig vitte, ahol megtanulta milyen kemény az élet a hegyekben egy tanyán. Róla, a körülötte élőkről és a minden uraló természetről szólnak a fejezetek. Már akkor sem volt könnyű a helyzet, amikor ezt az életet választotta, de minden még nehezebb lett, amikor a férjét elviszi a villámcsapás, de ismerkedünk a babonákkal is egy nő történetén keresztül, akit boszorkánynak bélyegeztek, ráadásul apránként kibontakozik előttünk Sió újabb tragédiája, amikor elveszíti fiát egy vadászbalesetben.

Kicsit féltem tőle, hogy nagyon elvont lesz a mű, netán túlírt, túl lírai, de szerencsére tévedtem. A fiatal, harminc éves szerző gyönyörűen ír. A mágikus realizmus tökéletesen példája ez a regény, melyben gyönyörű képek, szép lírai mondatok, álmok, babonák, vallomások és a könyörtelen természet várják az olvasót. A valóság és a fikció tökéletesen keverednek egymással.

Nemrég fejeztem be a könyvet és nem tudom azt mondani, hogy tetszett. De azt sem, hogy nem. Egyes fejezetek magukkal sodortak, mások nem voltak rám hatással, sőt, némelyik kicsit erőltetettnek tűnt. Ami viszont biztos, hogy a különleges képi világnak és az egyedi mesélésnek köszönhetően maradandó olvasmány.

139488235.jpgKöszönet a Magvető Kiadónak ezért a kiváló kötetért, melyet a borítóképekre kattintva kedvezményes áron megvásárolhattok a kiadótól!

Fordította: Nemes Krisztina

Kövess minket Facebookon!

A saját útnak ára van

Válogatás Gabriel García Márquez páratlan újságírói munkái közül

Azért a jég az úr

A hobbit című pazar ifjúsági fantasy Jemima Catlin tündérmesébe illő illusztrációival

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes