Időutazás az összeomlásba - a Harmadik Birodalom utolsó hete

Hitler halott, de a háborúnak még nincs vége. Miközben a Dönitz-kormány menekül Berlinből, a szövetséges haderők feltartóztathatatlanul törnek előre. Berlin kapitulál, a C hadseregcsoport leteszi a fegyvert. Járványszerűvé válik az öngyilkosság, tömegessé a nők elleni erőszak. Utolsó halálmenetek, erőteljes kitelepítések, náci fejesek szökése, koncentrációs táborok felszabadítása: "a már nem és a még nem közötti hézag" (Erich Kästner). Erről a nyolc napról ír Volker Ullrich szinte óráról órára, a Harmadik Birodalom utolsó napjairól, amikor Hitler már halott, de hivatalosan még nincs letéve Németország által a fegyver. Drámák, remények, félelmek napról napra.

Könyvajánló - Volker Ullrich: Nyolc májusi nap - A Harmadik Birodalom utolsó hete

Mindig is mondtam, a már nem és a még nem állapotában minden képlékeny, követi maga kuszaságában értelmezhető törvényszerűségeit. Még nem és már nem létezik törvény, senki nem ért semmit, mindenki menteni igyekszik irháját, és (az értelmes embernek) ha egy módja kínálkozik rá: kivár és lekushad, eltűnik szem elől. Gyáva megoldásnak tetszik? Az mennyivel jobb, hogy egy csürhe kifosztja és halálra késeli egy szelet kenyérért vagy a karikagyűrűjéért? Netán a két napja még rettenthetetlenséget jelentő egyenruhája miatt, amit akkor muszáj volt felhúzni (sorkötelezettség), most meg lincselés jár érte? A békét csak élve lehet szolgálni. Legalábbis azt hiszem. 
A szerző, Volker Ullrich

Sokan Németországnak ezt a nyolc napját csak úgy emlegetik: nulladik óra. Egy berlini nő 1945. május hetedikén azt  írja naplójában: "roppant furcsa érzés újságok, naptár és határidők nélkül, úgyszólván az időn kívül élni. Időtlen az idő, úgy folyik, mint a víz, óramutató gyanánt az idegen egyenruhák szolgálnak". Pedig egymást érik a gyorsfolyású események: Berlin kapitulál, Hamburg (harc nélkül) angol kézen, a front mindenütt összeomlik, egyre-másra kapitulálnak a különböző német hadseregegységek. Amíg nyugaton felszabadítóként üdvözlik a szövetséges haderőket, Németország keleti felében rettegés lesz úrrá a szovjet erők beözönlése során. Az utakon valóságos népvándorlás indul meg: felszabadított munkatáborok, hadifoglyok, menekülttáborok, kényszermunkások, kibombázottak hullámzása jellemző erre az időszakra. Mindenki megy valahonnan valahová, papírokkal vagy anélkül, egyenruhában vagy anélkül, ki mit tudott, akart, és ahogyan lehetett. A kötet fő vonulata az, hogy a fenti események kaotikusságát és ellentmondásosságát kidomborítsa.

A politikailag (Dönitz-kormány), katonailag (utolsó harci cselekmények), társadalmilag (öngyilkossági járvány) fontos történéseken kívül teret kapnak a magánvisszaemlékezések (kortársak naplói, levelei, feljegyzései), a front,  majd az exlex állapot (törvényen kívüli) hatásait átélt egyszerű magánemberek írásai is. Hiszen amíg egy jószándékú, tiszteletben álló fontos ember mindig fontos ember marad, őrá mindig lesz, aki vigyázzon, addig a harcoknak és túlkapásoknak kitett magánember gyakran csak éles eszére, rugalmasságára és a szerencséjére számíthat.

Nyolc nap története került feldolgozásra Volker Ullrich könyvében, amely alatt összeomlott a Harmadik Birodalom. Óráról órára olvashat az érdeklődő olyan részletességgel eseményekről, amelyek hitelességét a kötet egyhatodát kitevő jegyzetek biztosítják, akár több szemszemszögből is. Persze, semmi garancia nincs arra, hogy minden visszaemlékező az igazat és csakis a színtiszta igazat mondja, dehát azért történész a történész, hogy a lehetőségekhez mért legvalószínűbb objektív igazságot kisakkozza. Volker Ullrich pedig történész. Nem is akármilyen történész (és publicista). 1990-től 2009-ig a Die Zeit nevű tekintélyes német hetilap munkatársaként a "Politikuskönyv" rovatot vezette. A közelmúltban megjelent kétkötetes Hitler-életrajza a német és a nemzetközi piacon is nagy sikert aratott.



A kötetet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Cím: Nyolc májusi nap - A Harmadik birodalom utolsó hete
Szerző: Volker Ullrich
Fordító: Kurdi Imre
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 368
Megjelenés: 2020. november 24.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789631367041
Méret: 214 mm x 138 mm x 30 mm


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes